Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε εταιρίες «Κέτερινγκ» η τροφοδοσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Το νέο πνεύμα της «ελεύθερης οικονομίας» και του «εκσυγχρονισμού» διαπερνάει και τη λογική από τα στομάχια των υπευθύνων του ΥΕΘΑ. Στα επιχειρήματα της δημιουργίας του μισθοφορικού στρατού, εξετάζεται ρύθμιση, που αφορά την ιδιωτικοποίηση και της Διοικητικής Μέριμνας και, πιο συγκεκριμένα, της τροφοδοσίας και των κυλικείων των μονάδων (ΚΨΜ) των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών κλάδων. Πρόκειται για χορό πολλών δις...

Πιο συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι του ΥΕΘΑ έχουν προχωρήσει σε μελέτη παραχώρησης της τροφοδοσίας, αλλά και των κυλικείων, κατ' αρχήν των κέντρων εκπαιδεύσεως, δηλαδή του «φιλέτου», σε εταιρίες «Catering» και «fast food». Και όταν λέμε το φιλέτο, εννοούμε ότι τα κέντρα εκπαιδεύσεως αριθμητικά διαθέτουν μεγάλες δυνάμεις και είναι εύκολα προσβάσιμες για τις εν λόγω εταιρίες. Το πρόσχημα από την πλευρά των ιθυνόντων είναι ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται προσωπικό που μέχρι σήμερα απασχολείται με την τροφοδοσία και τα κυλικεία. Το επιχείρημα αυτό που προβάλλεται είναι ψεύτικο, όπως και αυτό περί υπογεννητικότητας και μείωσης της θητείας, που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν. Με τη λογική αυτή, τι άλλο να περιμένουμε ακόμα από τους «κυρίους του ΥΕΘΑ»; Μήπως και παραχώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;

Η διαπίστωση είναι ότι την ευθύνη για την ποιότητα της διαβίωσης των στρατιωτικών μας έχει η σημερινή κυβέρνηση, που δεν ασχολήθηκε, τόσα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, με τα προβλήματα των στελεχών, αλλά και των στρατευμένων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Αντίθετα, σε θέματα εξοπλισμών, όπου είναι και η μερίδα του λέοντος, υπήρχε η αντίστοιχη «ευαισθησία».

Ως Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), γνωρίζουμε πολύ καλά το θέμα της τροφοδοσίας, το οποίο απασχολούσε και απασχολεί μόνιμα τους διοικητές και τα αρμόδια όργανα των σχηματισμών και των μονάδων, που καλούνται συχνά να κάνουν αλχημείες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ποιότητα και ποσότητα στους στρατευμένους μας με πρωτόγονο και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτο εξοπλισμό, αλλά και με ένα χρηματικό εφόδιο συσσιτίου, που μόνο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η «εκχώρηση της τροφοδοσίας και των ΚΨΜ των στρατοπέδων βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των στελεχών των ΕΔ (επιτελείς, διοικητές), τους στρατευμένους, καθώς και κάθε κοινή λογική, γιατί:

  • Δεν πρέπει να καταργηθεί η δομή της σίτισης στα στρατόπεδα (αντίθετα, να βελτιωθεί). Δηλαδή, θέλουν να καταργήσουν τη δυνατότητα αυτονομίας για παρασκευή συσσιτίου, κάτι που επηρεάζει επιχειρηματικά το σημαντικότερο μέρος της Διοικητικής Μέριμνας των ΕΔ.
  • Οι πολυεθνικές θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού (και του Ελληνα φορολογούμενου). Και τούτο διότι προβλέπεται ότι το κόστος σίτισης ενός άνδρα των ΕΔ θα τετραπλασιαστεί τουλάχιστον, παρέχοντας «πλαστική τροφή». Παράλληλα, διαμορφώνεται «καταναλωτική συνήθεια» υπέρ της τροφοδότριας εταιρίας («catering»), στους σημερινούς νέους μας και αυριανούς καταναλωτές, χωρίς κανένα κόστος διαφήμισης, αφού η πλύση εγκεφάλου θα γίνεται καθημερινά τρώγοντας τα αντίστοιχα προϊόντα.
  • Δε θα καλύπτονται διατροφικές ανάγκες των νέων μας σωστά, αφ' ενός, και, αφ' ετέρου, θα είναι αμφίβολη η προέλευση των πρώτων υλών, αφού σκοπός τους είναι η όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία τους.
  • Προφανώς, θα καλύπτουν τα δύο κύρια γεύματα και για τα υπόλοιπα (πρωινό, πρόγευμα και πρόδειπνο) θα τους ...περιμένουν στη γωνία, δηλαδή στο κυλικείο (ΚΨΜ), αφού και εκεί εκχωρούνται μονοπωλιακά και χωρίς ανταγωνισμό σ' αυτές (πολυεθνικές) τα δικαιώματα διαχείρισης. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας καφές από 50 δραχμές ή η τυρόπιτα, από 100 δραχμές που κοστίζουν σήμερα, θα πωλούνται με βάση τις τιμές των καταστημάτων αλυσίδων τους (υπόλοιπης αγοράς) σε 350 ή 500 δραχμές, αντίστοιχα... Και όλα αυτά σε βάρος της τσέπης των νέων μας, που στην πραγματικότητα επιβαρύνουν το φτωχό οικογενειακό εισόδημα του στρατευμένου, διότι το κράτος ...φροντίζει να συμβάλει στα έξοδά του με το τεράστιο ποσόν των 980 δραχμών το μήνα.
  • Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι δημιουργείται και άλλο κοινωνικό πρόβλημα, αυτό της συρρίκνωσης της τοπικής αγοράς, γιατί καταργούνται οι προμήθειες των στρατοπέδων από τις πόλεις όπου εδρεύουν. Η φιλολαϊκή (;) πολιτική των κυβερνήσεων πάει ...περίπατο. Εκείνη, δηλαδή, που προβλέπουν οι κανονισμοί οικονομικής υπηρεσίας, αλλά και το περιβόητο ΠΔ 284/89 για ενίσχυση των τοπικών αγορών και των ...συνεταιρισμών (τους οποίους, ήδη, τους έχουν εξαφανίσει με την πολιτική τους). Ακόμα ένα χτύπημα στους μικρομεσαίους επαγγελματίες, εργαστήρια και βιοτεχνίες, ακολουθώντας τη λογική της συγκέντρωσης του πλούτου στους ...ολίγους.

Η ΚΕΘΑ πιστεύει ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά και υπεύθυνα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η Διοικητική Μέριμνα, η επιχειρηματική ικανότητα, αλλά και η ποιότητα, εφόσον η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΕΘΑ δώσει πρακτικές λύσεις, όπως:

  • Αμεση πρόσληψη και με διαφανείς διαδικασίες επιστημονικού τεχνικού προσωπικού (όπως ιατρών διαιτολόγων, τεχνολόγων τροφίμων και μαγείρων), οι οποίοι υπάρχουν στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας έτσι και στο πρόβλημα της ανεργίας, μειώνοντας παράλληλα θέσεις και από τους ...επαγγελματίες στρατιώτες ...που τόσος λόγος γίνεται.
  • Αναμόρφωση του ΠΔ 284/89 «περί προμηθειών των ΕΔ», δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, αλλά και τις προδιαγραφές εκείνες, που να εξασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή στις προμήθειες τροφίμων των ΕΔ.
  • Εκπόνηση νέων διατάξεων και αλλαγή της υπάρχουσας μορφής του Κανονισμού Τροφοδοσίας των ΕΔ, σωστά και επιστημονικά επεξεργασμένου, ο οποίος εδώ και 35 χρόνια λειτουργεί πέρα από κάθε πραγματικότητα.
  • Να δοθεί τέλος στην αναπτυσσόμενη, από κάποιους, εμπορευματοποίηση των κυλικείων των μονάδων, δεδομένου ότι τα κυλικεία δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα ούτε επιτρέπεται η διάθεση στρατιωτικών χώρων για να εγκαθίστανται οι όποιες πολυεθνικές ή μονοπωλιακές εταιρίες και να κερδοσκοπούν.
  • Διάθεση πιστώσεων, που να καλύπτουν ουσιαστικά τις ανάγκες της τροφοδοσίας, διότι η μέχρι σήμερα πολιτική έχει συρρικνώσει το χρηματικό εφόδιο βελτίωσης τροφής κατά άνδρα στις 600 δραχμές περίπου ημερησίως.
  • Αμεση προτεραιότητα στον εξοπλισμό των μαγειρείων των στρατιωτικών μονάδων (σταθερών και μετακινούμενων), όπως άλλωστε αυτό συμβαίνει στις ΕΔ και άλλων χωρών.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει καθαρό σε κάθε πλευρά ότι κάποτε πρέπει να σταματήσει η λογική της ασυδοσίας και του υπερκέρδους των όποιων μονοπωλιακών κέντρων και ιδιαίτερα σε βάρος των νέων μας, που καλούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα και εκείνη, αντίθετα, τους εκμεταλλεύεται για ξένα (από την έννοια της υποχρέωσης και της τιμής της θητείας) συμφέροντα.


Του
Νίκου ΤΖΟΒΛΑ*
*Ο Νίκος Τζοβλάς είναι απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ