Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκαινιάστηκε χτες το Επιμορφωτικό Κέντρο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»

Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, ένα σημαντικό βήμα για «τη σπορά» που μένει έγινε χτες το απόγευμα, με τα εγκαίνια του Επιμορφωτικού Κέντρου «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης», το οποίο βρίσκεται στην οδό Χαρίλαου Φλωράκη (πρώην Πυθίας) αρ. 6 στο Χαλάνδρι.

Η βιβλιοθήκη - αρχείο με υλικά για την ιστορία του ΚΚΕ, για την πορεία του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, άνοιξε χτες τις πόρτες της σε εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων, άλλους ερευνητές, ιστορικούς, καθηγητές, μελετητές και νέους επιστήμονες, φοιτητές, σωματεία εργαζομένων και συλλόγους.

Σε κλίμα συγκίνησης συναγωνιστές και σύντροφοι του Χαρίλαου Φλωράκη που επισκέπτονταν το σπίτι του όσο αυτός ζούσε, εργαζόμενοι και νεολαίοι που διψούν να μάθουν για την ηρωική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για το παρελθόν της τάξης τους και του ελληνικού λαού, βρέθηκαν χτες στα εγκαίνια του επιμορφωτικού κέντρου που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ. Περιηγήθηκαν με δέος και θαυμασμό στους χώρους όπου φιλοξενούνται η βιβλιοθήκη και το ηλεκτρονικό αρχείο.

Η βιβλιοθήκη του Επιμορφωτικού Κέντρου διαθέτει περίπου 2.500 τίτλους, το 85% των οποίων προέρχεται από την προσωπική βιβλιοθήκη του Χαρίλαου Φλωράκη, ενώ οι υπόλοιποι συγκεντρώθηκαν από δωρεές μελών και φίλων του Κόμματος. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ιστορικά βιβλία καθώς επίσης και πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, αλλά και λογοτεχνικά.

Εντυπωσιακό είναι και το ηλεκτρονικό αρχείο του Κέντρου, το οποίο περιλαμβάνει 20.000 έγγραφα (110.000 σελίδες) και που αποτελείται από υλικά της ΚΕ του ΚΚΕ αλλά και από άλλα αρχεία που προσέφεραν ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΛ.Ι.Α., το αρχείο της Βουλής και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Το αρχειακό υλικό χωρίζεται σε έξι ενότητες οι οποίες αφορούν σε κομματικά υλικά, ντοκουμέντα, αποφάσεις συνεδρίων, σε υλικά της ΚΝΕ, στον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης και σε έντυπα της περιόδου του Εμφυλίου πολέμου και της εποποιίας του ΔΣΕ. Περιλαμβάνει ακόμα όλα τα τεύχη της ΚΟΜΕΠ και αποσπάσματα από το ραδιοφωνικό σταθμό του ΔΣΕ, «Ελεύθερη Ελλάδα», της περιόδου 1947-1948. Σύντομα ερευνητές και μελετητές θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν στο αρχείο και όλα τα τεύχη του «Ριζοσπάστη».

Ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι μία γωνιά του Επιμορφωτικού Κέντρου με το γραφείο, τα προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσε καθημερινά ο σύντροφος Χαρίλαος, με φωτογραφίες, τα παράσημά του και βιβλία που διάβαζε στην εξορία, όπως το «Βοήθημα νέας Ιστορίας της Ελλάδος» και το «Υλισμός και εμπειριοκριτικισμός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ