ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Πλήρης συσκότιση και κουκούλωμα
  • Η κυβέρνηση «αθωώνει» την αμερικανική πρεσβεία αλλά και τη Vodafone, με την οποία συνέχισε να συνεργάζεται για τις «νόμιμες» παρακολουθήσεις
  • Σε δικομματική κοκορομαχία με στόχο το συμψηφισμό και το κουκούλωμα εκφυλίζεται η υπόθεση
  • Αμερικανική πρεσβεία: «Καμία δυσφορία» σε βάρος της κυβέρνησης!

ICON

Σε βαθύ σκοτάδι επιμένει να κρατάει η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό όσον αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, η οποία την ίδια ώρα εκφυλίζεται σε μια δικομματική κοκορομαχία, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συμψηφισμό πολιτικών ευθυνών και κουκούλωμα.

Με δεδομένη, όπως όλα συνηγορούν, τη βούλησή της να μην αγγίξει τους «δράστες» των υποκλοπών και κυρίως τους ηθικούς αυτουργούς τους, η κυβέρνηση μετατρέπει την όλη υπόθεση σε ένα ανούσιο αστυνομικο- δικαστικό θρίλερ με προδιαγεγραμμένο το «τέλος» του. Κυρίως όμως υπεραμύνεται των συμφωνιών ΕΕ-ΗΠΑ και των «τρομονόμων», δηλαδή του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει με τη βούλα του νόμου τις γενικευμένες παρακολουθήσεις και υποκλοπές δήθεν υπόπτων για «τρομοκρατία». Στην κατεύθυνση αυτή «αθωώνει» τόσο την αμερικανική πρεσβεία και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, όσο και την πολυεθνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας (Vodafone), με την οποία συνέχισε να συνεργάζεται και μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος υποκλοπών για τις «νόμιμες» υποκλοπές!

Ολες οι δηλώσεις και τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες μέρες οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Καραμανλή αποδοκιμάζει και καταγγέλλει τις παρακολουθήσεις που στρέφονται σε βάρος της, ενώ θεωρεί φυσιολογικές τις «νόμιμες» που στρέφονται σε βάρος των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δε δίστασε να παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την όλη υπόθεση ως ...παραβίαση των δικαιωμάτων του πρωθυπουργού, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που δε θα είναι «στόχος» ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του! «Εδώ δεν έχουμε παραβίαση δικαιωμάτων ενός οποιουδήποτε πολίτη για να προσφύγει στην Ανεξάρτητη Αρχή, έχουμε παραβίαση δικαιωμάτων του πρωθυπουργού, ο οποίος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

ICON

Μετά τα παραπάνω η υπόθεση εξαντλείται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, με την κυβέρνηση να ορκίζεται στο όνομα της διαφάνειας και του σεβασμού των θεσμών και άλλα τέτοια παραμύθια.

Στο πλαίσιο του συμψηφισμού και της συγκάλυψης κινείται και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, αλλά μετά τη δικαστική έρευνα, δηλαδή μετά από κάμποσους μήνες...

Διαπιστευτήρια στην πρεσβεία

Την ίδια στιγμή, είναι εξόφθαλμη η «κωλοτούμπα» που έκανε η κυβέρνηση όσον αφορά στην εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας στην υπόθεση. Ενώ την πρώτη μέρα υπαινίχθηκε με διάφορα μισόλογα ότι πίσω από τις υποκλοπές βρίσκονταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την επόμενη το διέψευσε «κατηγορηματικά», ενώ τη μεθεπόμενη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, έφτασε στο σημείο να μιλάει για το ενδεχόμενο ...προβοκάτσιας με στόχο την αμερικανική πρεσβεία! Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο, επιδιώκοντας προφανώς να στείλει το μήνυμα ότι «το ζήτημα έχει κλείσει»...

Στο μεταξύ, το Γραφείο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε χτες στην «Απογευματινή» διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε καμία δυσφορία κατά της κυβέρνησης! «Η πρεσβεία δεν επιβεβαιώνει ποτέ ούτε διαψεύδει ποτέ δημοσιεύματα που αφορούν θέματα ασφαλείας. Οσο για τα περί αμερικανικής δυσφορίας, για να υπάρχει τέτοια θα πρέπει αυτή να είναι ορατή από σχόλια. Αυτά όμως δεν υπάρχουν. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ουδέν σχόλιον».

Την ίδια στιγμή, από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου λανσάρεται η εκδοχή ότι το κύκλωμα των υποκλοπών είχε δημιουργηθεί από κάποιο «αυτονομημένο τμήμα μυστικής υπηρεσίας ξένης χώρας», φωτογραφίζοντας τον πρώην σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε δώσει εντολή για παρακολούθηση της ελληνικής κυβέρνησης και άρα με την ανάκληση του σταθμάρχη που έγινε στις αρχές Δεκέμβρη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλείνει το κεφάλαιο των πολιτικών ευθυνών! Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, ο σταθμάρχης της CIA μοίραζε το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών του Κ. Καραμανλή και των μελών της κυβέρνησης σε «διαπλεκόμενους» επιχειρηματίες που δήθεν πλήττονταν από αποφάσεις της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, με την αποκάλυψη της υπόθεσης η κυβέρνηση αποσκοπούσε να στείλει εντός και εκτός συνόρων το μήνυμα πως «παιχνίδια σε βάρος της κυβέρνησης δεν μπορεί να παίξει κανείς χωρίς κόστος»...

Κανένα πρόβλημα με τις «νόμιμες»

Παράλληλα, η κυβέρνηση υπερθεματίζει για τις «νόμιμες» παρακολουθήσεις, εννοείται με τη συνδρομή των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με έγγραφο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, που δημοσιεύτηκε χτες στον «Ελεύθερο Τύπο», το πρώτο εξάμηνο του 2004 γίνονταν μαζικές παρακολουθήσεις, πάνω από 500, μέσω των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, πράγμα που, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι είχαν ενεργοποιημένα τα συστήματα και τα «λογισμικά» παρακολούθησης αυτές οι εταιρίες, τουλάχιστον από την αρχή του 2004, και μάλιστα σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις δικαστικές αρχές. Ερωτηθείς σχετικά ο Θ. Ρουσόπουλος δε διέκρινε κάποιο πρόβλημα στις μαζικές παρακολουθήσεις των «υπόπτων», έστω με δικαστική άδεια, λέγοντας ότι «βεβαίως (σ.σ. και πρέπει να γίνονται) και εφόσον ο νόμος το επιτρέπει για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αυτοκτονίας στελέχους της Vodafone, o Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας όμως ότι «η αυτοκτονία είναι ένα ενδιαφέρον θέμα(!), το οποίο όμως εκείνη τη στιγμή δεν ανεφέρθη διότι δε θεωρήθηκε ότι μπορούσε να συσχετιστεί αμέσως από τα στοιχεία που είχαμε». Παραδέχτηκε όμως ότι «το λογισμικό αφαιρέθηκε και φυλάσσεται».

Η ομάδα «Olaf»

Στο μεταξύ, οι διάφοροι ανταγωνισμοί μεταξύ των διαφόρων ομάδων και φατριών στο πλαίσιο των μηχανισμών παρακολούθησης, βγάζουν στη φόρα, εκ των υστέρων, τη λειτουργία απίστευτων μηχανισμών τόσο στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και στη συνέχεια. Ενας τέτοιος ήταν η ομάδα «Olaf», η οποία, σύμφωνα με την κυριακάτικη «Καθημερινή», συγκροτήθηκε για παρακολουθήσεις τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δε διαλύθηκε στη συνέχεια, προκαλώντας ταυτόχρονα έναν πόλεμο μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Δημόσιας Τάξης για «χάρη» ενός αξιωματικού του Στρατού Ξηράς που είχε αποσπαστεί για το σκοπό αυτό στην ΕΥΠ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε χτες, υποστήριξε ότι η λέξη «OLAF» είναι το ακρωνύμιο της «OFFICE DE LA LUTTE ANTI-FRAUDE», δηλαδή της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, η οποία έχει χρηματοδοτήσει την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού της ΕΥΠ, που αφορούσε «την ασφάλεια των επικοινωνιών της ΕΥΠ και ουδεμία σχέση έχουν με υποκλοπές τηλεφώνων»...

Τώρα ψάχνουν τις συνθήκες θανάτου του Κ. Τσαλικίδη

Κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα ο αντιστράτηγος Στ. Σύρρος

Ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE, Γιώργος Κορωνιάς

ICON

Ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE, Γιώργος Κορωνιάς
Στον εισαγγελέα Γιάννη Διώτη, που ερευνά τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, κατέθεσε χτες για δύο ώρες ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Στέλιος Σύρρος, ο οποίος είχε την εποπτεία των αστυνομικών ερευνών για τις υποκλοπές και στην τελευταία κατάθεσή του στον εισαγγελέα είχε αναφέρει το γεγονός της αυτοκτονίας.

Να σημειωθεί ότι αν και στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί στην Ασφάλεια για το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη αναφέρεται ως μοναδική ένδειξη η αυτοκτονία, πολλά σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Ηδη στο πλαίσιο της προανάκρισης πρόκειται να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του θανόντος το επίμαχο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η Εισαγγελία θα μελετήσει δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε δολοφονία στελέχους της Vodafone και ίσως θα ανοίξει τη σχετική δικογραφία. Σήμερα αναμένεται να καταθέσει και ο αδελφός του θανόντος, Παναγιώτης, που έχει ζητήσει να παρίσταται και ο δικηγόρος του, ενώ δηλώνει πως πρόκειται να καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του αυτόχειρα, Θεμιστοκλής Σοφός, με δήλωσή του στον Τύπο, μεταξύ άλλων, ζήτησε να γίνει γνωστό τι διερευνούσαν οι αρχές επί 10 μήνες, καθώς και το ποιοι κατέθεσαν ή πρόκειται να καταθέσουν για τις υποκλοπές. Παράλληλα, ζήτησε να ελεγχθεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία του εκλιπόντος, ενώ αναρωτήθηκε εάν κρατήθηκαν αντίγραφα των ηλεκτρονικών του μηνυμάτων στο server της εταιρίας.

Μεταξύ των θεμάτων που θα ερευνηθούν από τα πρώτα είναι και το ηλεκτρονικό μήνυμα (email) που είχε στείλει ο Κ. Τσαλικίδης στις 4 τα ξημερώματα, λίγες ώρες δηλαδή πριν μπει τέλος στη ζωή του, με το οποίο έδινε τεχνικές οδηγίες για το σύστημα σε συναδέλφους του τεχνικούς. Υπενθυμίζουμε ότι το εργασιακό αντικείμενο στη Vodafone του χαρακτηριζόμενου από τις αρχές ως αυτόχειρα, σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια του λογισμικού, καθώς είχε πρόσβαση σε όλους τους κωδικούς και στα υποσυστήματα. Οπως επισημαίνουν ειδικοί, ακόμη και αν ο ίδιος δεν είχε γνώση ή εμπλοκή, θα ήταν σίγουρα ένας από τους βασικότερους μάρτυρες, στους οποίους θα βασιζόταν η Δικαιοσύνη για τον εντοπισμό των υπευθύνων. Σε περίπτωση που κριθεί ότι η υπόθεση σχετίζεται με τις υποκλοπές, τότε η δικογραφία θα συμπεριληφθεί σε αυτή που ερευνά ο τακτικός ανακριτής Γιώργος Ακτύπης.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Vodafone χαρακτηρίζει ψευδή και ανυπόστατα τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι στις 8 του Μάρτη 2005 έγινε σύσκεψη όπου συμμετείχαν έξι κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Τσαλικίδης, κατά την οποία φαίνεται να καθορίστηκαν οι χειρισμοί στην υπόθεση.

Τις αμέσως επόμενες μέρες πάντως θα κληθούν να καταθέσουν στελέχη της Vodafone αλλά και τεχνικοί της εταιρίας Ericsson, κατασκευάστριας του λογισμικού που χρησιμοποιεί η εταιρία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δηλώνει ότι δεν έχει καταστραφεί κανένα στοιχείο και τονίζει ότι οι υπεύθυνοι της εταιρίας θα παραδώσουν στις ανακριτικές αρχές ό,τι στοιχεία διαθέτουν. Ωστόσο, σημειώνει ότι αφαίρεσε το πρόγραμμα παρακολούθησης, επειδή, όπως λέει, «η εταιρία έπρεπε να αντιδράσει ακαριαία».

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που επί ένα χρόνο διενεργούσε την προκαταρκτική εξέταση για τις υποκλοπές, με αφορμή ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού για διάσταση απόψεων ανάμεσα σε αυτόν και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Λινό, διευκρίνισε ότι η συνεργασία μαζί του είναι άψογη και δεν τίθεται κανένα θέμα.

Πλέον παρακολουθούμαστε όλοι

Δε γλιτώνει κανείς από την Οδηγία της Κομισιόν

Δεκέμβρη 2005 δημοσιοποιήθηκε ευρέως η Οδηγία της Κομισιόν για την υποχρεωτική παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών όλων των υπηκόων και των οργανώσεων στο έδαφος των κρατών - μελών της, και όχι πλέον μόνο όσων χαρακτηρίζονταν μέχρι πρότινος «επικίνδυνοι» για τη «δημόσια ασφάλεια κλπ.». Η νομιμοποίηση της παρακολούθησης εντάσσεται στο «πακέτο» των μέτρων ενάντια στην «τρομοκρατία» και εκκολαπτόταν από το Μάρτη του 2004, στις τότε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιούλη 2005, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η συγκεκριμένη Οδηγία καθιερώνει με νομικά δεσμευτικό και ενιαίο για όλα τα κράτη - μέλη τρόπο, την υποχρέωση των εταιριών παροχής τηλεπικοινωνιακών - ηλεκτρονικών υπηρεσιών επικοινωνίας να τηρούν αρχείο για όλες τις επικοινωνίες και την ταυτότητα αυτών που επικοινωνούν (φυσικά και νομικά πρόσωπα).

Τις πληροφορίες αυτές οφείλουν να τις παραδίδουν στις διωκτικές - κατασταλτικές υπηρεσίες κάθε κράτους - μέλους. Εκείνο που θεσμοθετείται δηλαδή είναι η υποχρεωτική, βάσει νόμου, παρακολούθηση των επικοινωνιών όλων των εργαζομένων και των οργανώσεων στο έδαφος των κρατών - μελών της ΕΕ.

Η Οδηγία θίγει θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, π.χ. την ελευθερία του απόρρητου των επικοινωνιών, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, όπως αυτά καθορίζονται από το ελληνικό Σύνταγμα και ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Από το πρώτο άρθρο της πρότασης Οδηγίας θεσπίζεται η νομική υποχρέωση όλων εκείνων που παρέχουν τηλεπικοινωνιακές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες επικοινωνίας (δηλαδή σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ίντερνετ, αλλά και κάθε άλλης ηλεκτρονικής μορφής επικοινωνία, που τυχόν μελλοντικά θα υπάρξει) να κρατούν πλήρες αρχείο δεδομένων «κίνησης», «θέσης» και συναφών δεδομένων, σχετικά με κάθε επικοινωνία που διαχειρίζονται. Δηλαδή, να διατηρούν αρχείο που προσδιορίζει με κάθε λεπτομέρεια την ταυτότητα όλων όσοι επικοινωνούν τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου (είτε πραγματοποιούν είτε λαμβάνουν κλήση), καθώς και κάθε λεπτομέρεια σχετική με την επικοινωνία αυτή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επικοινωνίες των πάντων (φυσικών και νομικών προσώπων, οργανώσεων του μαζικού λαϊκού κινήματος και κομμάτων) βρίσκονται υπό παρακολούθηση νομοθετικά κατοχυρωμένη. Και σα να μην έφτανε αυτό, στις επικοινωνίες για τις οποίες τηρείται αρχείο, περιλαμβάνονται ακόμα και οι αναπάντητες κλήσεις.

Το περιεχόμενο

Θεωρητικά, η Οδηγία ισχυρίζεται ότι στα διατηρούμενα δεδομένα δεν περιλαμβάνεται το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Η πραγματικότητα είναι - όπως βεβαιώνουν τεχνικοί - ότι απλώς δεν έχουν ακόμα φτηνή την τεχνολογική δυνατότητα, ώστε να αποθηκεύουν και το περιεχόμενων των τηλεπικοινωνιών όλων αυτών των εκατοντάδων εκατομμυρίων υπηκόων και επισκεπτών της ΕΕ.

Τι φακελώνεται «νομίμως»

Με βάση το άρθρο 4 διατηρούνται σε βάση δεδομένων τα πάντα: ο αριθμός τηλεφώνου, το όνομα, η διεύθυνση καλούντος και καλουμένου, το είδος επικοινωνίας (φωνητική κλήση, Fax, μήνυμα, sms, mms, e-mail, επίσκεψη στο διαδίκτυο), η ημερομηνία, η ώρα αρχής και τέλους επικοινωνίας, η διάρκεια, οι αναπάντητες κλήσεις - επικοινωνίες, ο μηχανισμός επικοινωνίας, η θέση καλούντος - καλουμένου.

Τι έχει να γίνει

Κάθε κράτος - μέλος οφείλει να ψηφίσει, σε διάστημα 18 μηνών, δικό του εσωτερικό νόμο που να θεσπίζει υποχρεωτικά τις βασικές αρχές - προβλέψεις της Οδηγίας και να αποδεικνύεται με την αποστολή στην Κομισιόν του κειμένου του ψηφισμένου νόμου, όπως ορίζεται με το άρθρο 13.

Επιπλέον, στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 12, καθορίζεται ότι το αργότερο σε τρία χρόνια από την ψήφιση θα υπάρξει εκτίμηση του «εγχειρήματος», ώστε να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα τροποποίησης της Οδηγίας. Στην επανεκτίμηση, σύμφωνα με το Παράρτημα IV, θα έχουν καθοριστική συμβολή και οι εταιρίες επικοινωνιών.

Παραιτήσεις υπουργών ζητά το ΠΑΣΟΚ

Ζητώντας την παραίτηση τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης και αποδίδοντας «τεράστιες προσωπικές ευθύνες» στον πρωθυπουργό, θέτοντας θέμα «εμπιστοσύνης» συνολικά για την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χτες να ανεβάσει τους τόνους της δικομματικής αντιπαράθεσης για το θέμα των υποκλοπών.

Με δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμούς» και «αλαζονεία», αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να θίξει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και της σημερινής, οι οποίες έχουν υπογράψει πλήθος συμφωνιών με την ΕΕ και τις ΗΠΑ για «παρακολουθήσεις», αλλά και ανεξέλεγκτη δράση πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα.

Δίνοντας «τροφή» στο επικοινωνιακό «παιχνίδι» ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη και Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα, ενώ το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης πρόσθεσε στη σχετική ...λίστα και τους υπουργούς Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη και Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλο.

Επίσης ο Θ. Πάγκαλος επέρριψε ευθύνες στον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλο, γιατί «σπατάλησε το χρόνο που του είχε δοθεί και δεν άγγιξε όλες τις πλευρές της έρευνας» και ζήτησε «να δοθεί η υπόθεση σε άλλον εισαγγελέα, ο οποίος να παρέχει τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και της πλήρους ανεξαρτησίας από τις κυβερνητικές επιταγές».

Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε την ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όλων των εμπλεκόμενων αρχών, υπηρεσιών και προσώπων της υπόθεσης. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι με την απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μετά το τέλος της δικαστικής διερεύνησης, προσπαθεί να μεταθέσει την κοινοβουλευτική έρευνα πολλούς μήνες πίσω.

  • Τη μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική Επιτροπή, να ενημερώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τη Βουλή και προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έναντι των υποκλοπών, ζητά με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Υπεύθυνες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Την οποιαδήποτε παραβίαση του απόρρητου των επικοινωνιών καταδικάζει το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), επισημαίνει τη βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητας και της ελευθερίας, ενώ προσθέτει ότι έμπρακτα πλέον αμφισβητείται κάθε έννοια στοιχειωδώς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ΔΣ του ΔΣΑ, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του, ασχολήθηκε με τις υποκλοπές και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει «τις ευθύνες και της παρούσας και της προηγούμενης κυβέρνησης». Κατηγορεί τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την υποχώρηση του νομοθετικού πλαισίου στο θέμα του απορρήτου και ως παράδειγμα αναφέρει τη θέσπιση μιας σειράς αντιδημοκρατικών νόμων (2225/1994, 3115/2003 και το Προεδρικό Διάταγμα 47/2005), ενώ κάνει λόγο και για «επιλεκτική διολίσθηση σε αυθαίρετες ακόμη και με το παραπάνω πλαίσιο παρακολουθήσεις "συνήθων υπόπτων"».

Ο ΔΣΑ καταδικάζει κάθε ανελεύθερο νομοθετικό και διοικητικό μέτρο είτε σε εσωτερικό, είτε σε κοινοτικό, είτε σε διεθνές επίπεδο. Επισημαίνει ότι το κλίμα της τρομο-λαγνείας «δημιούργησε κλίμα ανοχής των παραβιάσεων και ελευθεριών».

Τέλος, ο ΔΣΑ διαμαρτύρεται για τη δυσανάλογη και αναιτιολόγητη καθυστέρηση δημοσιοποίησης και δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης και απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση και την επέκταση του ελέγχου σε όλους τους παρόχους δικτύου τηλεπικοινωνιών με όρους απόλυτης διαφάνειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ