ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΠΑ
Περικοπές και ενίσχυση στρατού και ... ασφάλειας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την πρότασή του για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2007, ύψους 2,77 τρισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει ρεκόρ δαπανών για το στρατό και συνάμα δραματικές περικοπές σε ευρύτατο φάσμα του κοινωνικού τομέα.

Επισήμως, ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι για τη μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ (354 δισ. δολάρια) περικόπτονται κονδύλια σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης. Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην προηγούμενη οικονομική χρήση ήταν 3,2% (423 δισ. δολάρια) του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Για το οικονομικό έτος 2007 προβλέπονται 2.770 δισ. δολάρια δαπάνες (αύξηση 2,2%) και 2.416 δισ. δολάρια έσοδα (αύξηση 5,8%).

Πάντως, παρά την προσπάθεια μείωσης του τερατώδους ελλείμματος, όπως τονίζει ο Λευκός Οίκος, ο ιμπεριαλιστικός προσανατολισμός της κυβέρνησης Μπους δεν μπορεί να αποκρυβεί ούτε στον προϋπολογισμό: Οι δαπάνες στον τομέα της άμυνας (αύξηση 6,9%), στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας (αύξηση 3,3%) και για τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ (12,2%) εκτοξεύονται. Ειδικότερα το υπουργείο για την Εσωτερική Ασφάλεια θα λάβει χρηματοδοτήσεις κατά 9,8% αυξημένες ώστε να μπορεί να παρακολουθεί καλύτερα και περισσότερο τους Αμερικανούς πολίτες.

Στον αντίποδα, οι δαπάνες για τον τομέα της γεωργίας, οι οποίες είναι μειωμένες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση κατά 6,5%, περιορίζονται σε λιγότερο από 20 δισ. δολάρια. Για την παιδεία οι δαπάνες μειώνονται κατά 3,8%, στα 54 δισ. δολάρια. Για την υγεία, οι δαπάνες συμπιέζονται στα 67,5 δισ. δολ. με μείωση 2,3%, με τις περισσότερες περικοπές στον οργανισμό ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης «Μεντικέρ». Οι περικοπές στο «Μεντικέρ», όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει προσφάτως και στην ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους ο Τζορτζ Ου. Μπους, είναι δραματικές για τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, τα άσυλα ανιάτων και άλλα κοινωνικά ιδρύματα.

ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην εργασιακή ανασφάλεια

ΠΑΡΙΣΙ.-

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους πολλών γαλλικών πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης ντε Βιλπέν να υιοθετήσει νέο νομοσχέδιο για την «απασχόληση των νέων». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150 διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή μισθωτών, φοιτητών και μαθητών. Οι μεγαλύτερες έγιναν σε Παρίσι, Μπορντό, Μασσαλία, Τουλούζη.

Το σχέδιο νόμου, του οποίου η επίσημη παρουσίαση έγινε χτες στη Βουλή, δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους μικρότερους των 26 χρόνων για μια δίχρονη δοκιμαστική περίοδο, κατά την οποία μπορούν να τους απολύσουν χωρίς συγκεκριμένη αιτία και χωρίς καταβολή αποζημίωσης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο βοηθά στην αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει κυρίως τη νεολαία (20% μεταξύ των νέων 18-25 ετών, κατά μέσο όρο, ενώ το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται στα φτωχά προάστια και γκέτο).

Διαμετρικά αντίθετη είναι η άποψη που εκφράζουν τα συνδικάτα των περισσότερων παρατάξεων, αλλά και οι ενώσεις φοιτητών και μαθητών, που τονίζουν ότι, ουσιαστικά, το νομοσχέδιο εντείνει την εργασιακή ανασφάλεια και απλώς δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να ανακυκλώνουν ανέργους ανά μερικούς μήνες χωρίς καμία συνέπεια. Τα μεγαλύτερα συνδικάτα προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί και από την αντιπολίτευση - Γαλλικό ΚΚ, τα δύο τροτσκιστικά κόμματα καθώς και τους Σοσιαλιστές - ενώ αντιρρήσεις έχει εκφράσει και η πλειοψηφία των βουλευτών του UDF, της μίας συνιστώσας της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν, σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του, εμφανίζεται αμετακίνητος από την πρότασή του, αν και δήλωσε ότι «ακούει τις αβάσιμες ανησυχίες των διαδηλωτών». Πάντως, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 67% των Γάλλων θεωρεί απολύτως δικαιολογημένες τις κινητοποιήσεις.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΟΣΣΟΒΟΥ
«Τορπίλη» από Βρετανό εκπρόσωπο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- «Τορπίλη» στο τραπέζι των συνομιλιών του ΟΗΕ στη Βιέννη πριν αυτό στηθεί, καλά-καλά, για να αποφασιστεί υποτίθεται το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, έριξε ο πολιτικός διευθυντής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Σόγιερς. Μιλώντας άτυπα σαν...«εκπρόσωπος» της Ομάδας Επαφής είπε αργά προχτές βράδυ σε Αλβανούς και Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου πως η Ομάδα Επαφής έχει αποφασίσει πως η υπό όρους ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή... Να «στέρεψε» άραγε η υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που αιματοκύλησαν την περασμένη δεκαετία τα Βαλκάνια; `Η εκβιάζουν, για πολλοστή φορά, την επιβολή «λύσεων» που θα παρατείνουν την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή;

Η Σάντα Ράσκοβιτς-Ιβιτς, επικεφαλής του σερβικού Συντονιστικού Κέντρου Κοσσυφοπεδίου, σημείωσε πως εάν αποδειχθεί πως η δήλωση Σόγιερς συνιστά ειλημμένη απόφαση, τότε το Βελιγράδι θα πρέπει να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες της Βιέννης. Απ' την άλλη, σχολίασε πως η δήλωση του Βρετανού είναι μία «ένδειξη νευρικότητας» μεταξύ κάποιων μελών της Ομάδας Επαφής, επικαλούμενη την πρόσφατη δήλωση Πούτιν πως η λύση για το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να έχει «οικουμενική ισχύ»...

Ο εκπρόσωπος του κόμματος (Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας) του Σέρβου πρωθυπουργού Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα χαρακτήρισε τη δήλωση Σόγιερς «πρόωρη και ανάρμοστη» σημειώνοντας ότι η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ορίζει ρητώς το Κοσσυφοπέδιο ως μέρος της εδαφικής κυριαρχίας της Σερβίας. Οσο για τον ίδιο τον Κοστούνιτσα; Αμέσως μετά τη χτεσινοβραδινή του συνάντηση με τον Σόγιερς δήλωσε: «Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής μιας λύσης δεν εκπροσωπεί μόνον μία απαράδεκτη πίεση σε ένα δημοκρατικό κράτος, αλλά παραβιάζει κατάφωρα τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς νόμου»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ενοχος κρίθηκε από βρετανικό δικαστήριο ο ιμάμης Αμπού Χάμζα αλ Μάσρι με τις κατηγορίες της παρακίνησης σε δολοφονία και υποκίνησης φυλετικού μίσους. Λίγο αργότερα το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης επτά ετών. Ο Αλ Μάσρι είχε συλληφθεί το Μάη του 2004. Στη δίκη του, που ξεκίνησε στις 11 Γενάρη, περιγράφτηκε ως «στρατολόγος της τρομοκρατίας».

ΧΑΡΑΡΕ.- Ο υπουργός Ασφαλείας της Ζιμπάμπουε διέταξε χτες τη διενέργεια έρευνας για την εξακρίβωση των σχέσεων του φιλοδυτικού αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» με τις ΗΠΑ μετά από δημοσιεύματα εφημερίδων που αποκάλυψαν μυστικές συνομιλίες στη Ζάμπια μεταξύ του ηγέτη του κόμματος Μόργκαν Τσβανγκιράι και άλλων οκτώ στελεχών με «αποστρατευμένους» πράκτορες της CIA και του δήθεν «Μη Κυβερνητικού» Οργανισμού «Φρίντομ Χάουζ» που μαγειρεύει, μεταξύ άλλων, τις ανά τον κόσμο «πολύχρωμες επαναστάσεις»...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-«Η παρατεταμένη ξηρασία και λειψυδρία στο Κέρας της Αφρικής προκαλεί θανάτους σε ανθρώπους και ζώα από πείνα και δίψα» σημείωσε χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ απευθύνοντας επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση 16 εκατ. δολαρίων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Εναν «χαμένο κόσμο» χλωρίδας και πανίδας και δεκάδες νέα είδη του ζωικού και φυτικού κόσμου ανακάλυψαν Αμερικανοί και Ινδονήσιοι επιστήμονες, στο κατεχόμενο απ' την Ινδονησία δυτικό τμήμα της νήσου Ν. Γουινέας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μεγάλες εξαγορές ΜΜΕ

ΣΟΦΙΑ.--

Στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Βουλγαρίας παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με βρετανικά, αμερικανικά και γαλλικά κεφάλαια να προχωρούν σε κινήσεις εξαγορών.

Οι επενδύσεις αυτές στα ΜΜΕ της Βουλγαρίας αποσκοπούν στον κατ' αρχήν επηρεασμό της κοινής γνώμης σε μια σειρά από ζητήματα, ιδίως ενόψει της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως, και τα κέρδη που θα αποκομίσουν οι καπιταλιστές αποτελούν σημαντικό δέλεαρ λόγω του χαμηλού κόστους για την απόκτηση συχνοτήτων, των χαμηλών μισθών και της χρήσης διαφημίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το τέλος της δεκαετίας του '90 είχε ανοίξει η αγορά των ΜΜΕ στη Βουλγαρία, με πρώτο το γερμανικό «Westdeutsche Allgemeine Zeitung» (WAS), και ακολούθησε ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ που έχει παρουσία στη βουλγαρική αγορά εδώ και αρκετά χρόνια, ιδρύοντας μάλιστα τον πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στη Βουλγαρία. Αλλά και από την Ελλάδα, το 2003, εμφανίστηκε ο ελληνικός όμιλος του ΑΝΤ1, εξαγοράζοντας το 100% της «Nova Televisiya» και του ραδιοφωνικού σταθμού της Σόφιας «Radio Express».

Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις από τους ιδιοκτήτες της γαλλικής «Lagardere» και της «SBS Broadcasting Group» με έδρα το Λουξεμβούργο για τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας. Στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, η βρετανική «Apace Media» είχε εξαγοράσει το 66% ενός μουσικού τηλεοπτικού καναλιού έναντι 660.000 ευρώ. Μέσα στο 2005, η γαλλική «NRJ» ξεκίνησε να εκπέμπει πάνω στη συχνότητα πρώην ραδιοφωνικού σταθμού της Βουλγαρίας.

Λίγο αργότερα, ακολούθησε και η αμερικανική «Emmis Communication Corporation», που εξαγόρασε έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων το 66,5% του βουλγαρικού ραδιοφωνικού ομίλου «FM+», που μέχρι πρόσφατα ήταν στην ιδιοκτησία της βρετανικής «GCap Media plc».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ