Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μεγάλες εξαγορές ΜΜΕ

ΣΟΦΙΑ.--

Στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Βουλγαρίας παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με βρετανικά, αμερικανικά και γαλλικά κεφάλαια να προχωρούν σε κινήσεις εξαγορών.

Οι επενδύσεις αυτές στα ΜΜΕ της Βουλγαρίας αποσκοπούν στον κατ' αρχήν επηρεασμό της κοινής γνώμης σε μια σειρά από ζητήματα, ιδίως ενόψει της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως, και τα κέρδη που θα αποκομίσουν οι καπιταλιστές αποτελούν σημαντικό δέλεαρ λόγω του χαμηλού κόστους για την απόκτηση συχνοτήτων, των χαμηλών μισθών και της χρήσης διαφημίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το τέλος της δεκαετίας του '90 είχε ανοίξει η αγορά των ΜΜΕ στη Βουλγαρία, με πρώτο το γερμανικό «Westdeutsche Allgemeine Zeitung» (WAS), και ακολούθησε ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ που έχει παρουσία στη βουλγαρική αγορά εδώ και αρκετά χρόνια, ιδρύοντας μάλιστα τον πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στη Βουλγαρία. Αλλά και από την Ελλάδα, το 2003, εμφανίστηκε ο ελληνικός όμιλος του ΑΝΤ1, εξαγοράζοντας το 100% της «Nova Televisiya» και του ραδιοφωνικού σταθμού της Σόφιας «Radio Express».

Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις από τους ιδιοκτήτες της γαλλικής «Lagardere» και της «SBS Broadcasting Group» με έδρα το Λουξεμβούργο για τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας. Στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, η βρετανική «Apace Media» είχε εξαγοράσει το 66% ενός μουσικού τηλεοπτικού καναλιού έναντι 660.000 ευρώ. Μέσα στο 2005, η γαλλική «NRJ» ξεκίνησε να εκπέμπει πάνω στη συχνότητα πρώην ραδιοφωνικού σταθμού της Βουλγαρίας.

Λίγο αργότερα, ακολούθησε και η αμερικανική «Emmis Communication Corporation», που εξαγόρασε έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων το 66,5% του βουλγαρικού ραδιοφωνικού ομίλου «FM+», που μέχρι πρόσφατα ήταν στην ιδιοκτησία της βρετανικής «GCap Media plc».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ