ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΝΑΔΑ
ΟΧΙ στην απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νέων Τσεχίας

Διοργανώνει διαμαρτυρίες στις 14 Φλεβάρη σε ολόκληρο τον Καναδά

Οι προσπάθειες της απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας από την κυβέρνηση της χώρας έχουν καταδικαστεί από πολιτικά κόμματα, νεολαιίστικες και φοιτητικές οργανώσεις, φορείς και προσωπικότητες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η επίθεση αυτή ενάντια στους νέους Τσέχους κομμουνιστές και σαν επέκταση στο ΚΚ Βοημίας Μοραβίας είναι μία από τις τελευταίες εντεινόμενες επιθέσεις αντικομμουνιστικής υστερίας στην Ευρώπη.

Μια ακόμα αντίδραση έρχεται και από τον Καναδά, όπου η Κομμουνιστική Νεολαία σχεδιάζει μια διαμαρτυρία στις 14 Φλεβάρη στην πρεσβεία της Τσεχίας στην Οτάβα και στα προξενεία της Τσεχίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε άρθρο της εφημερίδας του ΚΚ Καναδά «Πιπλς Βόις» γίνεται εκτενής αναφορά στην αντικομμουνιστική εκστρατεία τόσο στην Τσεχία όσο και συνολικά στην Ευρώπη. Κάνει αναφορά στο γνωστό αντικομμουνιστικό μνημόνιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και σε άλλες ενέργειες ενάντια στους κομμουνιστές στην Τσεχία όπως το ψήφισμα δύο αντιδραστικών γερουσιαστών με τον τίτλο «Να εξαφανίσουμε τους κομμουνιστές», καθώς και στο νέο Ποινικό Κώδικα της χώρας όπου αποτελεί εγκληματική πράξη η αποδοχή των Ναζί και των λεγόμενων «κομμουνιστικών εγκλημάτων» ή και η άρνησή τους.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Στέφεν Βον Σικόβσκι, στέλεχος της ΚΝ Καναδά, αναφέρει ότι η ΚΕΝ Τσεχίας «δραστηριοποιείται σε αντιρατσιστικά, αντιπολεμικά, αντιφασιστικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα. Ωστόσο, αυτή η οργάνωση επιχειρείται να απαγορευτεί».

Η απαγόρευση αυτή είναι στην ουσία η απαγόρευση μιας εναλλακτικής λύσης στη σημερινή κατάσταση στην Τσεχική Δημοκρατία, μιας χώρας όπου η ανεργία φτάνει το 20% σε μερικές περιοχές. Στις εκλογές του 2002 το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας έλαβε το 20% των ψήφων και στις Ευρωεκλογές ήρθε δεύτερο κόμμα, λαμβάνοντας 6 θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι Τσέχοι κομμουνιστές «αποτελούν απειλή για την κυβερνούσα αφρόκρεμα, και όχι για τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο Στέφεν Βον Σικόβσκι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση της Τσεχίας έθεσε θέμα απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, επειδή προβάλλει «την αντίληψη της ταξικής πάλης, του Μαρξισμού - Λενινισμού και της βίαιης επανάστασης» και απαίτησε να αλλάξει το πρόγραμμα και το καταστατικό της.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
Περιμένει... από το «Συμβούλιο Ασφαλείας»

Από παλιότερη διαμαρτυρία Σέρβων του Κοσσόβου

Associated Press

Από παλιότερη διαμαρτυρία Σέρβων του Κοσσόβου
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πει την τελευταία λέξη για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε χτες εκπρόσωπος του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πολιτικού διευθυντή του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Σόγιερς, περί «ειλημμένης» απόφασης για την ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου. Ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως το Βελιγράδι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα τηρήσει τις αρχές του διεθνούς Δικαίου, πρωτίστως εκείνη της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους»...

Παράλληλα, η επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο, Σάντα Ράσκοβιτς - Ιβιτς επανέλαβε σε σερβικά ΜΜΕ το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει το Βελιγράδι την απόφασή του για συμμετοχή στις συνομιλίες του ΟΗΕ στη Βιέννη που έχουν προγραμματιστεί περί τις 20 του μήνα...

Το ίδιο 24ωρο, η αλβανόφωνη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας δημοσίευσε δηλώσεις Βρετανού αναλυτή, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση του Λονδίνου να δημοσιοποιήσει την «ομόφωνη απόφαση της Ομάδας Επαφής για την υπό όρους ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου» έγινε για να ...«ενθαρρυνθεί η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, προκειμένου να γίνουν ...πιο γενναιόδωροι στις σχέσεις τους με τη σερβική μειονότητα»(!) και πως η Γαλλία διαφωνούσε με τη δημοσιοποίηση της θέσης όχι επί της ουσίας, αλλά επειδή ανησυχούσε πως αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή των Σέρβων στη φιέστα του υποτιθέμενου «διαλόγου» του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ», σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης για το Κόσσοβο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ.Ρουσόπουλος ευθυγραμμίστηκε με τη θέση της ΕΕ. Είπε: «Υπάρχει απόφαση της Διεθνούς Κοινότητας των Ηνωμένων Εθνών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Ομάδας Επαφής, η οποία προβλέπει τη διαδικασία, τα κριτήρια και τις αρχές, πάνω στις οποίες θα πρέπει να στηριχτεί η απόφαση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές και να μην είναι προϊόν επιβολής». Ωστόσο, η προτίμηση για ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας της Σερβίας έχει προ πολλού διαφανεί, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση προτιμάει τα...«ήξεις - αφήξεις».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ντεμιρέλ: «Εχουμε δύο κράτη»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε προ ημερών ότι στην Τουρκία «δεν υπάρχει ένα κράτος, αλλά δύο»: Η δήλωση αυτή, λίγο καιρό μετά τις ταραχές στο Σεμντινλί, δεν είναι - ως συνήθως - μια αφηρημένη πολιτική τοποθέτηση. Προέρχεται από έναν άνθρωπο που διατέλεσε Πρόεδρος της χώρας και πρωθυπουργός ('70, '80, '90). Είπε επίσης ότι «αυτό που δε θα έπρεπε να υπάρχει είναι το πραγματικό κράτος» (σ.σ. εννοώντας το λεγόμενο βαθύ κράτος) αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας ενός Κούρδου βιβλιοπώλη, ο οποίος είχε φυλακισθεί λόγω υποψιών ότι ήταν μέλος του ΡΚΚ, με την τοποθέτηση βόμβας από μέλη της JITEM, της υπηρεσίας πληροφοριών της στρατοχωροφυλακής, και έναν «μετανοημένο» Κούρδο. Και, φυσικά, μετά και την έρευνα που διέταξε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επίσκεψή του στο Σεμντινλί, το παρακράτος χαίρει άκρας υγείας.

Στο μεταξύ, άρχισε χτες η δίκη (άλλου ενός) εκδότη, ο οποίος κατηγορείται για την έκδοση ενός βιβλίου που συνέγραψε ένας Αμερικανός καθηγητής του ΜΙΤ, ο Τζον Τίρμαν, με τίτλο «Λάφυρα του Πολέμου: Το Ανθρώπινο Κόστος του Εμπορίου Οπλων της Αμερικής». Ο Φατίχ Τας, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «Αράμ», που θεωρείται «φιλοκουρδικός», δήλωσε αθώος στην κατηγορία ότι «προσέβαλε τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουστάφα Κεμάλ Ατατούρκ», και ότι «άσκησε κριτική στη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας». Αυτές οι δύο πράξεις αποτελούν ...εγκλήματα στην οδεύουσα προς την Ευρώπη Τουρκία και επισύρουν βαρύτατες ποινές κάθειρξης. Η δίκη θα επαναληφθεί στις 11 του Απρίλη.

ΡΩΣΙΑ
Με το ξύλο μαζεύουν επαγγελματίες οπλίτες

Κι ενώ στο φως της δημοσιότητας έρχονται τις τελευταίες μέρες στη Ρωσία μαζικές καταγγελίες για κακοποιήσεις και βασανιστήρια στρατιωτών, κυρίως από παλαιότερους συναδέλφους τους, αλλά και αξιωματικούς, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο ειδήσεων «Νόβι Ρεγκιόν», σε μια από τις θεωρούμενες «ελίτ» μεραρχίες του ρωσικού στρατού, αξιωματικοί απέσπασαν με ξυλοδαρμό από στρατιώτη αίτηση για θέση επαγγελματία οπλίτη. Πρόκειται για τη μεραρχία «Καντιμίροφ», που εδρεύει στα περίχωρα της Μόσχας και μάλιστα στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί από τον Γιέλτσιν για την καταστολή των υποστηρικτών του Ανώτατου Σοβιέτ, τον Οκτώβρη του 1993.

Οπως σημειώνουν ρωσικά ΜΜΕ, η πολυδάπανη ιλουστρασιόν καμπάνια για στρατολόγηση επαγγελματιών οπλιτών στο ρωσικό στρατό δε φέρνει πάντα τα ανάλογα αποτελέσματα, έτσι στη συγκεκριμένη μονάδα ο Ντίμα Σμιρνίχ ξυλοκοπήθηκε μέχρι τα πρόθυρα του θανάτου για να υπογράψει σχετική αίτηση. Την καταγγελία στα ρωσικά ΜΜΕ έκανε η μητέρα του.

«Νέα» η αποστολή του στρατού, στην καπιταλιστική Ρωσία, «νέοι θεσμοί», όπως αυτή του μισθοφορικού στρατού, «νέα» και τα ήθη, αντίστοιχα πάντα με τον «νέο», ταξικό χαρακτήρα του ρωσικού κράτους.


Ι. Π. - Ε. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ