ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαπραγματεύσεις για το τερατούργημα «Μπολκεστάιν»

Στις 16 του Φλεβάρη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το «νέο» κείμενο

Τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από τα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τη λεγόμενη «οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά» και το αναπόσπαστο μέρος της που είναι το τερατούργημα της γνωστής «Οδηγίας Μπολκεστάιν», επιχειρεί η κυβέρνηση Καραμανλή, ενόψει της σχετικής συζήτησης που αναμένεται να γίνει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 του Φλεβάρη. Σ' αυτά τα πλαίσια, χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δημοσιοποίησε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Συμμετέχοντας ενεργά στις διεργασίες και τις ομαδοποιήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στις διάφορες χώρες - μέλη, στην ουσία -παρά τις επιμέρους διαφορές που εκφράζει - υιοθετεί τις κατευθύνσεις και το πνεύμα της «απελευθέρωσης». Μια επιλογή, που με μαθηματική ακρίβεια στοχεύει στο να δημιουργήσει, τώρα ή αργότερα, ένα απέραντο παζάρι σύγχρονων σκλάβων στα όρια της ΕΕ. Στην Ολομέλεια αναμένεται να συζητηθεί το τελικό κείμενο για την «απελευθέρωση», όπως έχει διαμορφωθεί μετά από τροπολογίες που προτάθηκαν και τις διάφορες διαπραγματεύσεις που μεσολάβησαν.

Η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει επιμέρους διατυπώσεις και αποσπασματικές διαφοροποιήσεις επί συγκεκριμένων άρθρων, αποσιωπώντας ότι και στο νέο κείμενο είναι παρούσα η προοπτική της «Οδηγίας Μπολκεστάιν», που προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών όχι με βάση την εργατική νομοθεσία κάθε χώρας, αλλά με βάση τα όσα ισχύουν στις χώρες εγκατάστασης των επιχειρήσεων. Αλλωστε, ενδεχόμενα προετοιμάζοντας το έδαφος, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζιδάκης πριν λίγες μέρες διατύπωνε τον ισχυρισμό ότι μετά τις τροποποιήσεις το τελικό κείμενο δεν έχει σχέση με την «Οδηγία Μπολκεστάιν».

Οπως προκύπτει από το κείμενο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις, όπως κάνουν και πολλές άλλες χώρες, με τη δυνατότητα των πολυεθνικών να εγκαθιστούν εταιρίες υπηρεσιών σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, εφαρμόζοντας το Δίκαιο της χώρας εγκατάστασης της εταιρίας (π.χ. Λετονίας) και όχι της χώρας δραστηριοποίησης (π.χ. Ελλάδα). Η ελληνική θέση αναφέρει τα ακόλουθα: «Η έκθεση Gebhardt διαγράφει γενικώς τον όρο "αρχή της χώρας καταγωγής", ωστόσο διατηρεί την ουσία της, καθώς προβλέπεται η ελευθερία κάθε παρόχου υπηρεσιών, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε ένα κράτος - μέλος να παρέχει τις υπηρεσίες του στα υπόλοιπα κράτη - μέλη, υπαγόμενος μόνο στις ρυθμίσεις του κράτους που είναι εγκατεστημένος». Ως προς αυτό, επισημαίνεται ότι «η φραστική αναδιατύπωση που καταγράφεται για την Αρχή της Χώρας Καταγωγής δε δικαιολογεί αναθεώρηση των αρχικών μας θέσεων». Η ελληνική πλευρά ζητά, επίσης, να εξαιρεθούν από την Οδηγία η ασφαλιστική κάλυψη (αποζημίωση) για λήψη υπηρεσιών Υγείας σε άλλο κράτος - μέλος από αυτήν της υπαγωγής του ασφαλισμένου, επικαλούμενες σχετική νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ωστόσο, σε άλλα θέματα της Οδηγίας, η ελληνική κυβέρνηση παίρνει επαμφοτερίζουσα θέση, ή αποδέχεται βασικές της αρχές, χωρίς να αποφεύγονται και επικίνδυνα ολισθήματα που ικανοποιούν πάγια αιτήματα των πολυεθνικών. Ετσι, στο θέμα της απόσπασης εργαζομένων κατά τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, απλώς επισημαίνεται ότι επειδή δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς ζητήματα αποφυγής καταχρηστικών μορφών απόσπασης, ζητάται η απόσυρση της παρούσας μορφής των άρθρων ή εναλλακτικά η ολική αναδιατύπωση, και ως αφετηρία αναδιατύπωσης να ληφθούν οι προτάσεις της Σουηδίας... Σε θέματα υπηρεσιών απασχόλησης, η Ελλάδα ζητά να εξαιρεθούν από την Οδηγία μόνο οι Ιδιωτικές Υπηρεσίες Απασχόλησης (εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά γραφεία συμβούλων απασχόλησης).

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Σινιάλο σε ξένες τράπεζες

Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού κεφαλαίου επικαλέστηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, «κλείνοντας το μάτι» σε ξένους τραπεζίτες για την απόκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στην ντόπια αγορά. Από το βήμα της συνεδρίασης του «Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών» ο υπουργός έδωσε το σινιάλο, ισχυριζόμενος πως οι «αδυναμίες που έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οφείλονται στον μειωμένο ανταγωνισμό» προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν ενθαρρύνει εξελίξεις τέτοιες που να οδηγήσουν σε μείωση του ανταγωνισμού». Γίνεται δηλαδή φανερή η θέληση της κυβέρνησης να πουλήσει τα ποσοστά της Εμπορικής Τράπεζας, που κατέχουν σήμερα το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στους Γάλλους τραπεζίτες ή σε κάποιον άλλο ξένο επίδοξο επενδυτή. Η ουσία βέβαια δε βρίσκεται στο εάν τα κρατικά μετοχικά πακέτα περάσουν σε ντόπιους ή σε ξένους μεγαλοκεφαλαιούχους. Αλλωστε οι επιμέρους μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου, όπως περίτρανα αποδείχτηκε και από την πρόσφατη εμπειρία, είναι απόλυτα συντεταγμένες και «συναγωνιστές» όταν πρόκειται για το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την επιμήκυνση του ωραρίου κ.ά. Δίνοντας ένα ακόμη άλλοθι στους τραπεζίτες, ο Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε πως ο ...«ανταγωνισμός» θα... οδηγήσει στη μείωση των επιτοκίων. Η κυβέρνηση καμώνεται πως «σφυρίζει αδιάφορα» για το φούσκωμα των τιμών στο χρηματιστήριο. Ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε να κρατά αποστάσεις προκειμένου η ΝΔ να αποφύγει το λεγόμενο πολιτικό κόστος από μια νέα κατρακύλα στη Σοφοκλέους. Είπε συγκεκριμένα πως «σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να επαναληφθούν φαινόμενα που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν».

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Φόβος για τους ... Δαναούς

Θέλουν ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αλλά ...επιλεκτικά

Μία μέρα μετά την πληροφορία από το υπουργείο Τουρισμού ότι θα πριμοδοτηθεί - προφανώς μέσω του «αναπτυξιακού νόμου» - και η κατασκευή ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έσπευσε να εκφράσει τη διαμαρτυρία του! Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Τουρισμού, ο ΣΕΤΕ χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενο» κάθε μέτρο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με την προϋπόθεση όμως ότι θα προηγηθεί μελέτη και σχέδιο που θα θέτουν αντικειμενικά κριτήρια για τις τουριστικά ανεπτυγμένες και τις υπανάπτυκτες περιοχές, ενώ κάνει λόγο ακόμη και για την προστασία του περιβάλλοντος. Κι όλα αυτά για να μη γίνει διασπορά πόρων και επιδοτήσεων και δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Είναι, βεβαίως, φανερό ότι την ηγεσία του ΣΕΤΕ ανησυχεί ο κυβερνητικός προσανατολισμός. Δηλαδή, η προσέλκυση και ενίσχυση ξένων επενδύσεων, σε συνδυασμό με πληροφορίες που φέρουν ξένα μεγαθήρια του τουρισμού να εξετάζουν την είσοδό τους στην ελληνική τουριστική αγορά, προκαλεί αναστάτωση στους ντόπιους επιχειρηματίες, οι οποίοι δε θα είχαν κανένα πρόβλημα να πάρουν τα λεφτά εάν επιδοτούνταν κατ' «αποκλειστικότητα» ή αν μπορούσαν να συμμετάσχουν στα ξένα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Στο περιθώριο όλων αυτών συνεχίζουν όμως να βρίσκονται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, όπως και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Οπου οι πρώτοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν πόρους για τις διακοπές τους και οι δεύτεροι βιώνουν μια αυξανόμενη εκμετάλλευση ανεξάρτητα από το αν ο τουρισμός πάει «καλά» ή «άσχημα».

ΟΤΕ
Ερευνα για την «εθελουσία» θέλει η ΕΕ

Δημοσιοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κίνηση διαδικασίας έρευνας, για τον τρόπο που θα πληρωθεί το κόστος συνταξιοδότησης για την «εθελουσία έξοδο» στον ΟΤΕ, μετά από τη γνωστή επαίσχυντη συμφωνία κυβέρνησης - διοίκησης και ελεγχόμενης συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Στη 18μηνη έρευνα η Επιτροπή αναμένεται να αποφανθεί αν τα 360 εκατομμύρια ευρώ, από το 1 δισ. του συνολικού κόστους της εθελουσίας εξόδου από τον ΟΤΕ, που πρέπει να καταβληθούν στους πρόωρα συνταξιοδοτημένους, αποτελούν κρατική ενίσχυση στον ΟΤΕ, κάτι που δημιουργεί - κατά την ΕΕ - αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους της επιχείρησης.

Βέβαια, οι κυβερνώντες είναι προετοιμασμένοι πως σε περίπτωση που στην ΕΕ κριθεί παράτυπη - παράνομη η χρηματοδότηση της εθελουσίας εξόδου από το δημόσιο, όπως έχει αποφασιστεί, να μετακυληθεί το σχετικό κόστος στον ΟΤΕ και - γιατί όχι - να μεθοδεύσουν και μετακύλισή του στο ταμείο των εργαζομένων. Σε χτεσινή ανακοίνωση του ΟΤΕ σημειώνεται ότι η εξέλιξη που υπάρχει στην ΕΕ «ήταν αναμενόμενη» και «δεν επηρεάζει καθόλου την ομαλή πορεία της εθελουσίας αποχώρησης του προσωπικού», ενώ συμπληρώνει ότι μέχρι την «έκδοση της τελικής απόφασης τη δαπάνη θα καλύπτει ο ΟΤΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ