Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαπραγματεύσεις για το τερατούργημα «Μπολκεστάιν»

Στις 16 του Φλεβάρη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το «νέο» κείμενο

Τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από τα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τη λεγόμενη «οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά» και το αναπόσπαστο μέρος της που είναι το τερατούργημα της γνωστής «Οδηγίας Μπολκεστάιν», επιχειρεί η κυβέρνηση Καραμανλή, ενόψει της σχετικής συζήτησης που αναμένεται να γίνει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 του Φλεβάρη. Σ' αυτά τα πλαίσια, χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δημοσιοποίησε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Συμμετέχοντας ενεργά στις διεργασίες και τις ομαδοποιήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στις διάφορες χώρες - μέλη, στην ουσία -παρά τις επιμέρους διαφορές που εκφράζει - υιοθετεί τις κατευθύνσεις και το πνεύμα της «απελευθέρωσης». Μια επιλογή, που με μαθηματική ακρίβεια στοχεύει στο να δημιουργήσει, τώρα ή αργότερα, ένα απέραντο παζάρι σύγχρονων σκλάβων στα όρια της ΕΕ. Στην Ολομέλεια αναμένεται να συζητηθεί το τελικό κείμενο για την «απελευθέρωση», όπως έχει διαμορφωθεί μετά από τροπολογίες που προτάθηκαν και τις διάφορες διαπραγματεύσεις που μεσολάβησαν.

Η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει επιμέρους διατυπώσεις και αποσπασματικές διαφοροποιήσεις επί συγκεκριμένων άρθρων, αποσιωπώντας ότι και στο νέο κείμενο είναι παρούσα η προοπτική της «Οδηγίας Μπολκεστάιν», που προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών όχι με βάση την εργατική νομοθεσία κάθε χώρας, αλλά με βάση τα όσα ισχύουν στις χώρες εγκατάστασης των επιχειρήσεων. Αλλωστε, ενδεχόμενα προετοιμάζοντας το έδαφος, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζιδάκης πριν λίγες μέρες διατύπωνε τον ισχυρισμό ότι μετά τις τροποποιήσεις το τελικό κείμενο δεν έχει σχέση με την «Οδηγία Μπολκεστάιν».

Οπως προκύπτει από το κείμενο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις, όπως κάνουν και πολλές άλλες χώρες, με τη δυνατότητα των πολυεθνικών να εγκαθιστούν εταιρίες υπηρεσιών σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, εφαρμόζοντας το Δίκαιο της χώρας εγκατάστασης της εταιρίας (π.χ. Λετονίας) και όχι της χώρας δραστηριοποίησης (π.χ. Ελλάδα). Η ελληνική θέση αναφέρει τα ακόλουθα: «Η έκθεση Gebhardt διαγράφει γενικώς τον όρο "αρχή της χώρας καταγωγής", ωστόσο διατηρεί την ουσία της, καθώς προβλέπεται η ελευθερία κάθε παρόχου υπηρεσιών, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε ένα κράτος - μέλος να παρέχει τις υπηρεσίες του στα υπόλοιπα κράτη - μέλη, υπαγόμενος μόνο στις ρυθμίσεις του κράτους που είναι εγκατεστημένος». Ως προς αυτό, επισημαίνεται ότι «η φραστική αναδιατύπωση που καταγράφεται για την Αρχή της Χώρας Καταγωγής δε δικαιολογεί αναθεώρηση των αρχικών μας θέσεων». Η ελληνική πλευρά ζητά, επίσης, να εξαιρεθούν από την Οδηγία η ασφαλιστική κάλυψη (αποζημίωση) για λήψη υπηρεσιών Υγείας σε άλλο κράτος - μέλος από αυτήν της υπαγωγής του ασφαλισμένου, επικαλούμενες σχετική νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ωστόσο, σε άλλα θέματα της Οδηγίας, η ελληνική κυβέρνηση παίρνει επαμφοτερίζουσα θέση, ή αποδέχεται βασικές της αρχές, χωρίς να αποφεύγονται και επικίνδυνα ολισθήματα που ικανοποιούν πάγια αιτήματα των πολυεθνικών. Ετσι, στο θέμα της απόσπασης εργαζομένων κατά τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, απλώς επισημαίνεται ότι επειδή δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς ζητήματα αποφυγής καταχρηστικών μορφών απόσπασης, ζητάται η απόσυρση της παρούσας μορφής των άρθρων ή εναλλακτικά η ολική αναδιατύπωση, και ως αφετηρία αναδιατύπωσης να ληφθούν οι προτάσεις της Σουηδίας... Σε θέματα υπηρεσιών απασχόλησης, η Ελλάδα ζητά να εξαιρεθούν από την Οδηγία μόνο οι Ιδιωτικές Υπηρεσίες Απασχόλησης (εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά γραφεία συμβούλων απασχόλησης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ