Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Βήμα για την παράδοση της ενέργειας στο κεφάλαιο

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο

Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των μέτρων που προωθούν την απελευθέρωση της αγοράς και της ηλεκτρικής ενέργειας, προστίθεται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ. Με το συγκεκριμένο Συμβούλιο επιταχύνεται η παράδοση του στρατηγικού τομέα της Ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο και όπως είναι φυσικό, κάθε άλλο παρά υπηρετεί τα συμφέροντα του λαϊκού καταναλωτή, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντα της χώρας.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι το πόσο βλαπτική είναι η απελευθέρωση της αγοράς το μαρτυρά η κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες με τη ΔΕΗ και τις διακοπές παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρες περιοχές της χώρας. Ο βουλευτής ανέφερε επίσης τα δεινά που επέφερε στους νησιώτες η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, όπου δημιουργήθηκε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη μια μεριά από την αύξηση των εισιτηρίων και από την άλλη από την καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και την απομόνωση των νησιών.

«Εμείς λέμε καθαρά ότι όποιος ενεργειακός σχεδιασμός γίνει στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς, θα γίνει με κριτήρια εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Σκοπελίτης και υπογράμμισε ότι μεγάλες ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που πρώτες δίδαξαν το δρόμο της απελευθέρωσης.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής θα είναι ανεξάρτητο όργανο, είπε ότι πρόκειται για καθαρή υποκρισία, αφού σε αυτό θα μετέχουν διάφορες ανώνυμες εταιρίες, οι οποίες προφανώς θα επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Η μόνη λύση στο πρόβλημα, κατέληξε ο βουλευτής, είναι να ενταχθεί ο τομέας της ενέργειας σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα προσφέρει ασφαλείς και φθηνές υπηρεσίες στο λαϊκό καταναλωτή.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για σοβαρή προσπάθεια στην κατεύθυνση του να αποκτήσει η χώρα μια «εθνική ενεργειακή στρατηγική που τόσα χρόνια δεν είχε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ