ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΛΗΜΝΟΥ
«Αρμοδιότητά» τους η επιβολή φόρων!

Δεν αλλάζει το σκηνικό ούτε στη Λήμνο. Οι δημότες του νησιού πλήττονται απ' την αντιλαϊκή πολιτική των δημοτικών αρχών που στηρίζονται απ' το ΠΑΣΟΚ. Τα στοιχεία και για τους δήμους της Λήμνου είναι αποκαλυπτικά. Ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, τη Μύρινα, έχουμε πλήρη εφαρμογή του μοντέλου δήμου - επιχείρησης.

Επιβλήθηκε κεφαλικός φόρος 8 ευρώ ανά υδρομετρητή, μέτρο που αναγκάστηκαν να καταργήσουν υπό την πίεση της παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία». Επιβλήθηκε αύξηση γύρω στο 10% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, αύξηση στα τέλη αποχέτευσης 100% για τη Μύρινα και 66,66% στα χωριά του δήμου, επιβολή τέλους 2% επί των ακαθάριστων εσόδων των εστιατορίων και άλλων καταστημάτων. Επίσης, υπήρξε αύξηση 36,36% στα τέλη κοινόχρηστων χώρων στη Μύρινα και 23,83 στα γύρω χωριά, επιβολή τέλους παρεπιδημούντων 2% σε όλα τα χωριά του δήμου εκτός Μύρινας.

Επιπλέον, συνεχίστηκε η παράδοση της εκμετάλλευσης των Θερμών σε ιδιώτη, καθώς και της δημοτικής καφετερίας. Σαν να μην έφταναν αυτά, η δημοτική αρχή παρέδωσε την καθαριότητα στους εργολάβους, επέβαλε τροφεία στο βρεφονηπιακό σταθμό, δανείστηκε από τράπεζα 230.000 ευρώ, έχει αφήσει απλήρωτους πολλούς μήνες τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Τέλος, τάχθηκε υπέρ της μερικής απασχόλησης και έχει προχωρήσει σε προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης, τη στιγμή που υπάρχουν 4 ακάλυπτες οργανικές θέσεις σε εργατοτεχνικό προσωπικό.

Στο Δήμο Μούδρου επιβλήθηκε αύξηση των δημοτικών τελών κατά περίπου 25%, ενώ παραμένουν ακάλυπτες 5 οργανικές θέσεις σε μόνιμο εργατοτεχνικό προσωπικό. Στο Δήμο Ατσίκης παραμένουν ακάλυπτες 4 οργανικές θέσεις σε μόνιμο εργατοτεχνικό προσωπικό.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πλούσιος αντιλαϊκός απολογισμός

Τα πεπραγμένα της μέχρι τώρα θητείας της παρουσίασε χτες η Ντ. Μπακογιάννη

Η ενίσχυση των μηχανισμών αστυνόμευσης ήταν ένα από τα... επιτεύγματα που απαρίθμησε χτες η δήμαρχος της Αθήνας

Eurokinissi

Η ενίσχυση των μηχανισμών αστυνόμευσης ήταν ένα από τα... επιτεύγματα που απαρίθμησε χτες η δήμαρχος της Αθήνας
Μια Αθήνα που δεν έχει καμιά σχέση με την πόλη όπου ζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι παρουσίασε χτες το βράδυ η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, κατά την ομιλία στην εκδήλωση - φιέστα για τον απολογισμό δράσης στο δήμο, από τότε που ανέλαβε τη διοίκησή του μέχρι σήμερα. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά εξέθεσε την άποψή της για τη δημιουργία μιας Αυτοδιοίκησης - φορομπήχτη, ζητώντας την «οικονομική ανεξαρτησία και αυτονομία της».

Ενδεικτικά η Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε ως ...«επιτεύγματα» της διοίκησης:

  • Το έργο στον τομέα πρασίνου, όπου η Αθήνα κατέχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο και την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες δραστηριότητες εκχωρούνται στους ιδιώτες.
  • Το πρόγραμμα εθελοντισμού, με το οποίο κατοχυρώνεται η δωρεάν εργασία.
  • Η ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας, με την οποία οξύνεται και διευρύνεται η αστυνόμευση στην πόλη.
  • Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, για το οποίο όχι μόνο σπαταλιούνται 18 εκατ. ευρώ, αλλά επιπλέον διαμορφώνει την αντίληψη της ενοικίασης του δημόσιου χώρου.
  • Τη δημιουργία του οργανισμού τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Αθηνών, με την οποία ουσιαστικά ενισχύονται τα πολυκαταστήματα του κέντρου.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη συμφωνία παράδοσης του Ελαιώνα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, την οποία παρουσίασε ως «τη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στην Αττική των τελευταίων χρόνων». Μια παρέμβαση όμως που μόνη κερδισμένη έχει την ΠΑΕ, η οποία αποκτά, χωρίς να βάλει ευρώ, γήπεδο και εγκαταστάσεις για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ολες οι παραπάνω παρεμβάσεις είχαν μοναδικό κερδισμένο τους επιχειρηματίες, κάτι που έγινε φανερό κι από τους «επίσημους» προσκεκλημένους στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Νέα χαράτσια στα τέλη ύδρευσης

Θα πουν το νερό... νεράκι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Πάτρας! Η διοίκηση του δήμου, με δήμαρχο τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ, Ανδρ. Καράβολα, επέβαλε νέα αύξηση κατά 3,5% για το 2006, στα τέλη ύδρευσης της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΠ). Η αύξηση αυτή, στα τέλη της ΔΕΥΑΠ, προστίθεται στις συνολικές αυξήσεις 15%, που έγιναν τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Πέρα, όμως, από αυτές τις αυξήσεις, «τα έσοδα της ΔΕΥΑΠ αυξάνονται σε ποσοστό 6 - 10% μόνο από τη μεγέθυνση της πόλης», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι». «Σταθερά στα ταμεία της, την τελευταία διετία, υπάρχουν περίπου 5.000.000 ευρώ», επισημαίνεται και συνεχίζει: «Υπάρχουν ανείσπρακτα χρέη προς τη ΔΕΥΑΠ, κύρια από τους κρατικούς φορείς, ύψους 4 εκατ. ευρώ, που δεν απαιτούνται όπως πρέπει».

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ρ», σε πρόσφατη έρευνά του για τη φτώχεια και την ανεργία στην Πάτρα, είχε αποκαλύψει πως η διοίκηση του δήμου αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη, αυξάνει τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, αυξάνει τη «συμμετοχή» στις δραστηριότητες του δήμου και την ίδια στιγμή, κάνει... έρανο υπέρ των φτωχών και των ανέργων της πόλης! Σημειώνεται, μόνο, ότι οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη και καθαριότητας την τετραετία αυτή φτάνουν το 18,7%.

«Η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πιστεύει ότι όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, έτσι και το πόσιμο νερό, η αποχέτευση, είναι κοινωνικά αγαθά που πρέπει να παρέχονται από το κράτος πάμφθηνα, μέχρι φυσικά της ποσότητας ώστε να μη γίνεται σπατάλη νερού, αγαθά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο»...

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Φιέστα για τις κάμερες

Σε μια κινητοποίηση μικρής ομάδας εκπροσώπων της νομαρχίας Δυτικής Αττικής και του δήμου Ανω Λιοσίων για τις κάμερες της τηλεόρασης μετατράπηκε τελικά το τριήμερο προειδοποιητικό κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων. Τα φορτηγά της Νομαρχίας, που πήγαν χτες στις 12 το μεσημέρι στη χωματερή, βρήκαν απέναντί τους την αστυνομία με αποτέλεσμα να αποσυρθούν.

Λίγη ώρα αργότερα, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση της λεγόμενης «επιτροπής αγώνα» (νομαρχία, όλοι οι δήμοι του Θριασίου, Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας) εμφανίστηκαν μόνο ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Α. Αρκουδάρης, οι δήμαρχοι Ανω Λιοσίων Β. Χριστοφυλάκης και Ζεφυρίου Κ. Παπαχρήστος, κάποιοι νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και λίγοι τοπικοί παράγοντες. Τους επιτράπηκε να πάνε μέχρι την είσοδο της χωματερής, όπου άνοιξαν ένα πανό ακριβώς μπροστά από τις κάμερες, έκαναν δηλώσεις «αγανάκτησης» και αποχώρησαν, για να λήξει άδοξα ακόμα μία κινητοποίησή τους.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν δεν είσαι με το λαό και απλά καπηλεύεσαι ένα πρόβλημα μπροστά στις εκλογές που έρχονται», σχολίασε το γεγονός ο Κώστας Παπαπολυχρονίου, νομαρχιακός σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Δυτικής Αττικής. «Ολοι αυτοί, επισήμανε, που σήμερα κάνουν τα λιοντάρια έχουν υπογράψει να παραμείνει η χωματερή στα Ανω Λιόσια και μάλιστα υποστήριζαν ότι δε θα ρυπαίνει. Γι' αυτό και επί τρία συνεχόμενα χρόνια στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αρνιούνταν προτάσεις της ΝΑΣ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

ΠΑΛΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
Και τους εξώνουν και δεν πληρώνουν!

Οχι μόνο την απαλλοτρίωση των σπιτιών τους «αντί πινακίου φακής», αλλά και τη βίαιη έξωσή τους από αυτά δύο μήνες πριν δικαστεί η υπόθεσή τους στο Εφετείο, επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους κατοίκους της συνοικίας Παλιουργιά Καμένων Βούρλων!

Ενώ, λοιπόν, οι κάτοικοι περίμεναν να εκδικαστεί η υπόθεση της τιμής των υπό απαλλοτρίωση σπιτιών τους, στο Εφετείο στις 11- 4 - 2006, στο οποίο προσέφυγαν, καθώς οι τιμές της απαλλοτρίωσης που τους επιδίκασε το Πρωτοδικείο ήταν δεκάδες φορές μικρότερες από τις εμπορικές, καλούνται σήμερα, Πέμπτη, στο Πρωτοδικείο Λαμίας με την απειλή της έξωσης, εξαιτίας αγωγής την οποία υπέβαλαν οι δημόσιες υπηρεσίες... Οι κάτοικοι, με ανακοίνωσή τους, ζητούν, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποσυρθεί η αγωγή έξωσης και να αποζημιωθούν με τιμές τέτοιες που να μπορούν να αντικαταστήσουν τα σπίτια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ