ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Τρία ύποπτα κρούσματα σε κύκνους...

Αναμένονται οι απαντήσεις από την Αγγλία για να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για υπότυπο Η5Ν1

Ευτυχώς, λένε οι αρμόδιοι, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε αποδημητικούς κύκνους

ICON

Ευτυχώς, λένε οι αρμόδιοι, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε αποδημητικούς κύκνους
Τα πρώτα ύποπτα δείγματα για γρίπης των πτηνών εντός Ελλάδος εντοπίστηκαν σε αποδημητικά πουλιά και συγκεκριμένα σε τρεις κύκνους, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μένει πάντως να επιβεβαιωθούν...

Οπως έγινε γνωστό, στο Εθνικό Κτηνιατριακό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης για τη γρίπη των πτηνών απομονώθηκε μετά από ιολογικές εξετάσεις ο υπότυπος του ιού Η5 σε τρία δείγματα κύκνων από τις περιοχές Σταυρού και Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης και Παραλία Κατερίνης Πιερίας. Ο πρώτος βρέθηκε εξαντλημένος και οι άλλοι δύο νεκροί. Τα τρία ύποπτα δείγματα στάλθηκαν για να προσδιοριστεί αν πρόκειται για τον υπότυπο του παθογόνου ιού Η5Ν1 στο Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών στο Λονδίνο και τα αποτέλεσμα αναμένονται εντός οκτώ ημερών. Τα τρία αυτά δείγματα ανήκουν σε ένα σύνολο 52 δειγμάτων που έφτασαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς προ 10 ημερών και από τα οποία εξετάστηκαν τα έντεκα και τα οκτώ προέκυψαν αρνητικά. Για το όλο θέμα ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.

Από παράγοντες που γνωρίζουν το αντικείμενο, γινόταν λόγος ότι ήταν αναμενόμενο να εντοπιστούν κάποια κρούσματα γρίπης των πτηνών σε αποδημητικά πουλιά και στην Ελλάδα, αφού στις γειτονικές χώρες εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα. Λόγω του πολικού ψύχους σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και στις παραδουνάβιες περιοχές, πολλές χιλιάδες κύκνοι και άλλα αποδημητικά πουλιά κατέβηκαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες βδομάδες. Σε αυτά τα πουλιά ανήκουν και τα τρία ύποπτα δείγματα, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν και άλλα. Το γεγονός δε σηκώνει τη δημιουργία κλίματος πανικού. Το θέμα είναι η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος πριν πάρει διαστάσεις και επεκταθεί στα οικόσιτα πουλερικά και στους ανθρώπους. Πάντως με αφορμή τον εντοπισμό των τριών ύποπτων κρουσμάτων με τον υπότυπο του ιού της γρίπης Η5, με χτεσινή απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όλα τα οικόσιτα πουλερικά σε όλη τη χώρα πρέπει να κλειστούν μέσα, ενώ οι πτηνοτρόφοι και οι πτηνοτροφικές μονάδες καλούνται να κάνουν συχνές απολυμάνσεις. Οι περιοχές που εντοπίστηκαν τα ύποπτα κρούσματα μπαίνουν σε επιτήρηση σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων και απαγορεύεται και το κυνήγι.

Βέβαια, η κυβέρνηση και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαλαλούν ότι τα έχουν όλα καλώς καμωμένα. Και μπορεί να έχουν γίνει μέχρι τώρα εξετάσεις σε 3.500 δείγματα σε όλη τη χώρα και να εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών σε άγρια πουλιά και όχι σε οικόσιτα και σε ανθρώπους, όμως τίθεται το ερώτημα τι θα συμβεί αν το πράγμα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το θέμα είναι να μην επεκταθεί το πρόβλημα, γιατί τότε θα εμφανιστεί η πραγματική γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής και στον τομέα του πτηνοτροφικού κεφαλαίου και στον τομέα της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση, την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν εντοπιστεί η γρίπη των πτηνών και εντός της Ελλάδας, πήρε κάποια μέτρα - «μπαλώματα». Μέτρα που για τον τομέα ευθύνης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούν την πρόσληψη ενός αριθμού εποχικών κτηνιάτρων και διαφόρων άλλων σχετικών ειδικοτήτων, καθώς και την εξασφάλιση κάποιων άλλων μέσων και εφοδίων. Ζητούμενο είναι πώς θα αποδώσουν οι εκατοντάδες εποχικοί που προσλήφθηκαν, από τους οποίους είναι προφανές ότι λείπει η πείρα και πώς στην πράξη θα αποδώσουν τα σχετικά μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ακόμα τίθεται και ζήτημα για το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί ο ιός. Εντοπίζεται μόνο ο κοινός ιός της γρίπης δηλαδή το Η5, αλλά δεν εντοπίζεται το στέλεχος που δείχνει ποιος ακριβώς είναι ο ιός. Δηλαδή αν είναι για παράδειγμα το Ν1. Αυτό θα πρέπει να γίνει εκτός Ελλάδας, με ό,τι σημαίνει για μια χώρα που θέλει να λέγεται σύγχρονη...

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Το ΚΚΕ έφερε το πρόβλημα στη Βουλή

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας στιγμάτισε την κυβερνητική πολιτική που μετακυλίει τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους

Την αδιαφορία της κυβέρνησης για την οικονομική καταστροφή που υφίστανται οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η γρίπη των πτηνών, κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας.

Απαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους Ελληνες πτηνοτρόφους και είπε ότι τα προϊόντα της οργανωμένης ελληνικής πτηνοτροφίας είναι απολύτως ασφαλή. Είπε ότι ήδη έχουν παγώσει οι οφειλές επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν ρυθμιστεί τα χρέη τους. Ανέφερε ότι ένα σημαντικό ποσό ενίσχυσης θα προέλθει από την επισιτιστική βοήθεια σε κοτόπουλα που θα δοθεί σε διάφορες χώρες και είπε ότι εντός των ημερών θα δοθούν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για να μπορέσουν οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις να πάρουν δάνεια και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η γρίπη των πτηνών.

Παρά τα όσα λέγονται υπάρχει αδιαφορία της κυβέρνησης, είπε στην τοποθέτησή του ο Δ. Τσιόγκας και υπογράμμισε ότι τα όποια μέτρα πάρθηκαν αφορούν τις μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες και τους βιομηχάνους που δραστηριοποιούνται σε αυτές. Μάλιστα, ενθαρρημένοι από την εύνοια της κυβέρνησης μετακυλίουν το κόστος και τις συνέπειες της κρίσης στους μικρούς πτηνοτρόφους. Ο βουλευτής κατήγγειλε επίσης ότι τα μέτρα για πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών και η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ζήτησε τα όποια μέτρα να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τα Ταμεία και να προστατευτούν οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι από τις πιέσεις των μεγαλοκαρχαριών του κλάδου.

Μεγάλες διαστάσεις στη Νιγηρία

Χρειάστηκαν μόλις τρεισήμισι βδομάδες για να πάρει μεγάλες διαστάσεις η γρίπη των πουλερικών στη Νιγηρία, όπου τα κρούσματα της νόσου εκδηλώνονται πλέον σε φάρμες τεσσάρων πολιτειών της χώρας (Καντούνα, Κάνο, Ζάρια και Πλατό). Η αιτία για τη γοργή μετάδοση της ασθένειας είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα ελλείψεων. Ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης, προφύλαξης, σε επαρκή διαγνωστικά εργαλεία και φάρμακα. Και, το κυριότερο, αδυναμία των κρατικών και τοπικών αρχών να ενημερώσουν εγκαίρως και επαρκώς το νιγηριανό λαό για τα συμπτώματα και τις συνέπειες της ασθένειας...

Αγροτικές και πτηνοτροφικές ενώσεις κατήγγειλαν χτες την κυβέρνηση του Νιγηριανού Προέδρου Ομπασάντζο για ολιγωρία όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πρώτων κρουσμάτων της ασθένειας που εντοπίστηκαν στις 16 του περασμένου μήνα και θεωρήθηκε αρχικά πως ήταν κάποιου τύπου «αφρικανική χολέρα». Σημείωσαν επίσης πως τα πρώτα μέτρα καραντίνας σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Νιγηρίας άρχισαν να εφαρμόζονται μόλις μέσα στο τελευταίο 48ωρο!

Στη Νιγηρία, πάντως, καταφθάνουν ομάδες ειδικών από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την Παγκόσμια Οργάνωση Ζωικής Υγείας και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Ατλάντα, σε μία προσπάθεια να προλάβουν περαιτέρω επικίνδυνες εξελίξεις... Αλλες αφρικανικές χώρες, όπως το Μπενίν, η Γκαμπόν, η Μαυριτανία και ο Νίγηρας, απαγόρευσαν τις εισαγωγές πτηνοτροφικών προϊόντων από τη Νιγηρία και ζήτησαν από τους πολίτες να αναφέρουν στις αρχές οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα. Κάποιες άλλες (Αιθιοπία και Ουγκάντα) εξέφρασαν έντονη ανησυχία, γιατί δεν έχουν διαγνωστικά εργαλεία, φάρμακα, ούτε επαρκή υγειονομικό προσωπικό.

Τέλος, χτες στην Ινδονησία αναφέρθηκε η μόλυνση δύο νεαρών γυναικών με στελέχη του ιού Η5Ν1, ενώ στη Ρουμανία αναφέρθηκε νέα εστία της γρίπης των πουλερικών (με στελέχη του ιού Η5) στο χωριό Σαλτσιοάρα στο Δέλτα του Δούναβη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ