Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μεγάλες διαστάσεις στη Νιγηρία

Χρειάστηκαν μόλις τρεισήμισι βδομάδες για να πάρει μεγάλες διαστάσεις η γρίπη των πουλερικών στη Νιγηρία, όπου τα κρούσματα της νόσου εκδηλώνονται πλέον σε φάρμες τεσσάρων πολιτειών της χώρας (Καντούνα, Κάνο, Ζάρια και Πλατό). Η αιτία για τη γοργή μετάδοση της ασθένειας είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα ελλείψεων. Ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης, προφύλαξης, σε επαρκή διαγνωστικά εργαλεία και φάρμακα. Και, το κυριότερο, αδυναμία των κρατικών και τοπικών αρχών να ενημερώσουν εγκαίρως και επαρκώς το νιγηριανό λαό για τα συμπτώματα και τις συνέπειες της ασθένειας...

Αγροτικές και πτηνοτροφικές ενώσεις κατήγγειλαν χτες την κυβέρνηση του Νιγηριανού Προέδρου Ομπασάντζο για ολιγωρία όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πρώτων κρουσμάτων της ασθένειας που εντοπίστηκαν στις 16 του περασμένου μήνα και θεωρήθηκε αρχικά πως ήταν κάποιου τύπου «αφρικανική χολέρα». Σημείωσαν επίσης πως τα πρώτα μέτρα καραντίνας σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Νιγηρίας άρχισαν να εφαρμόζονται μόλις μέσα στο τελευταίο 48ωρο!

Στη Νιγηρία, πάντως, καταφθάνουν ομάδες ειδικών από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την Παγκόσμια Οργάνωση Ζωικής Υγείας και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Ατλάντα, σε μία προσπάθεια να προλάβουν περαιτέρω επικίνδυνες εξελίξεις... Αλλες αφρικανικές χώρες, όπως το Μπενίν, η Γκαμπόν, η Μαυριτανία και ο Νίγηρας, απαγόρευσαν τις εισαγωγές πτηνοτροφικών προϊόντων από τη Νιγηρία και ζήτησαν από τους πολίτες να αναφέρουν στις αρχές οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα. Κάποιες άλλες (Αιθιοπία και Ουγκάντα) εξέφρασαν έντονη ανησυχία, γιατί δεν έχουν διαγνωστικά εργαλεία, φάρμακα, ούτε επαρκή υγειονομικό προσωπικό.

Τέλος, χτες στην Ινδονησία αναφέρθηκε η μόλυνση δύο νεαρών γυναικών με στελέχη του ιού Η5Ν1, ενώ στη Ρουμανία αναφέρθηκε νέα εστία της γρίπης των πουλερικών (με στελέχη του ιού Η5) στο χωριό Σαλτσιοάρα στο Δέλτα του Δούναβη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ