Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΕ- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κοινή συγκέντρωση σε Γιάννενα - Θεσπρωτία

Στις συγκεντρώσεις και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας, υπογραμμίστηκε η συγκρότηση κοινού μετώπου και πάλης για την ανατροπή των αντιλαϊκών σχεδίων που προωθούν οι κυβερνώντες με τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου

Η ανάγκη για ενιαία δράση και συντονισμό της πάλης των εργαζομένων, των μικρεμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου που επιδιώκουν νέες ανατροπές (με την απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας) αναδείχτηκε στην προχτεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα μετά από απόφαση της ΓΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του νομού και τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στα Λιθαρίτσια, συμμετείχαν το ΠΑΜΕ, τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου, το παράρτημα της ΟΓΕ και τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ και εμπόρων (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ), ενώ επιστολή συμπαράστασης έστειλε και το Εργατικό Κέντρο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδας και Εμπόρων Νομού Ιωαννίνων Δ.Τασούλας, στιγμάτισε τις γαλαζοπράσινες κυβερνητικές πολιτικές, που οδηγούν στον οικονομικό αφανισμό χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες (μέσα από τις πολιτικές συγκέντρωσης του λιανικού εμπορίου στα χέρια λίγων επιχειρηματικών ομίλων) και παράλληλα εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων (με ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις κλπ.). «Πολύτιμη συμμαχία προσφέρουν οι πλειοψηφίες των συμβιβασμένων ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που στηρίζουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΜΕ» σημείωσε και επισήμανε την ανάγκη συντονισμού με τους εργαζόμενους και αλλαγών στο συσχετισμό δύναμης στα σωματεία, στο Επιμελητήριο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Κοινοβούλιο.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των εμποροϋπαλλήλων η πρόεδρος του σωματείου Κίτσιου Τ. Αφού παρατήρησε πως το πακέτο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων οδηγούν στην αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων και στον αφανισμό των μικρεμπόρων, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και επισήμανε την αναγκαιότητα, υπογράμμισε την ανάγκη για κοινή πάλη των θιγόμενων από τις συγκεκριμένες πολιτικές, λέγοντας. «Να συγκροτήσουμε μέτωπο εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι, ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην κερδοφορία του κεφαλαίου και τις εντολές της ΕΕ. Μόνο έτσι θα βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και όλων αυτών που την υπηρετούν».

Στις αρνητικές συνέπειες που έχει για τους εμπόρους στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε αυτό της διαβίωσης και του ελεύθερου χρόνου, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η απελευθέρωση του ωραρίου, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ε. Κωνσταντίνου.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε μαχητική πορεία όπου οι διαδηλωτές διατράνωσαν τα αιτήματά τους για ενιαίο συνεχές υποχρεωτικό ωράριο έως και 48 ώρες με 3 απογεύματα κλειστά για όλα τα καταστήματα, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, πλήρη σταθερή εργασία με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο κ.ά.

Και στη Θεσπρωτία

Παράλληλα, με τη συγκέντρωση στα Γιάννενα, εκπρόσωποι των μαζικών φορέων του νομού Θεσπρωτίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, εξέδωσαν ψήφισμα όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τους στημένους κοινωνικούς διαλόγους από τη ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, ενώ καλούν τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρεμπόρους και τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε όσους βοηθούν άμεσα ή έμμεσα και στηρίζουν τέτοια αντιλαϊκά μέτρα.

Το ψήφισμα στηρίζουν οι Εμποροβιοτεχνικοί Σύλλογοι Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς, ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατών, το Επιμελητήριο ΕΒΕ Θεσπρωτίας, το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το παράρτημα ΟΤΟΕ Θεσπρωτίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ