Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στη φοροληστεία των μικρών ΕΒΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών χτες στο υπουργείο Οικονομικών, τους οποίους απέφυγε να δεχτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επικαλούμενη διάφορα προσχήματα

Φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων σύμφωνα με τα έσοδα και έξοδά τους, απαίτησαν χτες το πρωί συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και των σωματείων μελών της, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης. Η αγανάκτηση των ΕΒΕ δεν έχει να κάνει μόνο με την επιδείνωση των προβλημάτων τους, όπως μείωση τζίρου, μείωση κερδών, αύξηση της φορολόγησης, εξοντωτική πίεση από πολυεθνικές και πολυκαταστήματα, αλλά και από το γεγονός ότι την ίδια περίοδο μειώνεται η φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό ήταν το πανό της ΟΒΣΑ: «Να σταματήσει η φοροληστεία στους μικρούς ΕΒΕ, φόρους να πληρώνει το μεγάλο κεφάλαιο».

Η κυβέρνηση όμως δεν περιορίζεται να παίρνει μέτρα αφανισμού των ΕΒΕ. Χτες απέφυγε ακόμη και να δεχτεί τους εκπροσώπους τους, επιβεβαιώνοντας ότι τα όσα λέει περί «διαλόγου» ισχύουν στο βαθμό που υπάρχει επαρκής κάλυψη από τα ΜΜΕ και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι στο τέλος θα κάνει αυτό που εξαρχής έχει αποφασίσει. Ετσι, χτες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας απουσίαζε από το υπουργείο και ο γενικός γραμματέας Κ. Μίχαλος είχε «σύσκεψη» και δεν μπορούσε να δεχτεί αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, ενώ ειπώθηκε ακόμη και ότι δεν είχε ενημερωθεί το υπουργείο για την παράσταση διαμαρτυρίας, κάτι που είχε γίνει από την ΟΒΣΑ 15 μέρες πριν! Κάποια στιγμή οι συγκεντρωμένοι συνδικαλιστές ειδοποιήθηκαν ότι ο γενικός γραμματέας θα τους δεχτεί σε «5 λεπτά», τα οποία ύστερα από περίπου 3 τέταρτα ακόμη δεν είχαν... περάσει, οπότε η αντιπροσωπεία αποχώρησε.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη στάση του υπουργείου και υποσχέθηκαν ότι την επόμενη φορά θα βρεθεί έξω από αυτό όχι μόνο μια αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, αλλά ένα πλήθος ΕΒΕ. Στο πλευρό των ΕΒΕ βρέθηκε χτες και ο Δ. Κουμπούρης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Οι θέσεις της ΟΒΣΑ για το φορολογικό συνοψίζονται στα εξής:

  • Φορολόγηση σύμφωνα με τα έσοδα και έξοδα, όπως προκύπτουν από τα βιβλία και τα παραστατικά, με έλεγχο όταν κατατίθεται η δήλωση στην Εφορία. Κατάργηση όλων των ανέλεγκτων υποθέσεων, της συνάφειας κλπ.
  • Κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης 25% για τις ΟΕ και ΕΕ, φορολόγηση των κερδών στο προσωπικό εισόδημα των μετόχων.
  • Να μη φορολογούνται τα κέρδη των συνεταιρισμών, αλλά μόνο το μέρισμα που προστίθεται στο προσωπικό εισόδημα κάθε συνεταίρου.
  • Αφορολόγητο 30.000 ευρώ, κλιμακούμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 200.000 ευρώ.
  • Αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των σημερινών κλιμακίων φορολογίας, αλλαγή της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής ανάγκης, καύσιμα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τρόφιμα, κλπ.
  • Κατάργηση του δημοτικού φόρου 2%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ