ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ
«Η πολιτική της Δύσης έφερε την οργή»

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στην Ινδία

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στην Ινδία
ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΚΑΪΡΟ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Η οργή των μουσουλμάνων με αφορμή τα σκίτσα του Προφήτη βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Ισλάμ - Δύσης. Αλλά η οργή δε γεννήθηκε μόνο από τα σκίτσα, αλλά από την πολιτική της Δύσης στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν στην Παλαιστίνη». Αυτό υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Αμπντουλάχ Μπαντάουι, ενώ στους δρόμους της πρωτεύουσας πραγματοποιούνταν μία από τις ογκωδέστερες ειρηνικές διαμαρτυρίες για τα σκίτσα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανήλθε στο θέμα για να καταδικάσει τις βίαιες αντιδράσεις «παρά τη δικαιολογημένη οργή» και να απαντήσει εμμέσως στην Κοντολίζα Ράις, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι Ιράν - Συρία υποδαυλίζουν τις διαμαρτυρίες». Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ εκπονούσαν σχέδιο «επαφών με Αραβες ομολόγους τους» ενώ στη Σουηδία, ένας παροχέας πρόσβασης στο δίκτυο - provider - «κατέβαζε» ακροδεξιά ιστοσελίδα που ζητούσε να αποσταλούν επιπλέον σκίτσα με το Μωάμεθ.

Χτες, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας επαναλήφθηκαν καθώς ήταν Παρασκευή, μέρα προσευχών για ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο. Σιωπηλή διαμαρτυρία πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες Ινδοί στο Μποπάλ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μαλαισία, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες, Μπαγκλαντές. Σε Αφγανιστάν και Πακιστάν σημειώθηκαν μικρότερα και αναίμακτα επεισόδια σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες.

Σε Ιορδανία και Αίγυπτο οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι ηγέτες των οποίων κάλεσαν όλους τους συμμετέχοντες και γενικά τους μουσουλμάνους «να μην κάνουν κακό στο Ισλάμ αντιδρώντας βίαια και δίνοντας πρόσχημα σε όσους θέλουν να μιλούν για σύγκρουση πολιτισμών, κάτι που δεν υφίσταται». Στην Αίγυπτο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν σε 21 από τις 26 επαρχίες. Η βία δεν αποφεύχθηκε καθώς αστυνομικές δυνάμεις στο Κάιρο και στη Μαχάλα ελ Κούμπρα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν και στη διαδήλωση στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Στην Τεχεράνη, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων ιμάμηδων για «ηρεμία», στόχος λίγων διαδηλωτών έγινε, χτες, η πρεσβεία της Γαλλίας.

Στην πόλη της Γάζας, μέλη των «Χαμάς» και «Τζιχάντ» διαδήλωσαν για άλλη μια φορά. Στελέχη της πρώτης «προσφέρθηκαν» να προσπαθήσουν να επαναφέρουν την «ηρεμία στους αραβικούς δρόμους», υπό την προϋπόθεση «να διατυπωθεί συγνώμη και να υιοθετηθούν νόμοι που θα απαγορεύουν τέτοιου είδους προσβολές». Η «Τζιχάντ» απείλησε με επιθέσεις κατά πολιτών χωρών, όπου δημοσιεύτηκαν τα σκίτσα, αν δεν υπάρξει «συγνώμη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πρωτοβουλίες» Μόσχας - Παρισιού για «Χαμάς»

Δυσφορεί η Ουάσιγκτον, οργίζεται το Τελ Αβίβ

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στο πλευρό της Μόσχας συμπαρατάχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Ρώσος Πρόεδρος στη «Χαμάς» για έναρξη επαφών. Η «πρόσκληση» του Πούτιν προκάλεσε εμφανή δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον και έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ, αφού, κατ' αρχάς, θεωρήθηκε απόκλιση από τη στάση που υιοθέτησε, πριν από δύο βδομάδες, το διαμεσολαβητικό «Κουαρτέτο» (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), με βάση την οποία δε θα υπάρξει καμία επαφή με τη «Χαμάς», αν πρώτα η ισλαμιστική οργάνωση δεν αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και δεν αποκηρύξει τη βία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ο ένας μετά τον άλλον, δεν κρύβουν την οργή τους, με τον υπουργό Μέιρ Σιτρίτ, μέλος του «Καντίμα» του Αριέλ Σαρόν, να χαρακτηρίζει τη ρωσική στάση «πισώπλατη μαχαιριά στο Ισραήλ». Την ισραηλινή αντίδραση ενέτεινε και η άποψη που διατύπωσε ο Πούτιν ότι «μπορεί να διαφωνεί κανείς πλήρως με τις απόψεις της Χαμάς, αλλά δεν κατατάσσεται κατηγορηματικά μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων». Ο Σιτρίτ τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Ρωσίας από το ρόλο του «διαμεσολαβητή».

Σε ηπιότερους τόνους, πλην στην ίδια κατεύθυνση, κινήθηκαν οι δηλώσεις και του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στη Σικελία. Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη διαφωνία θέσεων με τη «Χαμάς», αλλά υποστήριξε ότι «αργά ή γρήγορα θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα αναγνωριστεί από άλλες χώρες», ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος της Μόσχας είναι «να πειστεί για αναγνώριση του Ισραήλ και για αποκήρυξη της βίας». Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστήριζε ότι η νίκη της «Χαμάς» περιορίζει δραστικά την προσπάθεια «επαφής και συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με τους Παλαιστινίους.

Παρεμβαίνοντας, χτες, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Μόσχα κινήθηκε χωρίς πρότερο συντονισμό με τους «συμμάχους», αλλά η πρωτοβουλία της «πιθανότατα θα αποβεί πολύ εποικοδομητική και είναι στη σωστή κατεύθυνση της δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας». Από την άλλη, η ισραηλινή διπλωματία βρίσκεται σε αλλεπάλληλες επαφές ακόμη και με αραβικές χώρες, που δεν έχει επισήμως σχέσεις, προσπαθώντας να ενταθούν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί προς τη «Χαμάς».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκαθαριστικές «στα κρυφά»

Ανακοινώθηκαν τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε τουλάχιστον οκτώ διαφορετικές περιοχές του κεντρικού και βορείου Ιράκ βρίσκονται σε εξέλιξη ευρείες επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους κατά ανταρτών. Αυτό προκύπτει από τη λιτή ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων, όπου τονίζεται ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη «παρέχουν υποστήριξη» σε επίγειες δυνάμεις στον εναέριο χώρο που αντιστοιχεί στις ευρύτερες περιοχές της Βαγδάτης, του Μπάλαντ, της Χιτ, του Σάλμαν Πακ, της Σαμάρα, της Φαλούτζα, του Ταλ Αφάρ και του Τικρίτ. Για τις επιχειρήσεις δε δίνεται ενημέρωση ενώ γνωστοποιήθηκε, μόνο, ο θάνατος, σε επίθεση, άλλων 2 πεζοναυτών.

Την ίδια στιγμή, στη συνοικία Ντούρα, της Βαγδάτης, ανατινάχτηκε, χτες, παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε σουνιτικό τέμενος. Σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 22, όλοι πολίτες. Λίγο μετά, την επίθεση ένοπλοι άνοιξαν πυρ και κατά του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί, σκοτώνοντας άλλο έναν πολίτη. Χθες, επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία για τις αντικατοχικές επιθέσεις το 2004 και 2005. Σύμφωνα με αυτά, σε όλα σχεδόν τα είδη επιθέσεων (βομβιστικές, παγιδευμένα αυτοκίνητα, ένοπλες ή επιθέσεις αυτοκτονίας) παρουσιάστηκε άνοδος που τείνει να αγγίξει το διπλασιασμό.

Τέλος, μετά από, περίπου, δύο μήνες, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Η Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία, όπου συνεργάζονται θρησκευτικά σιιτικά κόμματα, συγκεντρώνει 128 έδρες, αλλά δεν έχει αυτοδυναμία. Δύο σουνιτικοί εκλογικοί συνασπισμοί, το Ιρακινό Μέτωπο Συμφωνίας και το Ιρακινό Μέτωπο Εθνικού Διαλόγου συγκεντρώνουν μαζί 55 έδρες, η συμμαχία των Κούρδων 53 έδρες, και η κοσμική συμμαχία Ιρακινή Εθνική Λίστα, της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι και συνεργάζονται παρατάξεις όλων των θρησκευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚ Ιράκ, κέρδισε 25 έδρες.

Αλλες 9 έδρες μοιράζονται σε μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητους. Με βάση, πάντα, την ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής εξετάστηκαν όλες οι ενστάσεις. Καλωσορίζοντας τα αποτελέσματα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ εξαπέλυσε, πάλι, κατηγορίες κατά Συρίας και Ιράν για «ανάμειξη» στα εσωτερικά του Ιράκ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μπαράζ εκρήξεων με 8 στρατιώτες νεκρούς

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον οκτώ Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν χτες από τις εκρήξεις δύο βομβών που είχαν τοποθετηθεί κατά τρόπο ώστε να πλήξουν διερχόμενα οχήματα στην επαρχία Κουνάρ, δήλωσαν αξιωματούχοι. Στην πρώτη έκρηξη σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες, και όταν στην περιοχή μετέβησαν και άλλοι στρατιώτες, πυροδοτήθηκε η δεύτερη, σκοτώνοντας άλλους πέντε. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Δεχόμασταν επιθέσεις όλη νύχτα», είπε ο περιφερειακός αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας, Μοχάμαντ Χάσαν, στο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Η Κουνάρ, που συνορεύει με το Πακιστάν και είναι η επαρχία στην οποία βρήκαν το θάνατο 16 Αμερικανοί στρατιώτες τον Ιούνη, όταν το ελικόπτερο που τους μετέφερε καταρρίφθηκε, θεωρείται κατά τις δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν «προπύργιο» τόσο των Ταλιμπάν και μελών του νεφελώματος «αλ Κάιντα», όσο και του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, του πρώην συνεργάτη της CIA και «πρωθυπουργού» του Αφγανιστάν που κάποτε χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ αλλά πλέον θεωρείται «ορκισμένος εχθρός τους». Η σημερινή «κυβέρνηση» του Αφγανιστάν απέδωσε τις εκρήξεις σε «εχθρούς του Αφγανιστάν», κατά τον απίθανο όρο που έχουν εφεύρει οι Αμερικανοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ