Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πρωτοβουλίες» Μόσχας - Παρισιού για «Χαμάς»

Δυσφορεί η Ουάσιγκτον, οργίζεται το Τελ Αβίβ

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στο πλευρό της Μόσχας συμπαρατάχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Ρώσος Πρόεδρος στη «Χαμάς» για έναρξη επαφών. Η «πρόσκληση» του Πούτιν προκάλεσε εμφανή δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον και έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ, αφού, κατ' αρχάς, θεωρήθηκε απόκλιση από τη στάση που υιοθέτησε, πριν από δύο βδομάδες, το διαμεσολαβητικό «Κουαρτέτο» (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), με βάση την οποία δε θα υπάρξει καμία επαφή με τη «Χαμάς», αν πρώτα η ισλαμιστική οργάνωση δεν αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και δεν αποκηρύξει τη βία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ο ένας μετά τον άλλον, δεν κρύβουν την οργή τους, με τον υπουργό Μέιρ Σιτρίτ, μέλος του «Καντίμα» του Αριέλ Σαρόν, να χαρακτηρίζει τη ρωσική στάση «πισώπλατη μαχαιριά στο Ισραήλ». Την ισραηλινή αντίδραση ενέτεινε και η άποψη που διατύπωσε ο Πούτιν ότι «μπορεί να διαφωνεί κανείς πλήρως με τις απόψεις της Χαμάς, αλλά δεν κατατάσσεται κατηγορηματικά μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων». Ο Σιτρίτ τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Ρωσίας από το ρόλο του «διαμεσολαβητή».

Σε ηπιότερους τόνους, πλην στην ίδια κατεύθυνση, κινήθηκαν οι δηλώσεις και του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στη Σικελία. Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη διαφωνία θέσεων με τη «Χαμάς», αλλά υποστήριξε ότι «αργά ή γρήγορα θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα αναγνωριστεί από άλλες χώρες», ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος της Μόσχας είναι «να πειστεί για αναγνώριση του Ισραήλ και για αποκήρυξη της βίας». Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστήριζε ότι η νίκη της «Χαμάς» περιορίζει δραστικά την προσπάθεια «επαφής και συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με τους Παλαιστινίους.

Παρεμβαίνοντας, χτες, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Μόσχα κινήθηκε χωρίς πρότερο συντονισμό με τους «συμμάχους», αλλά η πρωτοβουλία της «πιθανότατα θα αποβεί πολύ εποικοδομητική και είναι στη σωστή κατεύθυνση της δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας». Από την άλλη, η ισραηλινή διπλωματία βρίσκεται σε αλλεπάλληλες επαφές ακόμη και με αραβικές χώρες, που δεν έχει επισήμως σχέσεις, προσπαθώντας να ενταθούν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί προς τη «Χαμάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήσεις και επαφές και για την «επόμενη μέρα» της κατοχής της Παλαιστίνης (2023-10-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2022-09-13 00:00:00.0)
Προετοιμασίες «λύσεων» για την «επόμενη μέρα» (2018-07-25 00:00:00.0)
Εξελίξεις μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές (2013-05-12 00:00:00.0)
Επαφές, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα (2007-06-27 00:00:00.0)
Πιέσεις και αραβική «διαμεσολάβηση» (2006-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ