Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εμμένει στην ανεξαρτησία ο νέος «πρόεδρος» Σεϊτζίου...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- «Η ανεξαρτησία από τη Σερβία παραμένει αδιαπραγμάτευτη» δήλωσε χτες μετά την εκλογή του από την 120μελή «βουλή» του Κοσσυφοπεδίου με 80 ψήφους υπέρ και 12 κατά ο νέος «πρόεδρος» του προτεκτοράτου, ο 54χρονος Φατμίρ Σεϊτζίου. Εξέφρασε την επιθυμία να κάνει το Κοσσυφοπέδιο «κράτος που θα εγγυάται τα μειονοτικά δικαιώματα και θα ζει ειρηνικά με τους γείτονές του», προσθέτοντας πως ο ίδιος και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας των Κοσσοβάρων Αλβανών που θα μεταβούν στις 20 του μήνα στη Βιέννη για συνομιλίες με τους Σέρβους θα «συνεργαστούν στενά με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να κάνουν το Κόσσοβο μία... χώρα που θα εγγυάται όλες τις πολιτικές ελευθερίες». Αργότερα, σε συνέντευξη προς το «Ασοσιέιτεντ Πρες» υποστήριξε πως για την Πρίστινα είναι πολύ σημαντικό να είναι «γρήγορος ο δρόμος για την ανεξαρτησία».

Ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν, συμβούλεψε τον Σεϊτζίου να «ακολουθήσει την κληρονομιά» του προκατόχου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα και «να σεβαστεί τις αρχές που πάντα ακολουθούσε σε αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης στα δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Κοσσυφοπέδιο». Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συνεχάρη τον Σεϊτζίου επικαλούμενος τη φήμη «μετριοπάθειας και προθυμίας για την αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων». Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα συνεχάρη το νέο «πρόεδρο» τηλεφωνικά.

Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς καλωσόρισε την εκλογή Σεϊτζίου προσκαλώντας τον «άμεσα για συνομιλίες». Αντίθετα, δεν υπήρξε αντίδραση από το γραφείο του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο Κοστούνιτσα συναντήθηκε νωρίτερα χτες με τον Τόμισλαβ Νίκολιτς (ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος), ο οποίος του ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Σερβικής Βουλής λίγο μετά την έναρξη των συνομιλιών της Βιέννης, δηλώνοντας πως «εάν κάποιος κηρύξει το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητο, εμείς θα το κηρύξουμε έδαφος υπό κατοχή και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να καταργήσουμε την κατοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ