Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ετοιμάζει 20.000 απολύσεις η «VW»

Επεκτείνεται η απεργία στο δημόσιο

Η ανεργία απειλεί 20.000 εργάτες και τα κέρδη των καπιταλιστών καλά κρατούν

Associated Press

Η ανεργία απειλεί 20.000 εργάτες και τα κέρδη των καπιταλιστών καλά κρατούν
Σε 20.000 απολύσεις τα επόμενα 3 χρόνια ανακοίνωσε πως θα προβεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» ως μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης για να μειωθούν τα έξοδά της και να αυξήσει τα κέρδη της. Την ίδια στιγμή όμως, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωνε πως για το 2005 τα προ-φόρου κέρδη της ανήλθαν τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, 61% πάνω από την προηγούμενη χρονιά που είχε κέρδη 697 εκατομμύρια ευρώ.

Η «Volkswagen», που απασχολεί πάνω από 340.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, δεν έδωσε εξηγήσεις για το πόσοι εργαζόμενοι που θα απολυθούν θα είναι οι άμεσοι υπάλληλοι και πόσοι θα απασχολούνται έμμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη του 2005 η «Volkswagen» απέλυσε 5.000 εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια - όπως τόνισε - να μειώσει δραστικά το λειτουργικό κόστος και να αυξήσει την κερδοφορία της. Είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα μείωνε τις θέσεις εργασίας των περίπου 103.000 εργαζομένων της στη δυτική Γερμανία, προωθώντας την πρόωρη συνταξιοδότηση, επιδιώκοντας να φύγουν εθελοντικά οι εργαζόμενοι αυτοί.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, η «Volkswagen» συμφώνησε να παράγει ένα νέο μοντέλο αυτοκινήτου αφού οι συνδικαλιστικές ενώσεις δέχτηκαν να μειώσουν το κόστος παραγωγής ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της στην Πορτογαλία.

Νέες περιοχές στην απεργία του δημοσίου

Επέκταση της απεργίας τους από την ερχόμενη Δευτέρα σε μεγάλες περιοχές της δυτικής Γερμανίας ανακοίνωσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας. Την ερχόμενη βδομάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι πέντε δυτικών κρατιδίων αναμένεται να ενωθούν στην πρώτη απεργία στο δημόσιο τομέα εδώ και δεκατέσσερα χρόνια που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με κυλιόμενες απεργίες, στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης - Βιρτεμβέργης. Αναμένεται έτσι να υπολειτουργήσουν τα νοσοκομεία, η συντήρηση των οδικών αρτηριών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, η ένωση των αστυνομικών ανακοίνωσε ότι τα μέλη της θα απεργήσουν σε 6 κρατίδια.

Οι απεργοί διαμαρτύρονται ενάντια στις προσπάθειες αύξησης των εργάσιμων ωρών από τις 38,5 ώρες εβδομαδιαίως στις 40, χωρίς καμία απολύτως αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, αυτή η κίνηση ισοδυναμεί με περικοπή των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων που φθάνει το 4%!

Σημειώνεται ότι ο δημόσιος τομέας στη Γερμανία απασχολεί 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους τα 1,7 εκατομμύρια θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης.

Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις στο Συνδικάτο Μετάλλου

Στο μεταξύ πριν λίγες μέρες άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας «IG - Metall» των εργαζομένων στη μεταλλοβιομηχανία και την ηλεκτροβιομηχανία και του συνδέσμου των βιομηχάνων «Gesamtmetall». Ενα από τα αιτήματα των εργαζομένων είναι η αύξηση των ημερομισθίων και των μισθών του βιομηχανικού κλάδου κατά 5%, ενώ ο σύνδεσμος των βιομηχάνων προτείνει αύξηση κάτω του 2%, ίσως μάλιστα και κάτω του 1,5%.

Η «IG-Metall» παρουσίασε στον Τύπο και στοιχεία που δικαιολογούν το αίτημα των πάνω από 3,5 εκατομμύρια εργαζομένων του κλάδου. Αναφέρει, για παράδειγμα, ότι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η παραγωγή τον περασμένο Νοέμβρη σημείωσε αύξηση σε σύγκριση με τον Νοέμβρη του 2004 κατά 8,2% και η παραγωγικότητα κατά εργάσιμη ώρα κατά 8,7%. Τα κέρδη των βιομηχανιών ανέρχονται από χρόνο σε χρόνο σε δισεκατομμύρια. Συγκεκριμένα: τα κέρδη των 40 μεγαλύτερων επιχειρήσεων το 2003 ανήλθαν σε 8,7% δισ. ευρώ, ενώ το 2004 είχαν φτάσει το ύψος των 12,8 δισ. Το 2005 τα κέρδη υπολογίζονται σε 16,5 δισ. και για το 2006 η «IG-Metall» προβλέπει κέρδη της τάξης των 19,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ