Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ
«Η πολιτική της Δύσης έφερε την οργή»

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στην Ινδία

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στην Ινδία
ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΚΑΪΡΟ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Η οργή των μουσουλμάνων με αφορμή τα σκίτσα του Προφήτη βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Ισλάμ - Δύσης. Αλλά η οργή δε γεννήθηκε μόνο από τα σκίτσα, αλλά από την πολιτική της Δύσης στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν στην Παλαιστίνη». Αυτό υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Αμπντουλάχ Μπαντάουι, ενώ στους δρόμους της πρωτεύουσας πραγματοποιούνταν μία από τις ογκωδέστερες ειρηνικές διαμαρτυρίες για τα σκίτσα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανήλθε στο θέμα για να καταδικάσει τις βίαιες αντιδράσεις «παρά τη δικαιολογημένη οργή» και να απαντήσει εμμέσως στην Κοντολίζα Ράις, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι Ιράν - Συρία υποδαυλίζουν τις διαμαρτυρίες». Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ εκπονούσαν σχέδιο «επαφών με Αραβες ομολόγους τους» ενώ στη Σουηδία, ένας παροχέας πρόσβασης στο δίκτυο - provider - «κατέβαζε» ακροδεξιά ιστοσελίδα που ζητούσε να αποσταλούν επιπλέον σκίτσα με το Μωάμεθ.

Χτες, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας επαναλήφθηκαν καθώς ήταν Παρασκευή, μέρα προσευχών για ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο. Σιωπηλή διαμαρτυρία πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες Ινδοί στο Μποπάλ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μαλαισία, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες, Μπαγκλαντές. Σε Αφγανιστάν και Πακιστάν σημειώθηκαν μικρότερα και αναίμακτα επεισόδια σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες.

Σε Ιορδανία και Αίγυπτο οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι ηγέτες των οποίων κάλεσαν όλους τους συμμετέχοντες και γενικά τους μουσουλμάνους «να μην κάνουν κακό στο Ισλάμ αντιδρώντας βίαια και δίνοντας πρόσχημα σε όσους θέλουν να μιλούν για σύγκρουση πολιτισμών, κάτι που δεν υφίσταται». Στην Αίγυπτο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν σε 21 από τις 26 επαρχίες. Η βία δεν αποφεύχθηκε καθώς αστυνομικές δυνάμεις στο Κάιρο και στη Μαχάλα ελ Κούμπρα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν και στη διαδήλωση στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Στην Τεχεράνη, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων ιμάμηδων για «ηρεμία», στόχος λίγων διαδηλωτών έγινε, χτες, η πρεσβεία της Γαλλίας.

Στην πόλη της Γάζας, μέλη των «Χαμάς» και «Τζιχάντ» διαδήλωσαν για άλλη μια φορά. Στελέχη της πρώτης «προσφέρθηκαν» να προσπαθήσουν να επαναφέρουν την «ηρεμία στους αραβικούς δρόμους», υπό την προϋπόθεση «να διατυπωθεί συγνώμη και να υιοθετηθούν νόμοι που θα απαγορεύουν τέτοιου είδους προσβολές». Η «Τζιχάντ» απείλησε με επιθέσεις κατά πολιτών χωρών, όπου δημοσιεύτηκαν τα σκίτσα, αν δεν υπάρξει «συγνώμη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρούσεις, δακρυγόνα και ξεχωριστές διαδηλώσεις (2013-11-20 00:00:00.0)
Σκληρά μέτρα ασφαλείας και νέες βίαιες διαδηλώσεις (2012-09-22 00:00:00.0)
Νεκροί σε διαδήλωση για τα σκίτσα του Μωάμεθ (2006-02-18 00:00:00.0)
Και διπλωματική κλιμάκωση (2006-02-09 00:00:00.0)
Διογκώνονται οι μουσουλμανικές αντιδράσεις (2006-02-08 00:00:00.0)
Δονήσεις στο πολιτικό πεδίο προκαλούν οι ταραχές στα νησιά Μολούκα (2000-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ