Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ
Και διπλωματική κλιμάκωση

ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε ολοένα και περισσότερο επικίνδυνα διπλωματικά μονοπάτια εισέρχεται η διένεξη με αφορμή τα σκίτσα που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ. Οι οργισμένες διαδηλώσεις από χιλιάδες ανθρώπους, που με αυτό τον τρόπο ξεσπούν ενάντια στην καταπίεση που νιώθουν, συνεχίστηκαν και χτες σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες. Ταυτόχρονα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντ. Ράις, έριξε και «άλλο λάδι στη φωτιά», κατηγορώντας στις ηγεσίες του Ιράν και της Συρίας ότι «υποδαυλίζουν και προσπαθούν να αξιοποιήσουν για δικούς τους λόγους το ξέσπασμα βιαιοτήτων κατά των Δυτικών».

Ο Πρόεδρος Μπους, νωρίτερα, αρκέστηκε να καλέσει «όλες τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν για να τερματιστούν οι βιαιότητες», συμπληρώνοντας ότι «η ελευθερία του Τύπου συνεπάγεται και αίσθηση ευθύνης». Ο Γάλλος Πρόεδρος παρενέβη, υποστήριξε ότι «πρέπει να αποφεύγονται οι προφανείς προκλήσεις γιατί υποδαυλίζουν επικίνδυνα πάθη».

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα, θα περιοδεύσει σε πολλές μουσουλμανικές χώρες σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Ηδη, χτες, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση του ΟΗΕ, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της ΕΕ, που καλεί σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές. Ο Ρώσος Πρόεδρος καταδίκασε τη δημοσίευση των σκίτσων, επειδή «προκαλούν σχίσμα μεταξύ θρησκειών» και κάλεσε τη δανική κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη.

Χτες, νέες διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν και αλλού. Στο Αφγανιστάν βάφτηκαν με αίμα, καθώς από συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς σκοτώθηκαν 4 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 15 καθώς και 5 αστυνομικοί. Στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις διαδηλωτών αποχώρησαν, προσωρινά, οι διεθνείς παρατηρητές που βρίσκονται εκεί από το 1994, αν και οι 11 Δανοί είχαν φύγει από την περασμένη βδομάδα. Τέλος, η πολιτεία Κάνο στη Νιγηρία ακύρωσε δύο μεγάλες εμπορικές συμφωνίες με δανικές εταιρίες, ενώ συνεχίζεται το μποϊκοτάζ, κυρίως, δανικών και νορβηγικών προϊόντων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ