Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Διαπραγματεύσεις και εκεχειρία υπό όρους

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Μια πρώτη «γεύση» της στάσης που προτίθεται να τηρήσει η «Χαμάς» έδωσε, χθες, ο πολιτικός της ηγέτης Κχάλεντ Μασχάαλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Υποστήριξε ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και για μια μακρόχρονη εκεχειρία με το Ισραήλ, εφόσον και αυτό σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και αποτραβήξει τις δυνάμεις του στα σύνορα του 1967. Ο Μασχάαλ, πάντως, κατέστησε σαφές ότι η «Χαμάς» δε θα προσπαθήσει να σταματήσει αντι-ισραηλινές επιθέσεις, όσο συνεχίζεται η κατοχή.

Προειδοποίησε, επίσης, τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να μην προχωρήσει σε αλλαγές νομοθεσίας ή σε διορισμούς, πριν τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, δημιουργώντας τετελεσμένα. Αφορμή για το δηκτικότατο σχόλιο του Μασχάαλ είναι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπάς σκέφτεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα θέτει υπό τον έλεγχό του και όλα τα σώματα εσωτερικής ασφαλείας, καθώς σήμερα είναι υπεύθυνος μόνο για τις δυνάμεις που ελέγχουν τα σύνορα και για τις μυστικές υπηρεσίες. Επίσης, η Παλαιστινιακή Αρχή διόρισε γνωστό μέλος της «Φατάχ» ως γενικό γραμματέα του Κοινοβουλίου, το οποίο δεν έχει ακόμη συγκληθεί με τη νέα του σύσταση.

Τέλος, ο Μασχάαλ δε διέψευσε τις διαρροές που φέρουν τη «Χαμάς» αποφασισμένη να προτείνει για πρωθυπουργό τον ανεξάρτητο βουλευτή, επιχειρηματία και πρόεδρο του Ισλαμικού Πανεπιστημίου, Τζαμάλ αλ Κχουντάιρι, συμπαθούντα της οργάνωσης. Ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία του Αμπάς, η οργάνωση θα προτείνει τον, επίσης, ανεξάρτητο βουλευτή και νυν υπουργό Εμπορίου, Μάζεν Σοκρονέτ.

Την ίδια ώρα, πάντως, η έτερη ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ» ξεκαθάριζε ότι δε θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα και ότι δε θα σταματήσει τις αντι-ισραηλινές επιθέσεις. Χθες, τέλος, ένταση επικράτησε και πάλι στη Λωρίδα της Γάζας, όταν τα ξημερώματα 1 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών, που σημειώθηκε στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι. Μέσα στις τελευταίες μέρες, ο ισραηλινός στρατός έχει δολοφονήσει σε επιδρομές περισσότερους από 11 Παλαιστινίους μαχητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ