Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Διαδηλώσεις ενάντια στη συμφωνία με ΗΠΑ

ΚΙΤΟ.--

Μπορεί η κρατική εταιρία πετρελαίου του Ισημερινού, Petroecuador, να επανέλαβε τις εξαγωγές της λίγες ώρες μετά την αναστολή τους κατόπιν των καταλήψεων από τους διαδηλωτές, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Οι διαδηλωτές, που αποχώρησαν με τη βία και την απειλή βίας του στρατού, δήλωσαν ότι θα επανέλθουν πάντα με αίτημα την άμεση διακοπή των συνομιλιών για τη σύναψη μιας διμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (TLC) με τις ΗΠΑ και την ακύρωση συμβολαίου με την αμερικανικών συμφερόντων Occidental Petroleum.

Η Petroecuador είχε κλείσει τον πετρελαιαγωγό Σότε, που έχει δυνατότητα μεταφοράς 380.000 βαρελιών τη μέρα και διαπερνά το Εκουαδόρ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές από τις επαρχίες Σουκούμπιος και Ορεγιάνα εισέβαλαν σε σταθμό άντλησης στην Μπαέσα. Ο αγωγός αυτός χρησιμοποιείται για τη διαμετακομιδή όλου του πετρελαίου που παράγει η Petroecuador. Το Εκουαδόρ βρίσκεται στην πέμπτη θέση όσον αφορά την εξόρυξη πετρελαίου στη Λατινική Αμερική και το θέμα των υδρογονανθράκων «καίει» όσο και τη γειτονική Βολιβία.

Υπενθυμίζεται ότι από το 1997 έχουν ανατραπεί τρεις πρόεδροι εξαιτίας των λαϊκών κινητοποιήσεων. Ο Αλφρέδο Παλάσιο χρίστηκε Πρόεδρος τον περασμένο Απρίλη, όταν ο προκάτοχός του Λούσιο Γκουτιέρες καθαιρέθηκε από το Κογκρέσο της χώρας. Μόλις πριν από λίγες μέρες, οι μαθητές για δέκα μέρες είχαν βρεθεί στους δρόμους ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ενάντια στην TLC, ενώ και τα Συνδικάτα έχουν κηρύξει απεργίες και κινητοποιήσεις γι' αυτό το μήνα. Θεωρείται μάλιστα δεδομένο ότι οι διαδηλώσεις θα ενταθούν όσο θα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ