ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πορτρέτο» Δ. Δραγατάκη

Περισσότερα από 130 έργα αποτελούν την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη και δασκάλου Δημήτρη Δραγατάκη. Του πρωτοποριακού μουσουργού (γεννήθηκε στην Πλατανούσα Ιωαννίνων), ο οποίος από την αρχή της πορείας του εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για τους νέους τρόπους γραφής, διατηρώντας ωστόσο ακέραια την ελληνική του οντότητα. Φόρο τιμής στον δημιουργό (πέθανε πριν πέντε χρόνια) αποτελεί το δισκογραφικό «πορτρέτο» του με τίτλο «Μουσική Δωματίου Ι», με το οποίο ξεκινά τις παραγωγές της η νέα δισκογραφική εταιρία «Irida Classical» (κύριος προσανατολισμός της η έκδοση CDs συνθετών σύγχρονης ελληνικής λόγιας μουσικής). O δίσκος αποτελεί καρπό συνεργασίας του Συλλόγου Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη και του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου με την εταιρία.

Είναι η πρώτη φορά που δισκογραφούνται έργα μουσικής δωματίου του συνθέτη σε μια ολοκληρωμένη έκδοση. Ο Δ. Δραγατάκης σκιαγραφείται περίτεχνα από τα χρόνια της συνθετικής του νεότητας και προχωρά σ' εκείνα της ωριμότητας (1958-1999), καθώς ερμηνεύονται υποδειγματικά από καταξιωμένους μουσικούς, Ελληνες και ξένους, οι περισσότεροι από τους οποίους υπήρξαν μαθητές και συνεργάτες του. Τα έργα ερμηνεύουν: το «Opera Quintet» (Θόδωρος Μαυρομάτης, Κώστας Τηλιακός, Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Κώστας Σίσκος, Γιώργος Φαρούγγιας), το «Miami Wind Quintet» και οι μουσικοί Σπύρος Κοντός, Σπύρος Κάκος, Λάμπης Βασιλειάδης, Βίκυ Στυλιανού, Δημήτρης Αγγελίδης, Σπύρος Γκικόντης, Ανδρέας Γεωργοτάς, Νίκος Βελιώτης. Διευθύνει ο Χρύσανθος Αλισάφης. Μουσική επιμέλεια: Γ. Σαμπροβαλάκης, έρευνα - κείμενα: Μαγδαληνή Καλοπανά. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μουσικοί συμμετείχαν αφιλοκερδώς στη δημιουργία του CD. Διατίθεται στα δισκοπωλεία της στοάς ΟΠΕΡΑ (Κλασικόν, Discophile, Λέσχη του Δίσκου, Disco Center, Ιπποκράτους 13, Αθήνα).

  • Από την «Irida Classical» κυκλοφόρησε επίσης το CD «"Πνοή εγχόρδων" - έργα για σύνολο εγχόρδων». Περιλαμβάνει έργα των συνθετών Γ. Δροσίτη, Κ. Φλεριανού και Α. Παπαδόπουλου, εμπνευσμένα από τη δημοτική μας μουσική, το φυσικό περιβάλλον και την καβαφική ποίηση.
Παράταση, λόγω επιτυχίας

«Η ηδονή της τιμιότητας» στο θέατρο «Στοά»
«Η ηδονή της τιμιότητας» στο θέατρο «Στοά»
Αν και ο προγραμματισμός προέβλεπε η «Ηδονή της τιμιότητας» να παίζεται στο θέατρο «Στοά» μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, λόγω μεγάλης επιτυχίας, η παράσταση θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.

Η πεποίθηση του Πιραντέλο πως ο άνθρωπος δεν είναι κυρίως ό,τι φαίνεται, αλλά άγεται και φέρεται από ό,τι κρύβεται κάτω από ένα προσωπείο, συναντά τις ευαισθησίες του σημερινού θεατή στο θέμα της τιμιότητας. Στο έργο ένας άνθρωπος με σκοτεινό παρελθόν καλείται να παίξει τον τίμιο σύζυγο μιας γυναίκας που έμεινε έγκυος από τον παντρεμένο εραστή της. Μετά τα σφάλματά του, όμως, αποφασίζει οι πράξεις του να διακρίνονται από απόλυτη τιμιότητα, πράγμα εξωφρενικό για μια κοινωνία υποκριτική.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση Νίκου Μοσχονά, θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, σκηνικά - κοστούμια Λέας Κούση. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέκος Κούρος, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Σπύρος Σαραφιανός, Γιώργος Ζιόβας, Εύα Καμινάρη, Μαρία Μπρανίδου, Στέφανος Καλαϊτζής.

  • Επίσης, οι παραστάσεις του «Φιλάργυρου» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία του Εύη Γαβριηλίδη, στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» (Φρυνίχου 14), παρατείνονται μέχρι τις 12/3, λόγω της μεγάλης επιτυχίας. Η παράσταση ανεβάστηκε σε μετάφραση Γιώργου Σημηριώτη, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μαριάνθη Σοντάκη, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Γιάννης Κρανάς, Γιώργος Τσιδίμης, Θόδωρος Αντωνιάδης, Κίμων Φιορέτος, Ματίνα Νικολάου, Δημήτρης Πακσόγλου, Δημήτρης Δεγαΐτης.
Συναυλιακή βραδιά

Συναυλία με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών θα πραγματοποιήσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στις 20/2 (8.30μ.μ.), στη Λυρική Σκηνή. Θα παρουσιάσει ένα μελωδικό μωσαϊκό, με νέους και παλαιότερους Ελληνες συνθέτες και ξένους δημιουργούς. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει έργα των: Γιώργου Δεσποτίδη, Νίκου Ξανθούλη, Βαγγέλη Κοκκόρη και Γιώργου Ζηκογιάννη. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας παρουσιάζονται τα έργα των: Αντόνιο Βιβάλντι, Μίκη Θεοδωράκη, Πλούταρχου Ρεμπούτσικα, Παύλου Παπαδόπουλου.

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός. Σολίστ είναι οι: Νίκος Ξανθούλης - τρομπέτα, Γιώργος Ζαχαρίας - βιολί, Δημήτρης Παπαγγελίδης - κιθάρα, Γιώργος Ζηκογιάννης - μπάσο. Διάθεση εισιτηρίων (10 και 5 ευρώ) στα ταμεία της ΕΛΣ (210-3643.725).

Βραβείο αναγνωστών

Στην Ευγενία Φακίνου απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Αναγνωστών που θεσμοθέτησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».

Οι αναγνώστες επέλεξαν την Ε. Φακίνου μεταξύ έξι βιβλίων έξι συγγραφέων: «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου, «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας» του Νίκου Θέμελη, «Ο θείος Τάκης» του Γιάννη Ξανθούλη, «Συγχώρεση» της Σώτης Τριανταφύλλου, «Μακρινοί ορίζοντες» του Γιώργου Πολυράκη και το «Ψέματα. Η αλήθεια είναι...» της Λένας Διβάνη.

Η Ευγενία Φακίνου ευχαρίστησε συγκινημένη το κοινό που τόσα χρόνια της πρόσφερε απλόχερα την αγάπη του και της χάρισε τώρα και το πρώτο της βραβείο.

Στην εκδήλωση η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ ανακοίνωσε ότι το βιβλίο της Ε. Φακίνου είναι ένα από τα δέκα ελληνικά βιβλία που οι διοργανωτές της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στην Ταϊπέι προτείνουν για μετάφραση.

Σημαντική δωρεά

Μια σημαντική συλλογή από εκατοντάδες πίνακες του μεγάλου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά δώρισε στο Δήμο Αθηναίων η κόρη του, Ασημίνα Παπαλουκά. Η δωρεά αφορά στη συλλογή έργων του πατέρα της, ο οποίος επί μεγάλο διάστημα διατέλεσε διευθυντής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό έργων, που καλύπτουν όλο το φάσμα της δημιουργικής εποχής του σημαντικού μας ζωγράφου, από το 1915 μέχρι το 1956. Η συλλογή Παπαλουκά πιθανώς να στεγαστεί στο κτίριο της οδού Πειραιώς, όπου φιλοξενείται σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη. Ηδη, ανακατασκευάζονται τα κτίρια Χάνσεν στο Μεταξουργείο, ώστε να μεταστεγαστούν εκεί οι υπάρχουσες συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης. Σημειώνουμε ότι η Α. Παπαλουκά, μέσα στους όρους της δωρεάς, προτείνει ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει στη δημιουργία δημοτικού ιδρύματος με το όνομα του Σπύρου Παπαλουκά, που να έχει την ευθύνη και τη φροντίδα της συλλογής.

Ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων στις 27/2 (6.30μμ) στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) θα παρουσιάσει το βιβλίο της Λιάνας Μυστακίδου (μέλος του Συνδέσμου), με τίτλο «Νεοπλατωνικά στοιχεία στο Μεσνεβί του Τζελαλεντίν Ρουμί και η κοινωνία των Μεβλεβήδων». Για το βιβλίο θα μιλήσουν βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων της Βουλής με αλφαβητική σειρά: Αλαβάνος Αλέκος, Κανέλλη Λιάνα, Πολύδωρας Βύρων, Χυτήρης Τηλέμαχος. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης.

Στο πλαίσιο του «9ου Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών ΔΙΑ-ΡΟΕΣ», στις 20/2 (5μμ) και στις 23/2 (6μμ), στην αίθουσα της στάσης «Σύνταγμα» του Μετρό, η Μαρίνα Κανακάκη θα παρουσιάσει το χορογραφικό σόλο της, «Δες χρώματα». Χορογραφία, χορός: Μ. Κανακάκη. Μουσική: Αριστείδης Μυταράς (στίχοι και τραγούδι: Τζώρτζια Κεφαλά). Σκηνικό (παραβάν): Τάσος Μαντζαβίνος. Κοστούμια: Μ. Κανακάκη, Ελενα Κοντοπούλου. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ