ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Πρόκληση ο ερχομός του αεροπλανοφόρου «ΡΟΥΣΒΕΛΤ»

Πρόκληση στα αντιιμπεριαλιστικά και φιλειρηνικά αισθήματα του κερκυραϊκού λαού αποτελεί ο κατάπλους του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «ΡΟΥΣΒΕΛΤ» στο λιμάνι της Κέρκυρας, στο οποίο η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί με πρόσκληση για υποδοχή (!!!) το Σάββατο 25 Φλεβάρη από τις 12 έως τις 2.30 μ.μ.

Οι αρχιτρομοκράτες των λαών, αποθρασυμένοι και χωρίς φραγμό, αφού εξαπολύσανε ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τα συμφέροντα των μονοπωλίων - καλυμμένους με το μανδύα της δήθεν προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας - αφού σκόρπισαν τον όλεθρο και το θάνατο σε μια σειρά χώρες (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ) αξιώνουν τώρα να πατήσουν το πόδι τους στο λιμάνι της Κέρκυρας, προσβάλλοντας βάναυσα τα αντιιμπεριαλιστικά φρονήματα του Κερκυραϊκού λαού.

Απαιτούν, μάλιστα, να υπάρχουν και ετοιμασίες υποδοχής. Ετσι, με βάση την πρόσκληση της πρεσβείας, ουσιαστικά επιτάσσουν το λιμάνι της Κέρκυρας για τις δημόσιες σχέσεις τους, μέσω της δήθεν ξενάγησης στο πολεμικό εξάρτημα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Ο εργαζόμενος λαός και η ανυπότακτη νεολαία της Κέρκυρας αναμένεται να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στην πρόκληση αυτή.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ
Ρεσιτάλ ΠΑΣΟΚικής υποκρισίας

Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας επιδόθηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι το κόμμα του «προστατεύει τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων», καλούσε τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες...

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε χτες ότι η «Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα που θα βασιστεί στην ανάπτυξη μέσω της φθηνής εργασίας», αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι χρειάζεται «η προσαρμογή» του «εργατικού κινήματος στις νέες συνθήκες» και μάλιστα έχρισε «μπροστάρη» αυτής της πορείας το ίδιο το εργατικό κίνημα. Τη θέση του δε αυτή τη χαρακτήρισε «άλλο δρόμο» και «άλλη αντίληψη» από αυτή της κυβέρνησης.

Βέβαια, ο ίδιος, πιστός στην πολιτική που υπηρετεί τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, έσπευσε να υιοθετήσει τη θέση του ΣΕΒ για κατάργηση συνδικαλιστικών οργανώσεων που μπαίνουν εμπόδιο στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, αναφέροντας: «Το πρόβλημα για μας δεν είναι η κατάργηση ενός ή δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων»...

Την ίδια στιγμή που δε θεωρούσε ...πρόβλημα την κατάργηση συνδικαλιστικών οργανώσεων, υποστήριζε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο την «προστασία του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης, που είναι ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα». Εντελώς υποκριτικά υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όταν από τη θέση της κυβέρνησης έβαλε τη βάση για την κατάργησή τους με τη θεσμοθέτηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Συνεχίζοντας τη δημαγωγία ...ανακάλυψε ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τη ΝΔ «υποσκάπτει την ασφάλεια του πολίτη».

Εξάλλου, η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου για κατάργηση συνδικαλιστικών οργανώσεων πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Την επιχείρηση που έχει στηθεί για να δημιουργηθεί ένα φιλολαϊκό προφίλ για τον Γ. Παπανδρέου και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως να καλυφτεί η συναίνεση που προσφέρει στη ΝΔ ενίσχυσαν χτες και οι «πράσινοι» συνδικαλιστές, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλο, να καλεί το ΠΑΣΟΚ να προστατεύσει «τα θεμελιώδη ζητήματα της δημοκρατίας», που «διακυβεύονται».

Παράλληλα, χτες, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του νέου πολιτικού φορέα «ΑΣΠΙΔΑ Ρομ». Μετά τη συνάντηση και σύμφωνα με τις δηλώσεις του γραμματέα της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ρομ, Χρ. Λάμπρου, προτάθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «η σύσταση μιας επιτροπής που θα διερευνήσει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και σε ποιες περιοχές θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συνεργασία της "ΑΣΠΙΔΑ Ρομ" με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές». Οπως μάλιστα ανέφερε ο Χρ. Λάμπρου, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το είδε κατ' αρχήν θετικά, υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί μια επιτροπή η οποία θα διερευνήσει την πρότασή μας κατ' αρχήν, αλλά εμείς πιστεύουμε ουσιαστικά ότι η πρόταση θα υλοποιηθεί».

Επισφαλή τα κινητά για τους στρατιωτικούς

Θέμα με την άσκηση «Παρμενίων»

Θέμα υποκλοπής από την Τουρκία, τηλεφωνικών συνομιλιών, μέσω κινητών τηλεφώνων, Ελλήνων στρατιωτικών κατά τη διεξαγωγή της άσκησης «Παρμενίων» τον Οκτώβρη του 2005, προέκυψε μετά από σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Σύμφωνα με αυτά, τον περασμένο Νοέμβρη το ΓΕΕΘΑ με έγγραφά του είχε επισημάνει δύο φορές τον κίνδυνο διαρροής πληροφοριών ασφαλείας μέσω της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, των απλών αλλά και των κρυπτοκινητών και καλούσε τα μόνιμα στελέχη όχι μόνο να απενεργοποιούν τα κινητά τους, αλλά να βγάζουν και την μπαταρία όταν βρίσκονται σε υπηρεσία. Ειδικότερα, επισημαίνεται: «Πρόσφατες διαπιστώσεις παραβάσεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της άσκησης "ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2005" σας έχουν γνωστοποιηθεί με το σχετικό, ενώ επισημαίνεται η αύξηση των δυνατοτήτων της γείτονος χώρας, σε υποκλοπή και ανάλυση πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα».

Το ΓΕΕΘΑ, με χτεσινή ανακοίνωση του, προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, αναφέροντας ότι «δε διαπιστώθηκε υποκλοπή συνομιλιών μεταξύ ασκουμένων κατά τη διακλαδική άσκηση "Παρμενίων", η οποία διεξήχθη σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, το Σεπτέμβριο του 2005». Και προσθέτει: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών και τη διασφάλιση του εθνικού απορρήτου». Ωστόσο, παραδέχεται έμμεσα το πρόβλημα, αφού σημειώνει: «Ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στις παραμεθόριες περιοχές, όπως είναι ευνόητο, υπάρχει επικάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας των συνορευουσών χωρών και συνεπώς ο κίνδυνος διαρροής πληροφοριών είναι αυξημένος».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων των στρατιωτικών σε νευραλγικές περιοχές είναι παλιό. Μάλιστα, κατά την κρίση των Ιμίων, το Γενάρη του 1996, όπως είχε γίνει γνωστό αργότερα, αξιωματικοί των πολεμικών πλοίων που είχαν παραταχθεί στην περιοχή, επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσων κινητών τηλεφώνων (!) που λόγω γειτνίασης με την Τουρκία έκαναν χρήση του τουρκικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακριβοπληρωμένο σύστημα στρατιωτικών επικοινωνιών με την ονομασία «ΕΡΜΗΣ», είναι ακόμα στο αέρα και δεν έχει ολοκληρωθεί, προφανώς γιατί δεν είναι στις προτεραιότητες που βάζει το ΝΑΤΟ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασίες για τη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο στις 28 Φλεβάρη στο Παρίσι, θα συζητήσει το «σχέδιο δράσης», που υπέβαλε πρόσφατα η Αγκυρα, αλλά και γενικότερα το Κυπριακό πρόβλημα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γι' αρκετά θέματα που απασχολούν το διεθνή Οργανισμό, αναφέρθηκε και στο θέμα της Κύπρου. Σε ερώτηση αν έχει εξετάσει την τουρκική πρόταση και αν τη θεωρεί ως «καλή αρχή», ο κ. Ανάν δήλωσε ότι την εξέτασε και μιλά με άλλους ενδιαφερόμενους γι' αυτή, προσθέτοντας και τα εξής: «Οπως γνωρίζετε, θα δω τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να συζητήσουμε όλο το Κυπριακό ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του θέματος».

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Διαφορετικές εκτιμήσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς στο Κυπριακό διατυπώθηκαν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Λιλλήκα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε επίσης ότι από ορισμένους πολιτικούς ηγέτες κατατέθηκαν και γραπτές απόψεις. Το Εθνικό Συμβούλιο στην πεντάωρη συνεδρίασή του εξέτασε την πορεία και τις προοπτικές του Κυπριακού, ενόψει της συνάντησης που θα έχει στις 28 Φλεβάρη στο Παρίσι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ο Κόφι Ανάν αναμένει να ακούσει από τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο, τρόπους και μεθόδους, για να τερματιστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Ανάν πιστεύει ότι «έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων» και πως διπλωματική πηγή προειδοποίησε ότι εάν ο κ. Παπαδόπουλος «πάει στο Παρίσι με άδεια χέρια, τότε, ίσως να είναι η τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών» μέχρι την αποχώρηση του Κόφι Ανάν από τον Διεθνή Οργανισμό.

Συνεστίαση της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει την ετήσια συνεστίασή της σήμερα Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στο «Γκριν Παρκ» (Μαυρομματαίων 22). Πληροφορίες στα τηλέφωνα της ΠΕΔΥΕ, 210.3827.303 και 210.3843.444.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ