ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Τα ελλείμματα σπάνε ρεκόρ

Κατά 3,6 δισ. εύρω μεγάλωσε το 2005 η «μαύρη τρύπα» των κάθε είδους συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό

Νέο άλμα έκανε το 2005 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει τις κάθε είδους συναλλαγές της Ελλάδας με τα άλλα κράτη), αποτυπώνοντας με τη γλώσσα των αριθμών την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας και κατά συνέπεια την αυξανόμενη πολιτικοοικονομική εξάρτηση της Ελλάδας από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο δωδεκάμηνο Γενάρης - Δεκέμβρης 2005, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 39,1% ή 3.594 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 14.047 εκατ. ευρώ, από 10.453,1 εκατ. δολάρια που ήταν το 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σαν ποσοστό του ΑΕΠ, άγγιξε το 7,5%. Πρόκειται για ποσοστό, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του 1985, όταν η ελληνική κυβέρνηση - με πρόσχημα την κάλυψη του συναλλαγματικού ελλείμματος με το εξωτερικό - είχε αναγκαστεί να ζητήσει δάνειο από την ΕΟΚ (σήμερα ΕΕ) με τους γνωστούς πολιτικοοικονομικούς όρους, όπως η εφαρμογή διετούς προγράμματος λιτότητας κλπ.

Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει πως η διόγκωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το 2005, το εμπορικό έλλειμμα μεγάλωσε κατά 2.111 εκατ. ευρώ, το οποίο ανήλθε στα 27.546,9 εκατ. ευρώ (25.435,8 εκατ. ευρώ το 2004) και αντιπροσώπευε το 14,5% του ΑΕΠ. Δυσμενείς επιπτώσεις είχαν, επίσης, η διεύρυνση στο έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων (εισαγωγή - εξαγωγή συναλλάγματος με τη μορφή αμοιβές, τόκοι, μερίσματα, κέρδη), κατά 1.262,7 εκατ. ευρώ ή κατά 30,1% (ανήλθε στα 5.376,1 εκατ. ευρώ από 4.113,4 εκατ. ευρώ το 2004) και η μείωση του πλεονάσματος τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 452 εκατ. ευρώ (διαμορφώθηκε στα 3.177,4 εκατ. ευρώ από 3.629 εκατ. ευρώ το 2004).

Τέλος, το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων μειώθηκε κατά 337 εκατ. ευρώ με συνέπεια το πλεόνασμα να περιοριστεί στα 2.049 εκατ. ευρώ (2.386,1 εκατ. ευρώ το 2004) κυρίως λόγω της μείωσης των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (εισπράξεων) από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά 327 εκατ. ευρώ.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Στα πρόθυρα «πολέμου γιγάντων»

Από τις παραινέσεις του προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Ζ. Μπαουμγκάρντεν για μια νέα «ξεκάθαρη» νομοθεσία και απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις, «σφραγίστηκε» το 1ο Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο. Στο συνέδριο, παρουσιάστηκε και το νέο διαφημιστικό σποτ για την τουριστική προβολή της Ελλάδας τα επόμενα δυο χρόνια (πάντα με το σλόγκαν του «Μύθου»), ενώ ακολούθησε και συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης για τον τουρισμό στην Ελλάδα, που παρουσίασε ο Ζ. Μπαουμγκάρντεν, η χώρα μας αξιοποιεί μόνο το 15% των δυνατοτήτων της, ενώ εκτιμάται ότι οι επενδύσεις στον τουριστικό και ταξιδιωτικό κλάδο θα αυξάνονται ετήσια κατά 5,4% μέχρι και το 2016 φτάνοντας τα 5,7 δισ. ευρώ. Ειδικά για το 2006 εκτιμάται ότι το τουριστικό ΑΕΠ θα φτάσει στα 28,6 δισ. ευρώ και οι θέσεις εργασίας τις 700.000.

Η νέα υπουργός Φ. Πάλλη - Πετραλιά έκανε λόγο για αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις με τόλμη. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται να αλλάξουν πολλά. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Ισπανού ερευνητή της εταιρίας «THR» Ε. Μπόρντας, που προέβλεψε ότι μέχρι το 2020 ο τουρισμός θα πενταπλασιάσει τα έσοδά του και ότι αναμένεται ένταση των συμμαχιών και της συγκέντρωσης δυνάμεων με τη δημιουργία υπερκολοσσών! Στο φόρουμ μίλησε απολογιστικά και ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Δ. Αβραμόπουλος.

«ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»
Με κέρδη «έκλεισε» η χρονιά

Διερευνητική διαδικασία για την εξεύρεση αγοραστών του «Χίλτον» Ρόδου ξεκινά η διοίκηση της «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις». Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2005, όπου καταγράφονται κέρδη μετά από τις σημαντικές ζημιές που είχε παρουσιάσει το 2004. Τον προηγούμενο χρόνο, η εταιρία εμφάνισε καθαρά κέρδη 155 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,97 εκατ. ευρώ το 2004.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν στα 10,80 εκατ. ευρώ, από 12,8 εκατ. ευρώ το 2004. Κάμψη υπήρξε στον κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε το 2005 στα 43,20 εκατ. ευρώ, από 47,30 εκατ. ευρώ το 2004, τα οποία, ωστόσο, διαμορφώθηκαν σε αυτό το επίπεδο λόγω των μεγαλύτερων ποσοστών πληρότητας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Εισήγηση στήριξης των ... τραπεζών

Χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με διογκωμένα πανωτόκια, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισήγηση του αρεοπαγίτη Δ. Κανελλόπουλου, ο οποίος πρότεινε να απορριφθεί αίτηση αναίρεσης δανειολήπτη. Στην αίτηση αναίρεσης ο δανειολήπτης υποστήριζε ότι είναι αντισυνταγματική η σχετική νομοθεσία για την επιβολή πανωτοκίων (νόμος 1083/1980 επί υπουργίας Εβερτ), με τον οποίο επιτράπηκε στις τράπεζες να εκτοκίζουν τους εν καταθέσει τόκους (πανωτόκια) από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Ο Δ. Κανελλόπουλος στην εισήγησή του ανέφερε ότι η σχετική νομοθεσία για τα πανωτόκια (Ν. 1083/80) είναι νόμιμη και πως χάριν... της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος (!) με το οποίο πιστοδούνται επενδύσεις, μπορούν να επιβάλλονται πανωτόκια, στις περιπτώσεις που φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις είχαν υπογράψει συμβάσεις δανεισμού πριν το Μάη του 1998, χωρίς γραπτή συμφωνία για τον ανατοκισμό.

Στην προκειμένη περίπτωση τράπεζα είχε χορηγήσει πίστωση 6,5 εκατ. δραχμές το 1991 και ο λογαριασμός έκλεισε το 1994 με τα πανωτόκια στα 11 εκατ. δραχμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τα πανωτόκια ξαναεμφανίζεται πάλι έντονα παρά τη λεγόμενη απόφαση - σταθμό της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 8/98, που δήθεν έλυνε το πρόβλημα με τα πανωτόκια.

ΟΒΣΑ
Σύσκεψη για την παναθηναϊκή συγκέντρωση

Συνδικαλιστική σύσκεψη συγκαλεί τη Δευτέρα 27 του Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Θέμα της σύσκεψης είναι τα οργανωτικά μέτρα για τη διοργάνωση παναθηναϊκής συγκέντρωσης στις 20 του Μάρτη. «Δεν επιτρέπεται καμία ανοχή ούτε αναμονή», τονίζει η ΟΒΣΑ στην πρόσκλησή της, «με αποφασιστικότητα και πίστη στη δύναμη που δίνουν τα δίκαια αιτήματά μας μπορούμε να συγκρουστούμε με τα πολυκαταστήματα, με το μεγάλο κεφάλαιο».

Αποσύρεται καλαμποκάλευρο

Αποσύρεται από την αγορά το αλεύρι καλαμποκιού βιολογικής καλλιέργειας προέλευσης Ιταλίας με την εμπορική ονομασία TROFINO. Πρόκειται για πακέτα των 500 γρ. με ημερομηνία λήξης 30/12/2006 και Lot. No. L5005 στα οποία, σύμφωνα με σήμα που έστειλε το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης της ΕΕ, ανιχνεύτηκαν μυκοτοξίνες.

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας και να ενημερώσει σχετικά με τη διάθεση του προϊόντος. Σύμφωνα με την εταιρία για λογαριασμό της οποίας πραγματοποιείται η εισαγωγή, στις αποθήκες της υπήρχε ποσότητα 732 kg, ενώ η ίδια διαβεβαιώνει ότι έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την απόσυρση του προϊόντος από τα ράφια των καταστημάτων. Συνιστάται, ακόμα, στους καταναλωτές που τυχόν έχουν στην κατοχή τους συσκευασία από το συγκεκριμένο αλεύρι να μην το χρησιμοποιήσουν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Εισήγηση για επιβολή προστίμου

Την επιβολή προστίμου ύψους 231.000 - 2.000.000 ευρώ στις επιχειρήσεις - μέλη της Ενωσης Κονσερβοποιών Μεταποιητών Αγροτικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΚΕ) εισηγείται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένη πρακτική στη διαδικασία αγοράς ροδάκινων και αχλαδιών από τους παραγωγούς.

Από αυτεπάγγελτη έρευνα που διενήργησε η Διεύθυνση στην Ενωση και ειδικότερα όσον αφορά στα στοιχεία τα σχετικά με τον Κοπανό Δήμου Ανθεμίων του Νομού Ημαθίας, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της Ενωσης συμφωνούσαν στην προσφορά συγκεκριμένης τιμής στους παραγωγούς κατά την αγορά προϊόντος προς επεξεργασία, καθώς και στην τιμή πώλησης. Προέκυψε, ακόμα, ότι η ΕΚΕ απέβλεπε και στον έλεγχο της παραγωγής στον τομέα του βιομηχανικού ροδάκινου. Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η κατάρτιση συμφωνίας ως προς τον προσδιορισμό της τιμής και την οριοθέτηση της ποσότητας παραγωγής αποτελεί παράβαση των κανόνων του «ανταγωνισμού». Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει για το θέμα στις 23 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ