Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Εισήγηση στήριξης των ... τραπεζών

Χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με διογκωμένα πανωτόκια, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισήγηση του αρεοπαγίτη Δ. Κανελλόπουλου, ο οποίος πρότεινε να απορριφθεί αίτηση αναίρεσης δανειολήπτη. Στην αίτηση αναίρεσης ο δανειολήπτης υποστήριζε ότι είναι αντισυνταγματική η σχετική νομοθεσία για την επιβολή πανωτοκίων (νόμος 1083/1980 επί υπουργίας Εβερτ), με τον οποίο επιτράπηκε στις τράπεζες να εκτοκίζουν τους εν καταθέσει τόκους (πανωτόκια) από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Ο Δ. Κανελλόπουλος στην εισήγησή του ανέφερε ότι η σχετική νομοθεσία για τα πανωτόκια (Ν. 1083/80) είναι νόμιμη και πως χάριν... της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος (!) με το οποίο πιστοδούνται επενδύσεις, μπορούν να επιβάλλονται πανωτόκια, στις περιπτώσεις που φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις είχαν υπογράψει συμβάσεις δανεισμού πριν το Μάη του 1998, χωρίς γραπτή συμφωνία για τον ανατοκισμό.

Στην προκειμένη περίπτωση τράπεζα είχε χορηγήσει πίστωση 6,5 εκατ. δραχμές το 1991 και ο λογαριασμός έκλεισε το 1994 με τα πανωτόκια στα 11 εκατ. δραχμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τα πανωτόκια ξαναεμφανίζεται πάλι έντονα παρά τη λεγόμενη απόφαση - σταθμό της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 8/98, που δήθεν έλυνε το πρόβλημα με τα πανωτόκια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ