ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ
Κανένα μέτρο στήριξης της πτηνοτροφίας
  • Στην ...Επιτροπή παρέπεμψε το θέμα το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
  • Πίσω από τις διαδικασίες στην ΕΕ προσπαθεί να κρυφτεί η ελληνική κυβέρνηση

Eurokinissi

Κανένα μέτρο για τη στήριξη της πτηνοτροφίας, η οποία δέχεται ισχυρό πλήγμα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του πανικού που έχει προκαλέσει η εμφάνιση της νόσου των πουλερικών, δεν ανακοινώθηκε τελικά κατά το χτεσινό Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, παρά τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Αρκετές ήταν οι χώρες που ζήτησαν υιοθέτηση μέτρων οικονομικής στήριξης των πτηνοτρόφων, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, το θέμα όμως παραπέμπεται στην Επιτροπή, η οποία είναι τελικά και η αρμόδια να αποφασίσει. Πίσω από αυτήν τη νομικίστικη διαδικασία που θα πρέπει να «περάσει» μέσα από τον γραφειοκρατικό κυκεώνα της ΕΕ, «κρύβεται» και ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος και η ελληνική κυβέρνηση, για να μην προβούν άμεσα στη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των πτηνοτρόφων.

Πάντως, ο Ευ. Μπασιάκος, με χαρά ανακοίνωσε τα ...εύσημα που δέχτηκε η κυβέρνησή του από τις Βρυξέλλες για την αμεσότητα της αντίδρασής της, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων και την επιβολή μέτρων. Επίσης, αναφέρθηκε στο τι πρότεινε ο ίδιος στους ομολόγους του, τα οποία μεταξύ άλλων είναι «η απόσυρση των υπαρχόντων αποθεμάτων και την καταβολή ανάλογων αποζημιώσεων στους παραγωγούς, τη χορήγηση εξαγωγικών επιστροφών για εξαγωγές κρέατος πουλερικών προς τις χώρες της Βαλκανικής, τη χρηματοδότηση δράσεων για την ενημέρωση των καταναλωτών στο θέμα της ασφάλειας και της ποιότητας των προϊόντων του πτηνοτροφικού τομέα, καθώς επίσης και την υιοθέτηση κάθε είδους μέτρων που θα στηρίξουν αποτελεσματικά και στο σύνολό τους, τους πληττόμενους από την κρίση». Το γεγονός, βέβαια, ότι ο υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στις προτάσεις που διατύπωσε στο Συμβούλιο των υπουργών, κάθε άλλο παρά μειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που «πετώντας το μπαλάκι» στην Επιτροπή, μένει απλός παρατηρητής απέναντι στις ζημιές των, μικρών κυρίως, πτηνοτροφικών μονάδων στη χώρα, αφού οι πωλήσεις των πουλερικών έχουν μειωθεί έως και 50%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μικρά πτηνοτροφεία.

Κι άλλος νεκρός κύκνος

Νεκρός κύκνος βρέθηκε χτες στην αυλή του 1ου ΤΕΕ Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, προκαλώντας ανησυχία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και άμεση κινητοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών. Μετά την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, συνεργείο κτηνιάτρων μετέβη στο σχολείο και περισυνέλεξε το νεκρό αποδημητικό πτηνό και απολύμανε την αυλή και τους υπόλοιπους χώρους του σχολικού συγκροτήματος. Ο νεκρός κύκνος στάλθηκε για εξετάσεις στο κέντρο αναφοράς γρίπης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πεντακόσια περίπου νεκρά κοτόπουλα μέσα σε λάκκους για ταφή, εντοπίστηκαν την Κυριακή στον οικισμό «Αγ. Αθανασίου» Σερρών. Μετά την προβολή του θέματος οι άγνωστοι που τα πέταξαν τα έθαψαν. Οι κτηνίατροι του νομού τονίζουν ότι οι θάνατοι δε συνδέονται με τη γρίπη των πτηνών. Επίσης, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία άρχισε η έρευνα για να εντοπιστεί αυτός που τα πέταξε.

Ζητούν μέτρα στήριξης

Ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση για να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή, ζήτησαν χτες πτηνοτρόφοι των Μεγάρων με συγκέντρωση που έκαναν στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, την οποία και απέκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες. Οι πτηνοτρόφοι κατήγγειλαν ότι βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας, λόγω των μέτρων που έχει λάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον περασμένο Οκτώβρη, στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.

Οπως λένε, ο περιορισμός της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων που παράγουν όπως νεοσσοί και παχυνόμενα πουλερικά, έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε 120 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και γι' αυτό ζητούν οικονομική στήριξη της παραγωγής και των επιχειρήσεών τους. Παράλληλα, ζητούν από τον πρωθυπουργό και τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών να στηρίξουν τον κλάδο έστω και τώρα, καθώς η καταστροφή του θα έχει συνέπειες και στην πόλη των Μεγάρων με αύξηση της ανεργίας.

Οι πτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με τον νομάρχη Δυτικής Αττικής Α. Αρκουδάρης, ο οποίος υποσχέθηκε να συγκροτήσει τις επόμενες μέρες ειδική κοινή επιτροπή, για να καταγράψουν τις ζημιές.

ΙΝΔΙΑ
Στην πυρά 1.000.000 κοτόπουλα

Στην Ευρώπη εντοπίστηκαν νέα κρούσματα σε Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Γερμανία

Πυρετώδεις προσπάθειες για την αποτροπή περαιτέρω διαστάσεων της γρίπης των πτηνών στην Ινδία καταβάλλουν οι αρχές μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης του ιού Η5Ν1 σε νεκρά κοτόπουλα στην πόλη Ναβαπούρ του δυτικού κρατιδίου Μαχαράστρα. Το έργο των ειδικών κτηνιατρικών και υγειονομικών αρχών επικεντρώνεται στη θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων πουλερικών σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων απ' τις εστίες μόλυνσης αλλά και στις έρευνες πόρτα πόρτα... Εως χτες είχαν παραδοθεί στην πυρά περίπου μισό εκατομμύριο κοτόπουλα και άλλα τόσα προβλέπεται να θανατωθούν μέχρι σήμερα...

Οσον αφορά στα ανθρώπινα κρούσματα ανακοινώθηκε ότι τρία παιδάκια νεότερα των δύο χρόνων νοσηλεύονται υπό καθεστώς καραντίνας σε νοσοκομείο της πόλης Ναβαπούρ και ότι τουλάχιστον 80 άτομα έχουν υποβληθεί σε σχετικές ιατρικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εάν είναι φορείς του ιού...

Το χτύπημα του ιού Η5Ν1 στην Ινδία έχει ήδη προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης κατά 50% τουλάχιστον στο δυτικό τμήμα της χώρας (όπου και η μεγαλούπολη Βομβάη). Οι συνέπειες στην ινδική πτηνοτροφική βιομηχανία (με κύκλο εργασιών 6,7 δισ. δολάρια) αναμένονται δραματικές. Ηδη χώρες της περιοχής, όπως το Κασμίρ, το Πακιστάν και το Νεπάλ, απαγόρευσαν τις εισαγωγές ινδικών πτηνοτροφικών προϊόντων. Και στη Μαλαισία επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του ιού Η5Ν1 σε 40 νεκρά κοτόπουλα που βρέθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ.

Στην Ευρώπη, η νόσος έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά χτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ανακοινώθηκε ότι στελέχη του ιού Η5 βρέθηκαν σε δύο νεκρούς κύκνους στην Κεντρική Βοσνία. Στην Ανατολική Βουλγαρία, επίσης, ανακοινώθηκαν δύο νέα κρούσματα σε αγριόκυκνους, ομοίως και στη Νότια Ουγγαρία. Στη Γερμανία προχτές ανακοινώθηκαν 18 νέα κρούσματα σε άγρια πτηνά στη νήσο Ρίγκεν, όπου στάλθηκαν το περασμένο 24ωρο 250 Γερμανοί στρατιώτες για να καθαρίσουν τις ακτές απ' τα δεκάδες πτώματα πτηνών. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε πως «θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα» για τη μη περαιτέρω μετάδοση της γρίπης στη γερμανική ενδοχώρα...

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Η κυβέρνηση επιμένει στα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια

Συζήτηση στη Βουλή μετά από κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ στα Σεπόλια, παρά το ότι υπάρχει σχετικό αίτημα των κατοίκων, διατύπωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, προς την βουλευτή του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, η οποία μετέφερε τη θέληση των κατοίκων μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει την περασμένη βδομάδα.

Παρά τις προσπάθειες να «χρυσώσει το χάπι», ο Μιχάλης Λιάπης εμμέσως παραδέχτηκε ότι το κόστος είναι ο λόγος που η κυβέρνηση δεν προχωρά στην υπογειοποίηση των γραμμών. Ενδεικτικά ανέφερε πως η υπογειοποίηση «είναι ένα τεχνικά πάρα πολύ δύσκολο έργο και ασφαλώς πολύ πιο ακριβό», γι' αυτό αναζητήσαμε «μια ρεαλιστική λύση». Μάλιστα, υποστήριξε ότι με τη λύση που προτείνεται «αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής, με περισσότερο πράσινο και λιγότερο θόρυβο».

Εμείς «στηρίζουμε το αίτημα των κατοίκων γιατί βλέπουμε ότι είναι λογικό και δεν υπάρχουν τεχνικά αδιέξοδα» δήλωσε ανταπαντώντας η Βέρα Νικολαΐδου. Υπενθύμισε μάλιστα ότι «στην αντιμετώπιση της κατασκευής του μέτρο ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες», αφού «αν υπάρχει η θέληση αυτά ξεπερνιούνται». Ερμηνεύοντας τη θέση της κυβέρνησης, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση να απαντήσετε θετικά στο αίτημα των κατοίκων μιας πολύ βεβαρημένης περιοχής», τονίζοντας ότι οι 300.000 κάτοικοι «επιμένουν ότι εάν προχωρήσετε στην κατασκευή χωρίζετε στα δυο την πόλη», ενώ θα υπάρξουν «περιβαλλοντικές επιπτώσεις», αφού «θα κοπούν όλα τα δέντρα» και «θα καταστραφεί το πάρκο Δαβέργη». Τέλος, υπενθύμισε ότι «εκκρεμεί η έκδοση απόφασης προσφυγής που έχουν κάνει οι κάτοικοι» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ