Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ
Κανένα μέτρο στήριξης της πτηνοτροφίας
  • Στην ...Επιτροπή παρέπεμψε το θέμα το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
  • Πίσω από τις διαδικασίες στην ΕΕ προσπαθεί να κρυφτεί η ελληνική κυβέρνηση

Eurokinissi

Κανένα μέτρο για τη στήριξη της πτηνοτροφίας, η οποία δέχεται ισχυρό πλήγμα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του πανικού που έχει προκαλέσει η εμφάνιση της νόσου των πουλερικών, δεν ανακοινώθηκε τελικά κατά το χτεσινό Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, παρά τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Αρκετές ήταν οι χώρες που ζήτησαν υιοθέτηση μέτρων οικονομικής στήριξης των πτηνοτρόφων, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, το θέμα όμως παραπέμπεται στην Επιτροπή, η οποία είναι τελικά και η αρμόδια να αποφασίσει. Πίσω από αυτήν τη νομικίστικη διαδικασία που θα πρέπει να «περάσει» μέσα από τον γραφειοκρατικό κυκεώνα της ΕΕ, «κρύβεται» και ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος και η ελληνική κυβέρνηση, για να μην προβούν άμεσα στη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των πτηνοτρόφων.

Πάντως, ο Ευ. Μπασιάκος, με χαρά ανακοίνωσε τα ...εύσημα που δέχτηκε η κυβέρνησή του από τις Βρυξέλλες για την αμεσότητα της αντίδρασής της, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων και την επιβολή μέτρων. Επίσης, αναφέρθηκε στο τι πρότεινε ο ίδιος στους ομολόγους του, τα οποία μεταξύ άλλων είναι «η απόσυρση των υπαρχόντων αποθεμάτων και την καταβολή ανάλογων αποζημιώσεων στους παραγωγούς, τη χορήγηση εξαγωγικών επιστροφών για εξαγωγές κρέατος πουλερικών προς τις χώρες της Βαλκανικής, τη χρηματοδότηση δράσεων για την ενημέρωση των καταναλωτών στο θέμα της ασφάλειας και της ποιότητας των προϊόντων του πτηνοτροφικού τομέα, καθώς επίσης και την υιοθέτηση κάθε είδους μέτρων που θα στηρίξουν αποτελεσματικά και στο σύνολό τους, τους πληττόμενους από την κρίση». Το γεγονός, βέβαια, ότι ο υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στις προτάσεις που διατύπωσε στο Συμβούλιο των υπουργών, κάθε άλλο παρά μειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που «πετώντας το μπαλάκι» στην Επιτροπή, μένει απλός παρατηρητής απέναντι στις ζημιές των, μικρών κυρίως, πτηνοτροφικών μονάδων στη χώρα, αφού οι πωλήσεις των πουλερικών έχουν μειωθεί έως και 50%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μικρά πτηνοτροφεία.

Κι άλλος νεκρός κύκνος

Νεκρός κύκνος βρέθηκε χτες στην αυλή του 1ου ΤΕΕ Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, προκαλώντας ανησυχία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και άμεση κινητοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών. Μετά την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, συνεργείο κτηνιάτρων μετέβη στο σχολείο και περισυνέλεξε το νεκρό αποδημητικό πτηνό και απολύμανε την αυλή και τους υπόλοιπους χώρους του σχολικού συγκροτήματος. Ο νεκρός κύκνος στάλθηκε για εξετάσεις στο κέντρο αναφοράς γρίπης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πεντακόσια περίπου νεκρά κοτόπουλα μέσα σε λάκκους για ταφή, εντοπίστηκαν την Κυριακή στον οικισμό «Αγ. Αθανασίου» Σερρών. Μετά την προβολή του θέματος οι άγνωστοι που τα πέταξαν τα έθαψαν. Οι κτηνίατροι του νομού τονίζουν ότι οι θάνατοι δε συνδέονται με τη γρίπη των πτηνών. Επίσης, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία άρχισε η έρευνα για να εντοπιστεί αυτός που τα πέταξε.

Ζητούν μέτρα στήριξης

Ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση για να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή, ζήτησαν χτες πτηνοτρόφοι των Μεγάρων με συγκέντρωση που έκαναν στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, την οποία και απέκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες. Οι πτηνοτρόφοι κατήγγειλαν ότι βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας, λόγω των μέτρων που έχει λάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον περασμένο Οκτώβρη, στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.

Οπως λένε, ο περιορισμός της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων που παράγουν όπως νεοσσοί και παχυνόμενα πουλερικά, έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε 120 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και γι' αυτό ζητούν οικονομική στήριξη της παραγωγής και των επιχειρήσεών τους. Παράλληλα, ζητούν από τον πρωθυπουργό και τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών να στηρίξουν τον κλάδο έστω και τώρα, καθώς η καταστροφή του θα έχει συνέπειες και στην πόλη των Μεγάρων με αύξηση της ανεργίας.

Οι πτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με τον νομάρχη Δυτικής Αττικής Α. Αρκουδάρης, ο οποίος υποσχέθηκε να συγκροτήσει τις επόμενες μέρες ειδική κοινή επιτροπή, για να καταγράψουν τις ζημιές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα πρόληψης και επαγρύπνησης (2007-02-06 00:00:00.0)
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ (2006-02-19 00:00:00.0)
Τέσσερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (2006-02-14 00:00:00.0)
«Νόσος» κατά των λαϊκών συμφερόντων (2005-11-05 00:00:00.0)
Ο Μπους ετοιμάζει πακτωλό δολαρίων για τις πολυεθνικές (2005-11-02 00:00:00.0)
Με χρεοκοπία απειλούνται οι πτηνοτρόφοι (2005-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ