ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Ψήνουν» την «παράδοση» του στρατηγού Μλάντιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο Σέρβος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σιρντιάν Ντιούριτς, διέψευσε χτες τις πληροφορίες που διέρρευσαν χτες στο Βελιγράδι για σύλληψη του (πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων) Ράτκο Μλάντιτς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πρόκειται, είπε, για «προϊόντα χειραγώγησης με σκοπό να ζημιωθεί η κυβέρνηση και δε συνεισφέρουν στις προσπάθειες που καταβάλλει για να ολοκληρώσει τη συνεργασία της με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης»...

Ωστόσο, στη Σερβία τα περισσότερα ΜΜΕ δείχνουν να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για την πιθανότητα μίας «εκούσιας παράδοσης» του ε.α. στρατηγού Μλάντιτς. Στην αναπαραγωγή της χτεσινοβραδινής φημολογίας για τη «σύλληψη» του Μλάντιτς συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ακόμη και το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Τανγιούνγκ» επικαλούμενο ρεπορτάζ τοπικού τηλεοπτικού σταθμού της Βοσνίας... Επιπλέον, χτες η εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου έγραφε πως η «σύλληψη του Ρ. Μλάντιτς σχεδιάζεται και πως θα απελαθεί στη Χάγη το προσεχές 10ήμερο». Υποστήριξε δε πως το ταξίδι του Σέρβου εισαγγελέα για εγκλήματα πολέμου Βλαντίμιρ Βούξεβιτς, στη Χάγη στις 27 του μήνα έγκειται στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών...

Δεν είναι όμως, μόνον, τα ΜΜΕ... Χτες, ο Βλαντέτα Γιάνκοβιτς, αντιπρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» (του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Β. Κοστούνιτσα) δήλωσε πως η υπόθεση Μλάντιτς «τείνει να κλείσει». Μιλώντας σε κομματική σύνοδο στο Σάμπατς, πρόσθεσε πως πρόκειται για κάτι «αναπόφευκτο» και πως το κράτος λαμβάνει όλα τα διαθέσιμα μέσα και μεθόδους για να το πετύχει...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Βασανισμοί στρατιωτών σε κέντρο... εκπαίδευσης

Στην καθαίρεση του αρχηγού του κολομβιανού στρατού, στρατηγού Ρεϊνάλντο Καστεγιάνος αναγκάστηκε να προχωρήσει ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, γνωστός για τις στενές σχέσεις με τον στρατό και βεβαίως τις παραστρατιωτικές οργανώσεις από όπου και προέρχεται. Αυτό συνέβη γιατί αποκαλύφθηκε ότι σε στρατόπεδο του Εθνικού Στρατού κοντά στην πόλη Τολίμα στην κεντρική Κολομβία, σε ειδική μονάδα όπου εκπαιδεύονται ειδικές δυνάμεις για επιχειρήσεις εναντίον του ένοπλου επαναστατικού κινήματος της χώρας, γίνονται καψώνια, βασανισμοί και βιασμοί στρατιωτών υποτίθεται για να σκληραγωγηθούν. 21 στρατιώτες κατάγγειλαν τον βασανισμό τους από ανωτέρους τους και το θέμα παρόλο που έγινε προσπάθεια να σκεπαστεί, βρήκε το φως της δημοσιότητας.

Το γεγονός συνέβη στις 25 Γενάρη, αλλά κρατήθηκε μυστικό. Οι στρατιώτες έπεσαν θύματα ακόμα και σεξουαλικής κακοποίησης, ξυλοκοπήθηκαν ή σημαδεύτηκαν με πυρωμένο σίδερο από τους ανωτέρους τους. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις στην κολομβιανή κοινή γνώμη.

Και βέβαια καθώς η χώρα βαδίζει σε εκλογές τον Μάη ο Ουρίμπε προσπαθεί να δείξει ευαισθησία, όταν είναι γνωστό ότι αυτός είναι ο υπαίτιος για τη σκληρή στάση απέναντι στο λαϊκό κίνημα και το ένοπλο τμήμα του, για τη στήριξη τέτοιων μεθόδων και των εγκληματιών των ταγμάτων θανάτου.

Ο στρατηγός Καστεγιάνος θα αντικατασταθεί από το στρατηγό Μάριο Μοντόγια, ο οποίος διοικεί μια σημαντική περιοχή της βορειοδυτικής Κολομβίας, διευκρίνισε αξιωματούχος της προεδρίας. Οσο για τον νέο επικεφαλής είναι και αυτός ειδικευμένος στον πόλεμο ενάντια στο αντάρτικο αλλά και έχει υποστεί ανεπάλληλες ήττες από αυτό και ειδικά τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Την αύξηση της επιμελητειακής βοήθειας στην αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στο Δυτικό Σουδάν μελετά εκ νέου το ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσαν χτες ΝΑΤΟικές διπλωματικές πηγές. Αυτό λίγες μέρες μετά την προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ (σε ομιλία του στη Φλώριδα) πως το ΝΑΤΟ «πρέπει να κάνει περισσότερα στο Νταρφούρ, όσον αφορά την επιμελητειακή υποστήριξη και στρατιωτική εκπαίδευση».

ΓΚΟΛΝΤΕΝ (ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ).-- Ο Τζ. Ου. Μπους προέτρεψε προχτές βράδυ τους Αμερικανούς να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να μειωθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από το ξένο πετρέλαιο. Η ομιλία του Μπους για τη «νέα» ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του που προκάλεσε όχληση σε χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, έγινε μόλις δύο βδομάδες μετά την απόλυση 32 επιστημόνων και τεχνικών στο Εθνικό Εργαστήριο Εναλλακτικής Ενέργειας στο Γκόλντεν του Κολοράντο λόγω κυβερνητικών περικοπών σε ερευνητικά προγράμματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ύψους 5 εκατ. δολαρίων. Για να αποφευχθεί σκάνδαλο κατά την επίσκεψη του Μπους στο Εργαστήριο Εναλλακτικής Ενέργειας στο Γκόλντεν του Κολοράντο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Ενέργειας αναγκάστηκε (λίγες ώρες πριν την προεδρική επίσκεψη στο Γκόλντεν) να υπογράψει ισόποση έκτακτη «βοήθεια» προς το εργαστήριο, ώστε να επαναπροσληφθεί το απολυθέν επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και να διασκευαστούν οι εντυπώσεις...).

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- «Εξαιρετικά επικίνδυνη και απαράδεκτη» χαρακτήρισε την έκδοση φάτουα (θρησκευτικά διατάγματα), που ζητούν τη δολοφονία των δημιουργών των επίμαχων σκίτσων του Προφήτη, ο ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο Εκμελεντίν Ιχσανόγλου, από το Πακιστάν, όπου βρίσκεται για να συζητήσει ακριβώς τρόπους εκτόνωσης της μουσουλμανικής οργής, τόνισε ότι τέτοιου είδους διατάγματα «αντιβαίνουν το Ισλάμ και τα λόγια του Προφήτη» και απηύθυνε έκκληση ηρεμίας, μία ημέρα μετά από ανάλογο κάλεσμα της Τεχεράνης.

ΚΑΪΡΟ.-- Στο Λονδίνο θα μεταφερθεί για αποκρυπτογράφηση το μαύρο κουτί του τραγικού οχηματαγωγού «αλ Σαλάμ 98» που βυθίστηκε στις 3 Φλεβάρη, στην Ερυθρά Θάλασσα, παρασέρνοντας στο θάνατο περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. Το μαύρο κουτί εντοπίστηκε και ανασύρθηκε στην επιφάνεια από δύο εμπειρογνώμονες (ένα Βρετανό και ένα Γάλλο) του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Ολοκλήρωση προεκλογικής εκστρατείας με άνισους όρους...

ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Μόνον οι υποστηριχτές του κόμματος του Προέδρου της Ουγκάντας Γιοβέρι Μουσεβένι ολοκλήρωσαν χτες πανηγυρικά την προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των αυριανών γενικών εκλογών. Οι υποστηριχτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Φόρουμ Δημοκρατικής Αλλαγής) ανταποκρινόμενοι σε έκκληση του ηγέτη τους Κίτζα Μπεσίγκε ματαίωσαν τη συγκέντρωσή τους στην πρωτεύουσα Καμπάλα μετά την εναντίον τους προχτεσινοβραδινή επίθεση αστυνομικών με δακρυγόνα...

Ο Μπεσίγκε, που κατηγορήθηκε προεκλογικά απ' την κυβέρνηση Μουσεβένι για «προδοσία και βιασμό», είχε καλέσει τους υποστηριχτές του να αποφύγουν κάθε σύγκρουση με τους αστυνομικούς λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή των πρώτων πολυκομματικών εκλογών που διεξάγονται μετά από 21 χρόνια.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις έφεραν πρώτο σε δημοτικότητα το κόμμα του Προέδρου Μουσεβένι με 47% και δεύτερο το αντιπολιτευόμενο «Φόρουμ Δημοκρατικής Αλλαγής» με 36%. Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα (που μεταξύ άλλων αναθεωρήθηκε για να επιτραπεί και σ' αυτές τις εκλογές η υποψηφιότητα του Μουσεβένι που κυβερνά την τελευταία 20ετία), νικητής των εκλογών θα είναι μόνον όποιος συγκεντρώσει άνω του 50% των ψήφων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διεξαχθεί επόμενος εκλογικός γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ