Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Την αύξηση της επιμελητειακής βοήθειας στην αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στο Δυτικό Σουδάν μελετά εκ νέου το ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσαν χτες ΝΑΤΟικές διπλωματικές πηγές. Αυτό λίγες μέρες μετά την προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ (σε ομιλία του στη Φλώριδα) πως το ΝΑΤΟ «πρέπει να κάνει περισσότερα στο Νταρφούρ, όσον αφορά την επιμελητειακή υποστήριξη και στρατιωτική εκπαίδευση».

ΓΚΟΛΝΤΕΝ (ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ).-- Ο Τζ. Ου. Μπους προέτρεψε προχτές βράδυ τους Αμερικανούς να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να μειωθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από το ξένο πετρέλαιο. Η ομιλία του Μπους για τη «νέα» ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του που προκάλεσε όχληση σε χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, έγινε μόλις δύο βδομάδες μετά την απόλυση 32 επιστημόνων και τεχνικών στο Εθνικό Εργαστήριο Εναλλακτικής Ενέργειας στο Γκόλντεν του Κολοράντο λόγω κυβερνητικών περικοπών σε ερευνητικά προγράμματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ύψους 5 εκατ. δολαρίων. Για να αποφευχθεί σκάνδαλο κατά την επίσκεψη του Μπους στο Εργαστήριο Εναλλακτικής Ενέργειας στο Γκόλντεν του Κολοράντο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Ενέργειας αναγκάστηκε (λίγες ώρες πριν την προεδρική επίσκεψη στο Γκόλντεν) να υπογράψει ισόποση έκτακτη «βοήθεια» προς το εργαστήριο, ώστε να επαναπροσληφθεί το απολυθέν επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και να διασκευαστούν οι εντυπώσεις...).

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- «Εξαιρετικά επικίνδυνη και απαράδεκτη» χαρακτήρισε την έκδοση φάτουα (θρησκευτικά διατάγματα), που ζητούν τη δολοφονία των δημιουργών των επίμαχων σκίτσων του Προφήτη, ο ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο Εκμελεντίν Ιχσανόγλου, από το Πακιστάν, όπου βρίσκεται για να συζητήσει ακριβώς τρόπους εκτόνωσης της μουσουλμανικής οργής, τόνισε ότι τέτοιου είδους διατάγματα «αντιβαίνουν το Ισλάμ και τα λόγια του Προφήτη» και απηύθυνε έκκληση ηρεμίας, μία ημέρα μετά από ανάλογο κάλεσμα της Τεχεράνης.

ΚΑΪΡΟ.-- Στο Λονδίνο θα μεταφερθεί για αποκρυπτογράφηση το μαύρο κουτί του τραγικού οχηματαγωγού «αλ Σαλάμ 98» που βυθίστηκε στις 3 Φλεβάρη, στην Ερυθρά Θάλασσα, παρασέρνοντας στο θάνατο περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. Το μαύρο κουτί εντοπίστηκε και ανασύρθηκε στην επιφάνεια από δύο εμπειρογνώμονες (ένα Βρετανό και ένα Γάλλο) του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ