Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Διμερείς συμφωνίες Κούβας - Ιράν

Διμερείς συμφωνίες υπέγραψαν τη Δευτέρα η Κούβα και το Ιράν κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νησί ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου. Ο Γκολάμ Αλί Χαντάντ Αντέλ με τον Ρικάρντο Αλαρκόν, πρόεδρο αντίστοιχα του Κοινοβουλίου της Κούβας, συμφώνησαν οι δύο χώρες να αναπτύξουν τη συνεργασία τους σε μια σειρά τομείς και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της Οργάνωσης των Αδεσμεύτων, της Ομάδας των 77 χωρών και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στο ντοκουμέντο της συμφωνίας υπογραμμίζεται η ανάγκη υποστήριξης του δικαιώματος κάθε χώρας να αναπτύσσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς και με βάση τις ανάγκες της. Επίσης καταγγέλλεται η κρατική τρομοκρατία όπως και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά των ΗΠΑ, με τα βασανιστήρια και τις άλλες ταπεινώσεις που εφαρμόζουν στις φυλακές - κολαστήρια του Γκουαντάναμο και του Αμπού Γκράιμπ.

Επίσης μια άμεση συμφωνία που καταλήχτηκε μεταξύ των δύο χωρών είναι η δημιουργία στο Ιράν από Κουβανούς ειδικούς ενός εργοστασίου για την παρασκευή φαρμάκων, που τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η κατασκευή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ