ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σε τροχιά συνεχούς υποβάθμισης

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου και Ελπίδας Παντελάκη, για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο

«Το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας Πειραιά σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου εξυπηρετεί το 40% του συνόλου των επειγόντων περιστατικών του λεκανοπεδίου και μεγάλο μέρος των διακομιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο από την επαρχία. Επίσης καλύπτει τα τακτικά περιστατικά του μεγαλύτερου μέρους των δυτικών συνοικιών και της περιφέρειας του Πειραιά. Παρά ταύτα το νοσοκομείο όχι μόνο δεν ενισχύεται ποικιλοτρόπως από το υπουργείο, αλλά έχει μπει σε τροχιά συνεχούς υποβάθμισης».

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Ελπίδα Παντελάκη σε Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ενδεικτικά αναφέρουν:

  • Η δραματική έλλειψη προσωπικού - κυρίως νοσηλευτικού - έχει τις εξής επιπτώσεις: Δραματικό έλλειμμα προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού: Πέντε κλίνες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας παραμένουν εκτός λειτουργίας, όταν το υπουργείο «νοικιάζει» κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Είκοσι διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια ανά βδομάδα παραμένουν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι δυνατότητες εξυπηρέτησης τακτικών περιστατικών με ό,τι αυτό σημαίνει για τον πληθυσμό της περιοχής και το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο του νοσοκομείου. Τα νοσηλευτικά τμήματα αποδυναμωμένα από προσωπικό μετά δυσκολίας ανταποκρίνονται στο έργο τους. Η διεκπεραίωση των επειγόντων σε ημέρα γενικής εφημερίας καθυστερεί απελπιστικά λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων με αποτέλεσμα πέραν των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι ασθενείς, αντεγκλήσεις και ακόμη περισσότερες δυσχέρειες στο έργο των ιατρών που πραγματοποιείται σε «πολεμικές συνθήκες». Χαρακτηριστικό της ευαισθησίας των κυβερνήσεων και διοικήσεων είναι ότι η τραπεζαρία προσωπικού η οποία παραμένει ανοιχτή όλη τη νύχτα για την εξυπηρέτηση των γιατρών και του προσωπικού, κλείνει εδώ και μερικά χρόνια από τις 10 μ.μ. επειδή συνταξιοδοτήθηκαν κάποιες τραπεζοκόμες.
  • Πέραν του γνωστού φόρτου των γενικών εφημεριών το υπουργείο όχι μόνο δεν έχει ασχοληθεί με την καλύτερη κατανομή των περιστατικών, αλλά εσχάτως παρατηρείται το φαινόμενο να διακομίζονται μέσω ΕΚΑΒ και με ευθύνη του ΣΟΤΥ περιστατικά από όλο το λεκανοπέδιο με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν συνδυασμοί ειδικοτήτων κλπ. Αυτό συνιστά είτε συνειδητή επιβάρυνση του συγκεκριμένου νοσοκομείου είτε ανικανότητα στοιχειώδους σχεδιασμού.
  • Ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου έχει συρρικνωθεί μετά τη μεταφορά της Δ΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής στο Αττικό Νοσοκομείο, τόσο από την άποψη αριθμού κλινών, όσο και από την άποψη αριθμού γιατρών και προγράμματος χειρουργείου. Σημειώνεται ότι για πολλές δεκαετίες το νοσοκομείο διέθετε τρία τμήματα Γενικής Χειρουργικής.
  • Η στελέχωση και πλήρης ένταξη του Αττικού Νοσοκομείου στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων του Πειραιά αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να εφημερεύει το Νοσοκομείο Νίκαιας κάθε 4 αντί κάθε 3 μέρες.

«Τα παραπάνω προβλήματα καθώς και πολλά ακόμη που δεν αναφέρονται αλλά είναι γνωστά στο υπουργείο είναι απόρροια της πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της δημόσιας υγείας και της άρνησής της να χρηματοδοτήσει πλήρως και με τα αναγκαία κονδύλια το Νοσοκομείο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού» καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τον υπουργό Υγείας ποια «συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε να αντιμετωπίσει τα πιεστικά αυτά προβλήματα που δυνάμει εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των πολιτών, δεδομένης της οριακής κατάστασης αντοχής του υγειονομικού προσωπικού που μόνο με αυτοθυσία αντεπεξέρχεται μέχρι σήμερα;».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προσλήψεις τετραμηνιτών για πάγιες ανάγκες

Με 500 συμβασιούχους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι τέσσερις μήνες προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να καλύψει τον ωκεανό των ελλείψεων μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Η πολιτική αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που είχε προσλάβει - βλέπε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της 7/4/2003 - 5.010 πτυχιούχους ανέργους (Stage 2003) με 18μηνες συμβάσεις. Πέρα απ' το ότι οι προσλήψεις αυτές αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των 25.000 κενών οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία, οι προσλήψεις αυτές οδηγούν και στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων καθώς παγιώνουν την προσωρινή και μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα. Οι 25.000 κενές οργανικές θέσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τους παλιούς Οργανισμούς, ενώ σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία έχουν αναπτυχθεί νέα τμήματα και κλινικές με αποτέλεσμα οι απαραίτητες μόνιμες θέσεις στα νοσοκομεία να είναι πολύ περισσότερες.

Την κατανομή των 500 συμβασιούχων έκανε ο τέως υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης και η συνολική δαπάνη θα καλυφθεί απ' τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Αδυναμία αιμοληψιών στον «Ευαγγελισμό»

Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού - πέρα απ' την υπερενταντικοποίηση του ήδη υπηρετούντων - δημιουργεί παρενέργειες λειτουργίας σε πολλά επίπεδα.

Μόνο στον Εργαστηριακό τομέα του «Ευαγγελισμού» είναι κενές 102 οργανικές θέσεις. Το αποτέλεσμα - όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη του Σωματείου των εργαζομένων - είναι ο υποδιπλασιασμός των αιμοληψιών στο νοσοκομείο καθώς τα απογεύματα ο «Ευαγγελισμός» δεν μπορεί να κάνει αιμοληψίες.

Ο «Ευαγγελισμός» χρειάζεται συνολικά 20.000 μονάδες αίματος το χρόνο και μέχρι τώρα κάλυπτε τις 12.000 μονάδες από αιμοληψίες εθελοντών που έκανε το ίδιο το νοσοκομείο. Τώρα, λόγω της έλλειψης προσωπικού, η δυνατότητα των αιμοληψιών θα πέσει στις 7.000 το χρόνο.

Συνολικά, στον «Ευαγγελισμό» οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 1.130 και η λύση βρίσκεται - όπως και για τα άλλα δημόσια νοσοκομεία - στην πρόσληψη προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αυξήσεις στους μισθούς του, με αναβαθμισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση, την ειδίκευσή του, την προϋπηρεσία του, αλλά και τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία του.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αναγκαία η μονάδα αποκατάστασης

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη και Βέρας Νικολαΐδου για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο

«Απαιτείται άμεσα να χρηματοδοτηθεί το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας (ΠΠΓΝΠ) και να δημιουργηθεί σ' αυτό Μονάδα Φυσικής Αποκατάστασης, 100% δημόσια, με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για όλους, πλήρως στελεχωμένης με μόνιμο προσωπικό, σε δικές της κτιριακές εγκαταστάσεις, γιατί η υπάρχουσα κτιριακή υποδομή δεν το επιτρέπει» τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Βέρα Νικολαΐδου σε Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ θυμίζουν ότι κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αποφασίστηκε η δημιουργία Μονάδας Φυσικής Αποκατάστασης στο ΠΠΓΠ. «Ετσι, σημειώνουν, θα υλοποιούνταν ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων και της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΠΠΓΝΠ, δεδομένου ότι οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής για την παραπάνω μονάδα ήταν και είναι αυξημένες, αφού δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα καλύπτονταν οι όποιες υποχρεώσεις για την περίοδο των αγώνων. Η τότε κυβέρνηση αντί να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια από τα Ολυμπιακά έργα και δημιουργήσει τη μονάδα στο ΠΠΓΝΠ, εξυπηρέτησε στην ουσία γνωστό Ιατρικό Κέντρο ιδιωτικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία με τεράστια ποσά και να "χαρίζονται" στους ιδιώτες μεγάλα κέρδη. Χαρακτηριστικό είναι παράδειγμα του ΙΚΑ που πληρώνει 150 ευρώ για κάθε μέρα νοσηλείας, τουλάχιστον ένα μήνα για κάθε ασφαλισμένο του».

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν: «Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη δημιουργία της παραπάνω μονάδας ώστε να σταματήσει επιτέλους η αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών, σε βάρος της υγείας όσων ασθενών και τραυματιών έχουν ανάγκη αποκατάστασης, καθώς και η πριμοδότηση της δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου στον ευαίσθητο αυτό τομέα».

Χαράματα στην πύλη

Χαράματα έξω απ' τα εργοστάσια ΕΛΒΑΛ και ΧΑΛΚΟΡ - του Ομίλου Στασινόπουλου - βρέθηκαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ενημέρωση των εργατών.

Παρότι η «νύστα δεν είχε φύγει ακόμα» η ανακοίνωση έγινε ανάρπαστη. Εξάλλου, η ανακοίνωση μιλά για τα ίδια πράγματα που βιώνουν οι εργάτες: Την ασυδοσία της εργοδοσίας, τους μισθούς πείνας, τα υποχρεωτικά δωδεκάωρα εργασίας, τις κομμένες υπερωρίες, τις συμβάσεις που ούτε ο εργαζόμενος δε γνωρίζει. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο αγώνας είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι μας ν' αλλάξουμε τη ζωή μας. Η ιστορία της εργατικής τάξης το έχει διδάξει» ακούγεται η φωνή απ' την ντουντούκα που συμπληρώνει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ