Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σε τροχιά συνεχούς υποβάθμισης

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου και Ελπίδας Παντελάκη, για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο

«Το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας Πειραιά σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου εξυπηρετεί το 40% του συνόλου των επειγόντων περιστατικών του λεκανοπεδίου και μεγάλο μέρος των διακομιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο από την επαρχία. Επίσης καλύπτει τα τακτικά περιστατικά του μεγαλύτερου μέρους των δυτικών συνοικιών και της περιφέρειας του Πειραιά. Παρά ταύτα το νοσοκομείο όχι μόνο δεν ενισχύεται ποικιλοτρόπως από το υπουργείο, αλλά έχει μπει σε τροχιά συνεχούς υποβάθμισης».

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Ελπίδα Παντελάκη σε Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ενδεικτικά αναφέρουν:

  • Η δραματική έλλειψη προσωπικού - κυρίως νοσηλευτικού - έχει τις εξής επιπτώσεις: Δραματικό έλλειμμα προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού: Πέντε κλίνες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας παραμένουν εκτός λειτουργίας, όταν το υπουργείο «νοικιάζει» κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Είκοσι διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια ανά βδομάδα παραμένουν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι δυνατότητες εξυπηρέτησης τακτικών περιστατικών με ό,τι αυτό σημαίνει για τον πληθυσμό της περιοχής και το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο του νοσοκομείου. Τα νοσηλευτικά τμήματα αποδυναμωμένα από προσωπικό μετά δυσκολίας ανταποκρίνονται στο έργο τους. Η διεκπεραίωση των επειγόντων σε ημέρα γενικής εφημερίας καθυστερεί απελπιστικά λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων με αποτέλεσμα πέραν των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι ασθενείς, αντεγκλήσεις και ακόμη περισσότερες δυσχέρειες στο έργο των ιατρών που πραγματοποιείται σε «πολεμικές συνθήκες». Χαρακτηριστικό της ευαισθησίας των κυβερνήσεων και διοικήσεων είναι ότι η τραπεζαρία προσωπικού η οποία παραμένει ανοιχτή όλη τη νύχτα για την εξυπηρέτηση των γιατρών και του προσωπικού, κλείνει εδώ και μερικά χρόνια από τις 10 μ.μ. επειδή συνταξιοδοτήθηκαν κάποιες τραπεζοκόμες.
  • Πέραν του γνωστού φόρτου των γενικών εφημεριών το υπουργείο όχι μόνο δεν έχει ασχοληθεί με την καλύτερη κατανομή των περιστατικών, αλλά εσχάτως παρατηρείται το φαινόμενο να διακομίζονται μέσω ΕΚΑΒ και με ευθύνη του ΣΟΤΥ περιστατικά από όλο το λεκανοπέδιο με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν συνδυασμοί ειδικοτήτων κλπ. Αυτό συνιστά είτε συνειδητή επιβάρυνση του συγκεκριμένου νοσοκομείου είτε ανικανότητα στοιχειώδους σχεδιασμού.
  • Ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου έχει συρρικνωθεί μετά τη μεταφορά της Δ΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής στο Αττικό Νοσοκομείο, τόσο από την άποψη αριθμού κλινών, όσο και από την άποψη αριθμού γιατρών και προγράμματος χειρουργείου. Σημειώνεται ότι για πολλές δεκαετίες το νοσοκομείο διέθετε τρία τμήματα Γενικής Χειρουργικής.
  • Η στελέχωση και πλήρης ένταξη του Αττικού Νοσοκομείου στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων του Πειραιά αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να εφημερεύει το Νοσοκομείο Νίκαιας κάθε 4 αντί κάθε 3 μέρες.

«Τα παραπάνω προβλήματα καθώς και πολλά ακόμη που δεν αναφέρονται αλλά είναι γνωστά στο υπουργείο είναι απόρροια της πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της δημόσιας υγείας και της άρνησής της να χρηματοδοτήσει πλήρως και με τα αναγκαία κονδύλια το Νοσοκομείο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού» καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τον υπουργό Υγείας ποια «συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε να αντιμετωπίσει τα πιεστικά αυτά προβλήματα που δυνάμει εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των πολιτών, δεδομένης της οριακής κατάστασης αντοχής του υγειονομικού προσωπικού που μόνο με αυτοθυσία αντεπεξέρχεται μέχρι σήμερα;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ