Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Στα λιμάνια της αλληλεγγύης τσάκισαν την επιστράτευση

Μια θέση στις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του εργατικού κινήματος διεκδικεί επάξια η μεγαλειώδης απεργία των ναυτεργατών. Χτες, 7η μέρα της απεργίας και τα όσα καταγράφηκαν δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο. Στις 6 τα ξημερώματα σκάει σα βόμβα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μην έχοντας πια άλλο τρόπο να ανακόψει την πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών, αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε το ΠΑΣΟΚ του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!

Οτι επέβαλε το έσχατο καθαρά φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης εναντίον των απεργών, επιδιώκοντας να μετατρέψει τα καράβια σε πλωτά στρατόπεδα και να παραδώσει τα πληρώματα δεμένα πισθάγκωνα στα νύχια των εφοπλιστών. Η είδηση συγκλονίζει το πανελλήνιο. Οι ταξικές δυνάμεις της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου κηρύσσουν συναγερμό. Η εργατική τάξη της χώρας ξεσηκώνεται στο πόδι.

Από την πρώτη στιγμή της επιβολής του μέτρου της επιστράτευσης, μέχρι αργά το βράδυ, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ένα πρωτοφανές στα χρονικά κύμα αλληλεγγύης στους απεργούς ναυτεργάτες. Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης είχε πια πέσει στον πάτο της θάλασσας. Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία τσακίστηκαν. Τα χαρτιά της επίταξης που έντυναν τους ναυτεργάτες στο χακί κουρελιάστηκαν! Το μόνο που έμεινε ήταν η χρεοκοπία της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής και η «ρετσινιά» στην κυβέρνηση της ΝΔ, στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Το πρώτο λιμάνι της χώρας καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας έζησε στιγμές πρωτόγνωρες. Ανάλογη η εικόνα σε Πάτρα και Κέρκυρα. Με την κήρυξη της επιστράτευσης, εργάτες, σπουδαστές, μαθητές, αρχίζουν να καταφτάνουν από κάθε περιοχή της πόλης, για να συμπαραταχτούν με τους απεργούς, ενώ το απόγευμα το λιμάνι του Πειραιά γνωρίζει μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Χιλιάδες εργάτες όλων των κλάδων, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι και νέες, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια ξεχύνονται στο λιμάνι κατακλύζοντας τους ντόκους. Ολόκληρη η πόλη σείεται από τα συνθήματά τους, στα οποία κυριαρχεί το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντάμε με επιστράτευση των δυνάμεων όλων των εργαζομένων (2010-12-12 00:00:00.0)
Παρέμβαση στο Συμβούλιο της ΕΕ για την πολιτική επιστράτευση (2010-12-03 00:00:00.0)
Με νέα απεργία απαντούν στην πολιτική επιστράτευση (2010-11-30 00:00:00.0)
Διά ροπάλου και συλλήψεων η επιστράτευση (2006-02-23 00:00:00.0)
Ολοι στους καταπέλτες! (2006-02-23 00:00:00.0)
Ταξική συνέπεια... (2006-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ