Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
«Θέλετε να διαλύσετε τα συνδικάτα»
  • Σφυροκοπήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση των ναυτεργατών από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ
  • Τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ζητούν με επιστολή στον Πρόεδρό της βουλευτές του ΚΚΕ

Την εντονότατη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε και στη Βουλή, χτες, η απόφαση για επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ κατήγγειλε την κυβερνητική πρόθεση για χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αναφερόμενος στην ουσία των κυβερνητικών προθέσεων, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι «θέλετε να υλοποιήσετε τους στόχους του κεφαλαίου: Ελεύθερη δράση του κεφαλαίου, χωρίς καμία αντίσταση των εργαζομένων. Θέλετε να διαλύσετε τα συνδικάτα. Θέλετε να δημιουργήσετε μια κατάσταση, όπου ο Ελληνας πολίτης, ο Ελληνας εργαζόμενος, να μην έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Μάλιστα, αναφερόμενος και στη νομιμότητα της απόφασης επιστράτευσης τόνισε πως «το ίδιο το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοια μέτρα. Ας μου πείτε, πού στηρίζεται το μέτρο αυτό; Πού στηρίζεται από άποψη συνταγματική; Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Υπάρχει αυθαιρεσία. Υπάρχει η πρόθεση να χτυπηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, να μη σηκώνουν κεφάλι οι εργαζόμενοι, να τους κάνετε να σέρνονται, να παρακαλούν για ένα μεροκάματο».

Ο Ορέστης Κολοζώφ συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα με μία μόνο κίνηση: να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο και να ανοίξει μια συζήτηση, εάν ήθελε. Ομως, δε θέλει». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε αναφορικά με τη δικαστική απόφαση που έκρινε νόμιμη την απεργία ότι «έρχεται το δικαστήριο, πίστευαν οι εφοπλιστές και εσείς ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη, όπου του 90% των αποφάσεων από τα δικαστήρια έβγαιναν πάντοτε σε βάρος των εργαζομένων: Καταχρηστικές και παράνομες οι απεργίες. Ε, όχι! Υπήρχε κι ένας δικαστής, ο οποίος έδινε δίκιο στους εργαζόμενους, που έχουν δίκιο! Κι έρχεστε εσείς με το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" να κηρύξετε γενική πολιτική επιστράτευση. Μα, είστε στα καλά σας; Νομίζετε ότι το κίνημα θα κάνει πίσω, επειδή το απειλείτε; Πότε στην Ελλάδα έκαναν πίσω οι εργαζόμενοι, όταν τους απειλούσαν ή όταν τους εκβίαζαν;».

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης (σ.σ. η συζήτηση έγινε σε συνεδρίαση για νομοσχέδιο του υπουργείου) επικαλέστηκε το ...γενικό συμφέρον, λέγοντας ότι «εμείς σαν υπεύθυνη κυβέρνηση πήραμε αυτό το μέτρο για να προστατεύσουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι σεβαστά. Αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι ενός ορίου. Οχι να καταχραστούν τις ελευθερίες και των συμφερόντων της υπόλοιπης ελληνικής κοινωνίας».

Νομικίστικη και εκτός ουσίας ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, αφού ο εκπρόσωπός του Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι δεν υφίσταται νομική βάση για επιστράτευση, πάντως δικαιολόγησε παλιότερη σχετική απόφαση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι στο παρελθόν «αν συνέβαινε σπανίως να έχουμε πολιτική επιστράτευση και όσο υπήρχε νομική βάση, προηγούνταν συνήθως απόφαση του δικαστηρίου, που προέβλεπε ότι μια απεργία είναι παράνομη ή καταχρηστική».

Να συγκληθεί η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Εν τω μεταξύ, τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρό της Κ. Καραμπίνα οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη και Σταύρος Σκοπελίτης, στην οποία σημειώνουν:

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να κηρύξει το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των απεργών ναυτεργατών, δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα.

Η ρίζα των προβλημάτων των ναυτεργατών αλλά και του εφοδιασμού των νησιών, βρίσκεται στην πλήρη ασυδοσία των εφοπλιστών και στην πολιτική απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας την οποία προώθησαν και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση και γι' αυτό χρησιμοποίησαν τα ίδια μέσα, με τα ίδια επιχειρήματα, για να χτυπήσουν τους αγώνες με την πολιτική επιστράτευση.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης στρέφεται ευθέως κατά του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων καθώς και της αγωνιστικής διεκδίκησης για την επίλυση των προβλημάτων τους με τις μορφές πάλης που αυτοί επιλέγουν.

Θεωρούμε ότι η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί άμεσα και να δοθούν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, με πρώτο βήμα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση.

Για τους λόγους αυτούς ΖΗΤΑΜΕ την άμεση σύγκληση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία να παραστεί ο αρμόδιος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, για να συζητηθούν τα δύο παραπάνω ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ