Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Πανεργατική ασπίδα στην κλιμάκωση της επίθεσης

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, στο λιμάνι του Πειραιά άρχισε να εξελίσσεται μια διαρκής πανεργατική διαδήλωση

Στην πρώτη γραμμή και τα παιδιά που θέλουν να γίνουν αύριο ναυτικοί (στη φωτογραφία οι μαθητές του Ναυτικού Λυκείου)
Στην πρώτη γραμμή και τα παιδιά που θέλουν να γίνουν αύριο ναυτικοί (στη φωτογραφία οι μαθητές του Ναυτικού Λυκείου)
Με τη φασιστική επιβολή της πολιτικής επιστράτευσης, η κυβέρνηση επιχειρεί από χτες να σπάσει τη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών. Να τους καλουπώσει στην εφοπλιστόδουλη πολιτική της. Να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα νέα μέτρα - λαιμητόμο για τα δικαιώματα των εργαζομένων της θάλασσας, των νησιωτών, των σπουδαστών στις σχολές του Εμπορικού Ναυτικού.

Ο,τι δεν κατάφερε με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της, με τη σύσταση και υποκίνηση δήθεν «αγανακτισμένων», ολιγομελών ομάδων παραγωγών, σε αγαστή συνεργία με το ΠΑΣΟΚ, με την προπαγάνδα, τους εισαγγελείς, τους εντεταλμένους λιμενάρχες και την επιχείρηση καλλιέργειας του «κοινωνικού αυτοματισμού», το επιχειρεί τώρα με την επιβολή στρατιωτικού νόμου στα λιμάνια.

Οι ναυτεργάτες όμως έχουν άλλη άποψη. Και από χτες το πρωί πάνε ένα βήμα παραπέρα τον πολυήμερο απεργιακό τους αγώνα. Με τις ταξικές δυνάμεις όλων των κλάδων στο πλευρό τους, με την αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμπαράσταση εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και φορέων, δίνουν τη μάχη στους καταπέλτες των πλοίων, με επίκεντρο τα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας. Αγώνας επιβίωσης. Σκληρός, ταξικός για να κουρελιαστεί στην πράξη η κατάπτυστη επιστράτευση. Για να υπερασπιστούν μαζί με τους συναδέλφους τους το δικαίωμα της εργατικής τάξης να απεργεί, να παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της.


Και αυτή η μάχη, σε κάθε της βήμα, αναδεικνύει σε μονόδρομο την ένταση των ταξικών αγώνων. Την επιτακτική ανάγκη συσπείρωσης όλο και περισσότερων εργαζομένων στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά σωματεία, σε τροχιά σύγκρουσης με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Την αναγκαιότητα της ταξικής ενότητας των εργαζομένων, απέναντι σε κάθε πλήγμα που δέχεται κάθε φορά ο ένας ή ο άλλος κλάδος, σαν κομμάτι της συνολικής, σαρωτικής επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών στα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Ετοιμο από μέρες το φασιστικό διάταγμα

Σαν έτοιμη από μέρες η κυβέρνηση, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, υπέγραψε την απόφαση της επιστράτευσης το βράδυ της Τρίτης 21/2. Η υπογραφή του πρωθυπουργού στο φασιστικό διάταγμα βρίσκεται στην ίδια θέση με εκείνη του προκατόχου του στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, τον Ιούνη του 2002. Το κείμενο πανομοιότυπο. Οπως και η πολιτική τους, που φιλοδωρεί με προκλητικά προνόμια τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους, πετώντας στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια χιλιάδες ναυτεργάτες. Τα παραπαίδια των εφοπλιστών άλλαξαν απλά όνομα: την απόφαση του 2002 υπογράφει ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, την προχτεσινή ο Μ. Κεφαλογιάννης.

Οι ναυτεργάτες έμαθαν από την πρώτη στιγμή τα μαντάτα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους αιφνιδιάσει και να δημοσιοποιήσει την απόφασή της το πρωί της Τετάρτης. Ζύγισαν το δίκιο τους και με πρωτοπόρα τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ πήραν την απόφαση: Η πολιτική επιστράτευση θα γίνει κουρέλι. Στους καταπέλτες θα σπάσει ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης και των εφοπλιστών.

Το ξημέρωμα τους βρήκε έτοιμους. Από τα χαράματα οργάνωσαν το στρατηγείο τους μέσα και έξω από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το καράβι στο λιμάνι του Πειραιά όπου όλες τις προηγούμενες μέρες επικεντρώθηκαν με άθλιες μεθοδεύσεις οι απεργοσπαστικές προσπάθειες κυβέρνησης και εφοπλιστών, με το πλήρωμα να αντέχει και να αποκρούει τη μία μετά την άλλη τις πιέσεις.

Οργάνωση της αντίστασης

Αν και η ώρα δεν είχε πάει 5.00, οι ναυτεργάτες δεν ήταν μόνοι τους. Εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων του Πειραιά και της Αθήνας έσπευσαν από το πρωί να πάρουν θέση στον καταπέλτη του πλοίου, περιμένοντας την ώρα έναρξης της επιστράτευσης, που ορίστηκε στις 6.00 το πρωί. Το σήμα στα λιμεναρχεία είχε ήδη φτάσει από τις 2.06 π.μ. και μεθοδευόταν η παράδοση των κλήσεων σε επιστράτευση στους πλοιάρχους και από αυτούς στο υπόλοιπο πλήρωμα.

Μοιράζονται σε καράβια, συζητούν με συναδέλφους και οδηγούς φορτηγών, ενημερώνουν τους ταξιδιώτες που τα ταξιδιωτικά πρακτορεία κατέβασαν άρον άρον στο λιμάνι και ζητούν συμπαράσταση. «Ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας. Το δίκιο είναι ένα για όλους τους εργαζόμενους». Στο λιμάνι καταφθάνουν δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Μέχρι το βράδυ, οι δυνάμεις καταστολής ζώνουν το χώρο, μετατρέποντας το λιμάνι σε στρατοκρατούμενη περιοχή.

Η ΕΕ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας συνεδριάζει μέσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ελιγμούς και μισόλογα. Η απόφαση για συνέχιση της απεργίας, με ιδιαίτερο βάρος στην περιφρούρηση των λιμανιών του Πειραιά και της Πάτρας, γίνεται δεκτή σαν αυτονόητη από τους εργάτες της θάλασσας.

Οσο ξημερώνει, ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερος. Εργάτες και υπάλληλοι του Πειραιά, οικοδόμοι της Αθήνας, φοιτητές... Η αποφασιστικότητα είχε άμεσα αποτελέσματα. Κανένα από τα 9 καράβια που ήταν προγραμματισμένα να φύγουν χτες από το λιμάνι του Πειραιά (σύμφωνα με τη λίστα του ΥΕΝ) δεν απέπλευσε!

Μάτια γεμάτα ελπίδα

Από τη μικροφωνική που στήθηκε στο χώρο αναγγέλλεται η είσοδος στο λιμάνι των μαθητών του Ναυτικού Λυκείου Πειραιά (9ο ΤΕΕ). Μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα, παίρνουν τη θέση τους στον καταπέλτη, στο πλευρό των γονιών και των αυριανών συναδέλφων τους. «Το δεκαπενταμελές πρότεινε αποχή και όλοι φωνάξαμε μ' ένα στόμα» μας εξηγούν. «Ο διευθυντής απειλούσε και φώναζε, αλλά εμείς θέλαμε να είμαστε εδώ. Εδώ είναι η θέση μας». Και ύστερα ξανά το σύνθημα «Εργάτες, ναυτεργάτες, μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στους εφοπλιστές».

Τα ψηφίσματα συμπαράστασης καταφθάνουν με ρυθμούς που γίνεται δύσκολο να καταγραφούν. Το ίδιο και οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες που χαιρετίζουν το ναυτεργατικό αγώνα, καταγγέλλουν το μέτρο της επιστράτευσης. Τα νέα από την Κέρκυρα και την Πάτρα κάνουν λόγο για μάχες σώμα με σώμα. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μπροστά στον πανεργατικό ξεσηκωμό, αποφασίζει τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 μ.μ. χτες, 9 π.μ. με 12 μ. και 4 μ.μ. με 7 μ.μ. για σήμερα. Οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό αποφασίζουν να σταματήσουν τα τρένα από τη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. και να κατέβουν στο λιμάνι.

Στον ντόκο φτάνουν οι μεταλλεργάτες του Περάματος. Η παρουσία τους, ύστερα και από τη μεγάλη μάχη που έδωσαν με επιτυχία για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, γεμίζει με νέα αισιοδοξία τους ναυτεργάτες. Το ΠΑΜΕ ανακοινώνει συγκεντρώσεις συμπαράστασης στις 5 το απόγευμα σε Πειραιά και Πάτρα. Παρά το ότι είναι ακόμα πρωί, μέχρι και την ώρα των απογευματινών συγκεντρώσεων κανείς δε φεύγει από το αγωνιστικό του πόστο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ