ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Κάθε χρόνο και χειρότερα

Στο κενό οι προσπάθειες της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας να «περάσει» από το παράθυρο το κυβερνητικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Σε χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα κινήθηκε για την πλειοψηφία των εμπόρων ο τζίρος των καταστημάτων τους στη διάρκεια των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, που έληξαν επίσημα το προηγούμενο Σάββατο. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας σε 312 εμπόρους -μέλη του Συλλόγου, όπου το 55% δήλωσε ότι φέτος είχαν μικρότερο τζίρο από πέρσι. Ακόμα, από τους ερωτηθέντες ποσοστό 30% δήλωσε ότι ο τζίρος κινήθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ενώ μόνο το 15% δήλωσε ότι πραγματοποίησε μεγαλύτερες πωλήσεις από πέρσι. Η εικόνα που κατέγραψε ο ΕΣΑ είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά με τον τζίρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταστημάτων είτε να καταγράφει φθίνουσα πορεία είτε στην καλύτερη περίπτωση να συντηρείται στα έτσι κι αλλιώς χαμηλά επίπεδα.

Από τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, παράλληλα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ) να επιβάλει έμμεσα την κυβερνητική γραμμή για συνεχές - διευρυμένο ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων. Το 85,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έκαναν ουσιαστικά χρήση του διευρυμένου ωραρίου που συνέστησε ο ΕΣΑ για τη Δευτέρα και την Τετάρτη. Στην ουσία επρόκειτο για μια πρόταση που φανερά υπονόμευε το διεκδικητικό πλαίσιο του συνδικαλιστικού κινήματος για ανθρώπινο ωράριο. Η διοίκηση του ΕΣΑ, βάζοντας νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας, είχε προτείνει στους εμπόρους - στο όνομα των εκπτώσεων - να κλείνουν τα μαγαζιά στις 6.00 το απόγευμα Δευτέρα και Τετάρτη και να εφαρμόσουν συνεχόμενο ωράριο από το πρωί μέχρι το βράδυ τις άλλες μέρες και κλείσιμο στις 4.00 το Σάββατο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων που ρωτήθηκαν σχετικά απάντησαν ότι Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο έκλειναν στις 3.00-4.00 το μεσημέρι. Τέλος, στην ερώτηση εάν απασχόλησαν επιπλέον προσωπικό οι έμποροι που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν αρνητικά σε ποσοστό 96%.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κατάγγειλαν τη ΔΕΗ και στο δικαστήριο

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για τα πρόστιμα της ΔΕΗ. Το Μάρτη η απόφαση του δικαστηρίου

Στον Πολύγυρο, όπου εκδικαζόταν η υπόθεσή τους στο Πρωτοδικείο, μετέφεραν χτες τον αγώνα τους εκατοντάδες αγρότες του Νομού Χαλκιδικής. Συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κατά της ΔΕΗ, ζητώντας να κριθούν παράνομα τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για... υπερκατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας οι αγρότες με τα τρακτέρ τους κατευθύνθηκαν και πάλι προς την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, την οποία απέκλεισαν, όπως τις προηγούμενες μέρες, στον κόμβο της Ν. Τρίγλιας.

Από το πρωί οι αγρότες της Χαλκιδικής είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στα οποία υπήρχαν κρεμασμένες μαύρες σημαίες, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στα 26 άτομα που προσέφυγαν στα δικαστήρια, γιατί σε καθένα από αυτά η Επιχείρηση έχει επιβάλει πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 έως 45.000 ευρώ. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, αντιπροσωπεία της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα Παύλο Γουρλομάτη, αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ κ.ά.

Οπως κατήγγειλαν οι μάρτυρες, η ΔΕΗ προχώρησε το 2003 σε αλλαγή του τρόπου χρέωσης των αγροτών, καταργώντας τα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος, χωρίς καν να ενημερώσει τους αγρότες. Οπως εξηγήθηκε, στα συμβόλαια της ΔΕΗ δεν αναγράφονταν πόσες κιλοβατώρες δικαιούνται να καταναλώνουν οι αγρότες για τις καλλιέργειές τους, ενώ η Επιχείρηση συνέχισε να μην τους ενημερώνει και στη συνέχεια όταν, κατά τον τρόπο υπολογισμού που εφάρμοζε, διαπίστωνε καταστρατήγηση του μειωμένου τιμολογίου.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ παραδέχτηκε ότι η Επιχείρηση δε διαθέτει επαρκές προσωπικό που να κάνει συστηματικούς ελέγχους στις αγροτικές περιοχές, έτσι ώστε να προειδοποιούνται εγκαίρως οι καταναλωτές του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου σε περίπτωση υπέρβασης του - άγνωστου σ' αυτούς - πλαφόν. Μετά από αυτά, όταν έγινε ο έλεγχος στη Χαλκιδική το 2003, κλήθηκαν οι αγρότες αναδρομικά να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούσαν για τις γεωτρήσεις, αφού σε κάθε περίπτωση υπερκατανάλωσης η Επιχείρηση χρέωνε με το αυξημένο οικιακό ρεύμα. Ακόμη, οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι αδικεί τον παραγωγό ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζει η ΔΕΗ την κατανάλωση στην περίπτωση του μειωμένου τιμολογίου.

Γενικότερα, από τη συζήτηση φάνηκε για μια ακόμη φορά, η παντελής έλλειψη υποδομών στην ελληνική ύπαιθρο, με αποτέλεσμα οι αγρότες στα αυξανόμενα συνεχώς έξοδα παραγωγής να πρέπει να υπολογίζουν και ένα μεγάλο κονδύλι για τη ΔΕΗ προκειμένου να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Σημειώνεται ότι ακόμα 21 αγρότες έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ και η αίτησή τους αναμένεται να συζητηθεί στις 13 του Μάρτη. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μετά από αυτή την ημερομηνία.

Χρηματιστηριακός τζόγος με τα ακίνητα

Δυναμώνει η διαδικασία συγκέντρωσης και διαχείρισης κεφαλαίων γύρω από την ακίνητη περιουσία ενόψει και της προωθούμενης παράδοσης δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε καραδοκούντες επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο η «Eurobank properties AE επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία» ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή της να εισαγάγει τις μετοχές της στη Σοφοκλέους. Η διάθεση των μετοχών θα γίνει με δημόσια προσφορά για την ντόπια αγορά και με διεθνή προσφορά για ξένα επενδυτικά κεφάλαια (σε λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού). Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρουν πως το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας αποτελείται από 27 εμπορικά ακίνητα, εκτιμηθείσας αξίας ύψους 271,3 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να ρίξει στον τζόγο του χρηματιστηρίου μεγάλα φιλέτα δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Για το σκοπό αυτή η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) σχεδιάζει την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας, κομμάτι της οποίας - για πρώτη δόση γύρω στο 25% - θα δοθεί σε ιδιώτες.

Πρόστιμα σε 14 επιχειρήσεις

Επέβαλε ο ΕΦΕΤ για παραπλάνηση και υγειονομικές παραβάσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 71.000 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε 14 επιχειρήσεις για παραβάσεις σχετικά με την επισήμανση προϊόντων ή με τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων. Στη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» και στην αρτοβιομηχανία «ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ» επιβλήθηκαν τα υψηλότερα πρόστιμα ύψους 20.000 ευρώ στην καθεμιά. Στη μεν πρώτη γιατί δε συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία για τη διαφήμιση του προϊόντος της «φρέσκο γάλα επιλεγμένο», στη δεύτερη για παράβαση της νομοθεσίας επισήμανσης, παρουσίασης και διαφήμισης του προϊόντος της «Holy Bread».

Ακόμα, επιβλήθηκαν πρόστιμα για αποκλίσεις από τους κανόνες υγιεινής στις εξής επιχειρήσεις:

  • «Δερμίση» - αρτοποιείο και εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στα Τρίκαλα, ύψους 5.000 ευρώ.
  • «Ελληνικό» - εστιατόριο στην Καρδίτσα, πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ.
  • «Αύρα» - ταβέρνα στο Βόλο, πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • Α. & Κ. Τζανός ΟΕ - εργοστάσιο επεξεργασίας και συσκευασίας ζάχαρης στην Ελευσίνα, πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Τέλος, από τον ΕΦΕΤ, επιβλήθηκαν πρόστιμα (από 1.500 μέχρι 2.500 ευρώ) για παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής στα παρακάτω 8 κρεοπωλεία της Βαρβακείου:

  • Παντελής Γ. Πυρλίμπος και Σία ΟΕ.
  • Δύο καταστήματα ιδιοκτησίας Αθ. Καραντώνη και Σία ΕΕ Εμπόριο Κρεάτων Χονδρικώς - Λιανικώς.
  • Ευάγγελος Ιω. Βιτσαξής.
  • Κυρ. Αναστ. Δημητριάδης και Κληρ. Μ. Δημητριάδη ΟΕ.
  • Π. Αλαφογιάννης ΑΣ Ανώνυμος Κρεατεμπορική Εταιρία - Εμπορία Κρεάτων.
  • Κωνσταντίνος Ροντογάννης.
  • Νικ. Π. Γύπαρης.
ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

Ο Amanjit του Simar Pal, από το Kishanpur, περιοχή Jalandhar Punjab Ινδίας έχει αλλάξει το όνομά του σε Amanjit Chumber.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ