Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κατάγγειλαν τη ΔΕΗ και στο δικαστήριο

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για τα πρόστιμα της ΔΕΗ. Το Μάρτη η απόφαση του δικαστηρίου

Στον Πολύγυρο, όπου εκδικαζόταν η υπόθεσή τους στο Πρωτοδικείο, μετέφεραν χτες τον αγώνα τους εκατοντάδες αγρότες του Νομού Χαλκιδικής. Συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κατά της ΔΕΗ, ζητώντας να κριθούν παράνομα τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για... υπερκατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας οι αγρότες με τα τρακτέρ τους κατευθύνθηκαν και πάλι προς την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, την οποία απέκλεισαν, όπως τις προηγούμενες μέρες, στον κόμβο της Ν. Τρίγλιας.

Από το πρωί οι αγρότες της Χαλκιδικής είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στα οποία υπήρχαν κρεμασμένες μαύρες σημαίες, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στα 26 άτομα που προσέφυγαν στα δικαστήρια, γιατί σε καθένα από αυτά η Επιχείρηση έχει επιβάλει πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 έως 45.000 ευρώ. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, αντιπροσωπεία της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα Παύλο Γουρλομάτη, αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ κ.ά.

Οπως κατήγγειλαν οι μάρτυρες, η ΔΕΗ προχώρησε το 2003 σε αλλαγή του τρόπου χρέωσης των αγροτών, καταργώντας τα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος, χωρίς καν να ενημερώσει τους αγρότες. Οπως εξηγήθηκε, στα συμβόλαια της ΔΕΗ δεν αναγράφονταν πόσες κιλοβατώρες δικαιούνται να καταναλώνουν οι αγρότες για τις καλλιέργειές τους, ενώ η Επιχείρηση συνέχισε να μην τους ενημερώνει και στη συνέχεια όταν, κατά τον τρόπο υπολογισμού που εφάρμοζε, διαπίστωνε καταστρατήγηση του μειωμένου τιμολογίου.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ παραδέχτηκε ότι η Επιχείρηση δε διαθέτει επαρκές προσωπικό που να κάνει συστηματικούς ελέγχους στις αγροτικές περιοχές, έτσι ώστε να προειδοποιούνται εγκαίρως οι καταναλωτές του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου σε περίπτωση υπέρβασης του - άγνωστου σ' αυτούς - πλαφόν. Μετά από αυτά, όταν έγινε ο έλεγχος στη Χαλκιδική το 2003, κλήθηκαν οι αγρότες αναδρομικά να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούσαν για τις γεωτρήσεις, αφού σε κάθε περίπτωση υπερκατανάλωσης η Επιχείρηση χρέωνε με το αυξημένο οικιακό ρεύμα. Ακόμη, οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι αδικεί τον παραγωγό ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζει η ΔΕΗ την κατανάλωση στην περίπτωση του μειωμένου τιμολογίου.

Γενικότερα, από τη συζήτηση φάνηκε για μια ακόμη φορά, η παντελής έλλειψη υποδομών στην ελληνική ύπαιθρο, με αποτέλεσμα οι αγρότες στα αυξανόμενα συνεχώς έξοδα παραγωγής να πρέπει να υπολογίζουν και ένα μεγάλο κονδύλι για τη ΔΕΗ προκειμένου να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Σημειώνεται ότι ακόμα 21 αγρότες έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ και η αίτησή τους αναμένεται να συζητηθεί στις 13 του Μάρτη. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μετά από αυτή την ημερομηνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ (2013-02-14 00:00:00.0)
Εμπαίζουν τους αγρότες της Χαλκιδικής (2007-02-07 00:00:00.0)
Η ΔΕΗ τους... άλλαξε τα φώτα (2007-01-16 00:00:00.0)
Στα 930 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ΔΕΗ στο 9μηνο (2004-11-26 00:00:00.0)
«Ηλεκτροπληξία» των σεισμοπαθών! (2000-03-20 00:00:00.0)
Ισχνές μισθολογικές αυξήσεις μισθών για το 1998 (1997-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ