Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 930 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ΔΕΗ στο 9μηνο

Παρά την υψηλή κερδοφορία, οι διοικούντες την εταιρία - φροντίζοντας για μεγαλύτερα μερίσματα στους μετόχους - αύξησαν από 1η Νοέμβρη τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξημένα κατά 3,1% είναι τα κέρδη, προ αποσβέσεων τόκων και φόρων, της ΔΕΗ στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2004, που διαμορφώθηκαν στο φετινό εννιάμηνο στο ποσό των 929,5 εκατ. ευρώ (από 901,6 εκατ. ευρώ πέρσι). Επίσης, τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζουν αύξηση 2,7% και έφτασαν τα 513,5 εκατ. ευρώ (από 499,5 εκατ. ευρώ πέρσι). Πρόκειται για αύξηση, που στην ουσία προέρχεται από τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ, τις οποίες πληρώνουν κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς και τη μείωση του προσωπικού της Επιχείρησης.

Τα καθαρά (μετά από φόρους κλπ.) κέρδη εμφανίζονται μειωμένα σε ποσοστό κατά 1,6%. Ωστόσο, δεν παύουν να κινούνται σε ύψος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε απόλυτους αριθμούς, καθώς στο εννιάμηνο έφτασαν τα 256,3 εκατ. ευρώ από 260,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Παρά τα υπέρογκα ποσά κερδών της ΔΕΗ, η διοίκηση της Επιχείρησης με τις ευλογίες της κυβέρνησης προχώρησε από 1η Νοέμβρη 2004 σε νέες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 3%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του εννιάμηνου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στ. Νέζης σημειώνει πως τα λειτουργικά κέρδη της Επιχείρησης θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα, αν δεν επηρεάζονταν από τις έκτακτες δαπάνες ύψους 60 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Διαφημίζοντας για τους ιδιώτες τα κέρδη της Επιχείρησης, ο Στ. Νέζης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ΔΕΗ συνεχίζει να καταγράφει μια ισχυρή οικονομική πορεία προς όφελος των μετόχων της και των εχόντων έννομο συμφέρον». Κι αυτά, ας σημειωθεί, σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασάς κάνει σαφείς τις διαθέσεις του για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της Επιχείρησης που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά σε όφελος των ιδιωτών που κερδίζουν από το ξεπούλημά της.

Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρεται επίσης πως ο αριθμός του προσωπικού, μη συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων που έχουν παραχωρηθεί στο ΔΕΣΜΗΕ, μειώθηκε σε περίπου 27.790 άτομα (από 28.120 που ήταν στο 9μηνο του 2003), λόγω συνταξιοδοτήσεων και πολιτικής περιορισμένων προσλήψεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ