ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
Κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με ιδιαίτερο καμάρι και περηφάνια αράδιαζε τα στοιχεία ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας τις προάλλες, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις - τόνισε - ήταν από τις πρώτες που τόλμησαν να επενδύσουν στις βαλκανικές αγορές. Οι ελληνικές επενδύσεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας υπερβαίνουν τα 8 δισ. ευρώ. Περισσότερες από 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις και 700 καταστήματα ελληνικών τραπεζών δραστηριοποιούνται στις βαλκανικές χώρες. Το ελληνικό επενδυμένο κεφάλαιο καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία και τη Σερβία - Μαυροβούνιο. Καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη Βουλγαρία και την τρίτη στη Ρουμανία».

Και δε λέμε, με το δίκιο του αισθάνεται περηφάνια ο πρωθυπουργός. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η δική του σήμερα, έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν, για να συσσωρεύσουν τεράστια κέρδη οι εγχώριες επιχειρήσεις και τράπεζες, ξεζουμίζοντας και καταληστεύοντας τους εργαζόμενους και το λαό. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά παρέχουν στους κεφαλαιοκράτες και κάθε δυνατή βοήθεια (διπλωματική στήριξη, προγράμματα, παροχές, κλπ.), για να εξάγουν τα τεράστια κέρδη τους στις βαλκανικές χώρες και να κερδίσουν ακόμη περισσότερα, αφού τα εκεί μεροκάματα είναι πολύ περισσότερο εξευτελιστικά απ' ό,τι στη χώρα μας.

Αν ψάχνετε πού και τι κερδίζει ο λαός απ' όλ' αυτά, σας συμβουλεύουμε να σταματήσετε και να μη ματαιοπονείτε...

«Τυφλή» Θέμις

Τι σου είναι αυτή η Θέμις... Οπως λένε, έχει κλειστά τα μάτια και κρατά ζυγαριά και είναι ν' απορείς, πώς βλέπει σε ποια μεριά γέρνει η τελευταία... Πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την εγκατάσταση μιας κεραίας, η ζυγαριά έγειρε στο συμφέρον της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας και όχι στη νομιμότητα. Και τούτο, διότι, όπως δέχτηκε το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, με την 129/2005 απόφασή του, «η διαρροή της πελατείας και η μείωση της επαγγελματικής φήμης της αιτούσας(...) ενόψει και του υπάρχοντος, κατά τα κοινώς γνωστά, έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, συνιστά, κατά την κρίση του Δικαστηρίου (ως Συμβούλιο), βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως». Ακριβώς έτσι. Το γεγονός ότι η κατασκευή είναι αυθαίρετη και η Πολεοδομία ανακάλεσε την έγκριση δομικών κατασκευών, για την εγκατάσταση της κεραίας, δε λέει τίποτε. Για τη νομιμότητα και για την υγεία των ανθρώπων θα μιλάμε τώρα; Ας όψεται ο έντονος ανταγωνισμός...

Καυγάς για τη μοιρασιά

Για την παράδοση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου και, μάλιστα, με τη συνοδεία αδρότατων κρατικών επιδοτήσεων, δε λένε κουβέντα. Καταφέρονται, όμως, ενάντια στο σχετικό νομοσχέδιο, που έχει θέσει σε «δημόσια διαβούλευση» το υπουργείο Ανάπτυξης. Γιατί; Επειδή το τελευταίο ευνοεί τις μεγάλες εταιρίες, κυρίως ξένες, και αφήνει στο περιθώριο κάποιες λιγότερο μεγάλες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για μια σειρά φορείς ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, μιλάμε, οι οποίοι έδωσαν τις προάλλες συνέντευξη Τύπου, υπό τη σκέπη της ΚΕΔΚΕ, και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Και σε ό,τι αφορά στην απόσυρση, το υποστηρίζουμε κι εμείς. Οχι, όμως, για να γίνει μια «καλύτερη μοιρασιά», μεταξύ όλων όσοι (μεγαλύτερων ή μικρότερων κεφαλαιοκρατών και τοπικών αρχόντων) ακονίζουν τα μαχαιροπίρουνά τους και ετοιμάζονται να «βουτήξουν» στην «πίτα» της Ενέργειας. Η προωθούμενη, ήδη, «απελευθέρωση» και ιδιωτικοποίηση του τομέα της Ενέργειας είναι ζημιογόνα για τους εργαζόμενους και θα προσθέσει κι άλλα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Ας τα έχουν, επομένως, υπόψη τους όλ' αυτά οι εργαζόμενοι, όταν ακούνε γαλαζο-πράσινους δημάρχους, να κόπτονται δήθεν για το περιβάλλον ή να αραδιάζουν σχέδια, για επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής μέσω ΑΠΕ, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Ακόμη περισσότερο, να τα έχουν υπόψη τους, όταν θα ρίχνουν την ψήφο τους τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Τι κρίμα...

Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του Συνασπισμού (οι υπογραμμίσεις δικές του): «Μαζί με τον Τάσο Κουράκη, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θα βρεθούμε τις επόμενες μέρες στη Ρώμη, στο πλαίσιο της συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί ότι οι υποψηφιότητές μας δεν υποστηρίζονται μόνο από τον ΣΥΝ και τις ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς και των κινημάτων στη χώρα μας, αλλά και από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς»!

Τι κρίμα, να μην ψηφίζει στην Αθήνα ο Μπερτινότι...

Με δανεικά ζουν οι Βρετανοί

Αν νομίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων υποχρεώνεται να καταφύγει σε τραπεζικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, κλπ., για να καλύψει ένα μέρος των αναγκών του, κάνετε μεγάλο λάθος. Η ίδια και χειρότερη κατάσταση υπάρχει και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες, ακόμη και στις πλέον αναπτυγμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μ. Βρετανία του Τ. Μπλερ, η οικονομία της οποίας υποτίθεται πως αναπτύσσεται ομαλά και το ποσοστό της επίσημης ανεργίας είναι πολύ χαμηλό.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, τα ιδιωτικά χρέη των νοικοκυριών στη Βρετανία ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ΑΕΠ της χώρας κατά το 2005 (στην Ελλάδα τα αντίστοιχα χρέη βρίσκονται στο 37% του ΑΕΠ). Συγκεκριμένα, τα ιδιωτικά χρέη των Βρετανών έφθασαν στις 1,158 τρισ. λίρες (1,7 τρισ. ευρώ), ήτοι 30 δισ. λίρες (43 δισ. ευρώ) περισσότερο από το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο έφθασε τις 1,127 τρισ. λίρες (1,650 τρισ. ευρώ), σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία.

Τι σημαίνουν τα στοιχεία αυτά; Πέρα από πολλά άλλα, για την πορεία και το μέλλον της βρετανικής οικονομίας, γίνεται φανερό ότι η αντιλαϊκή πολιτική του σοσιαλδημοκράτη Τ. Μπλερ έχει καταστήσει το λαό της χώρας όμηρο των τραπεζών. Ουσιαστικά, οι Βρετανοί εργαζόμενοι δουλεύουν για τις τράπεζες και την αύξηση των τραπεζικών κερδών...

ΒΙΒΛΙΟ
Συζήτηση για θέματα Πολιτικής Οικονομίας

στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ

Μετά τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης ο σοβιετικός λαός είχε να αντιμετωπίσει καθήκοντα τεράστιας ιστορικής σημασίας. Αυτά τα καθήκοντα απαιτούσαν ένα θεωρητικό επιστημονικό υπόβαθρο, ικανό να στηρίξει με επιτυχία την πρακτική του κοινωνικού μετασχηματισμού που επιχειρούνταν. Ετσι οργανώθηκαν από τα επιστημονικά ιδρύματα της ΕΣΣΔ μια σειρά από συζητήσεις, που αφορούσαν στα πιο επίκαιρα και άμεσα ζητήματα της οικονομικής θεωρίας και πρακτικής. Ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1920 αναπτύχθηκε έντονη διαπάλη, που ουσιαστικά σημάδεψε ολόκληρη την πορεία της οικονομικής σκέψης των κομμουνιστών στις χώρες όπου ο σοσιαλισμός ήταν το αντικείμενο και το ζητούμενο της δράσης. Πρόκειται για υλικό που για πολλά χρόνια δεν έγινε πλατύτερα γνωστό, ενώ είχε πάρα πολλά να προσφέρει στην ανάπτυξη της μαρξιστικής σκέψης. Αποτελεί πολύτιμη πηγή για την άντληση τεκμηριωμένων συμπερασμάτων, σχετικά με τις απαρχές της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και τις πραγματικές αιτίες της αντεπανάστασης. Το κόμμα των μπολσεβίκων σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες οργάνωσε, στήριξε και δημοσιοποίησε αυτές τις συζητήσεις σε ελεύθερο δημιουργικό κλίμα αντιπαράθεσης ώστε να προσεγγιστεί κατά περίπτωση η καλύτερη δυνατή λύση. Μια λειτουργία που προωθεί την επιστημονική αναζήτηση και έκφραση και χαρακτηρίζει το πραγματικό επαναστατικό κράτος της δικτατορίας του προλεταριάτου. Η παρούσα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικό υλικό αυτού του θεωρητικού διαλόγου. Δημοσιεύεται μεταφρασμένο από τα κείμενα στη ρωσική γλώσσα που βρίσκονται στο Αρχείο του ΚΚΕ.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Γκλόρια Αρόγιο

Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, από την Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο, οι μαζικές διαδηλώσεις, αλλά και οι συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος συνθέτουν την εικόνα των Φιλιππίνων τις τελευταίες μέρες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γκ. Αρόγιο κηρύττει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσπαθώντας να κρατηθεί στην εξουσία και να συνεχίσει να επιβάλλει αντιλαϊκές πολιτικές. Στην ουσία η κυβέρνηση ενεργεί ως επιστάτης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των πάντων έχουν οδηγήσει το λαό στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία και τη γενικότερη απόγνωση. Πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μείνουν χωρίς δουλιά, ενώ σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι αγρότες.

Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι τα περί «απόπειρας πραξικοπήματος» συμπίπτουν με την 20ετή επέτειο από την εξέγερση του λαού, που οδήγησε στην πτώση της στυγνής χούντας του Φερντινάντι Μάρκος στις 25 Φλεβάρη του 1986 και ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις μνήμης αλλά και αγώνα, απαιτώντας την άμεση παραίτηση της Προέδρου Αρόγιο, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της.


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ