Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με δανεικά ζουν οι Βρετανοί

Αν νομίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων υποχρεώνεται να καταφύγει σε τραπεζικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, κλπ., για να καλύψει ένα μέρος των αναγκών του, κάνετε μεγάλο λάθος. Η ίδια και χειρότερη κατάσταση υπάρχει και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες, ακόμη και στις πλέον αναπτυγμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μ. Βρετανία του Τ. Μπλερ, η οικονομία της οποίας υποτίθεται πως αναπτύσσεται ομαλά και το ποσοστό της επίσημης ανεργίας είναι πολύ χαμηλό.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, τα ιδιωτικά χρέη των νοικοκυριών στη Βρετανία ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ΑΕΠ της χώρας κατά το 2005 (στην Ελλάδα τα αντίστοιχα χρέη βρίσκονται στο 37% του ΑΕΠ). Συγκεκριμένα, τα ιδιωτικά χρέη των Βρετανών έφθασαν στις 1,158 τρισ. λίρες (1,7 τρισ. ευρώ), ήτοι 30 δισ. λίρες (43 δισ. ευρώ) περισσότερο από το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο έφθασε τις 1,127 τρισ. λίρες (1,650 τρισ. ευρώ), σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία.

Τι σημαίνουν τα στοιχεία αυτά; Πέρα από πολλά άλλα, για την πορεία και το μέλλον της βρετανικής οικονομίας, γίνεται φανερό ότι η αντιλαϊκή πολιτική του σοσιαλδημοκράτη Τ. Μπλερ έχει καταστήσει το λαό της χώρας όμηρο των τραπεζών. Ουσιαστικά, οι Βρετανοί εργαζόμενοι δουλεύουν για τις τράπεζες και την αύξηση των τραπεζικών κερδών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ