Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων

Ο Φιντέλ στις 5/3/1960, στη μεγάλη διαδήλψση όπου κατήγγειλε το σαμποτάζ, κρατώντας στα χέρια του εκρηκτικά-αποδεικτικά στοιχεία- που δεν εξεράγησαν
Ο Φιντέλ στις 5/3/1960, στη μεγάλη διαδήλψση όπου κατήγγειλε το σαμποτάζ, κρατώντας στα χέρια του εκρηκτικά-αποδεικτικά στοιχεία- που δεν εξεράγησαν
«Με την πρώτη έκρηξη το ωστικό κύμα με έσπρωξε έξω από το δρόμο. Αμέσως ήρθαν και άλλοι εργάτες, πυροσβέστες, απλοί πολίτες που θέλησαν να βοηθήσουν. Δεν υπήρχε τρόπος να ελεγχθεί ο κόσμος που ήθελε να βοηθήσει και όταν συνέβη η δεύτερη έκρηξη χτύπησε ακόμα περισσότερους ανθρώπους»

Αλφρέντο Βιδάλ Καρέρο

«Η περίπτωση ενός από τους πολλούς συντρόφους που σκοτώθηκαν δεν πρόκειται να σβηστεί ποτέ από τη μνήμη μου. Δεν το διηγήθηκα μέχρι τώρα σε κανέναν, αλλά νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να διηγηθώ το περιστατικό.

Περισυνέλεξα κάποια διαμελισμένα κορμιά και από ένα βρήκα μόνο τα μάτια, μάτια εκπληκτικά, σαν να ζούσαν. Λίγο αργότερα ένα παιδί με πλησίασε προσπαθώντας να βρει πληροφορίες για τον πατέρα του. Μόλις τον κοίταξα στα μάτια κατάλαβα ποιον ζητούσε. "Αυτά είναι τα μάτια του πατέρα μου" μου είπε μόλις είδε το εύρημα μου...

Ηταν ένα παιδί 15 χρονών. Του ζήτησα να μην πει τίποτα για ό,τι είδε στους συγγενείς του και γέμισα ένα φέρετρο με ξύλα ώστε να έχει περίπου το ίδιο βάρος με ένα πτώμα. Αυτό το πτώμα με τα μάτια θρήνησαν οι συγγενείς».

Γκλόρια Αζόι, νοσοκόμα

«Κατά την ώρα της έκρηξης, η μητέρα μου είπε: "Κάτι συνέβη στο λιμάνι, κόρη μου. Αχ τα παιδιά". Είχαμε τρία αδέλφια που δούλευαν εκεί και δεν ξέραμε πού βρίσκονταν. Οι δύο ευτυχώς εμφανίστηκαν. Ο μόνος που έλειπε ήταν ο Γκιγιέρμο. Πριν τη δεύτερη έκρηξη η αστυνομία δε με άφησε να περάσω. Αν με είχε αφήσει και εγώ σήμερα δε θα ζούσα. Ψάξαμε νοσοκομείο το νοσοκομείο. Σε ένα γειτονικό σπίτι το μόνο που βρέθηκε ήταν το μισό κορμί του εργάτη. Τα οκτώ αδέλφια συνεχίσαμε το ψάξιμο. Δε βρήκαμε τον άνθρωπό μας ποτέ. Αυτό που έκαναν οι ιμπεριαλιστές με αυτόν το λαό, με αυτό το νησί, ο πόνος που μας έδωσαν δεν μπορεί να υπολογιστεί. Αφησαν τέσσερα ορφανά παιδιά που έκλαιγαν συνεχώς για τον πατέρα τους».

Η μεγάλη πορεία μία μέρα μετά το σαμποτάζ
Η μεγάλη πορεία μία μέρα μετά το σαμποτάζ
Ζενάιδα Καπετίγιο, αδελφή ενός από τα θύματα της έκρηξης

Παλλαϊκή απάντηση: «Πατρίδα ή θάνατος»

Στις 5 Μάρτη, στη μεγάλη διαδήλωση του κουβανικού λαού καταδίκης της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης κατά του πλοίου «Λα Κουβρ», ο Φιντέλ Κάστρο οργισμένος θα πει:

«Τώρα η ελευθερία σημαίνει κάτι ακόμα. Ελευθερία σημαίνει Πατρίδα και το σύνθημά μας θα είναι "πατρίδα ή θάνατος"»!

Με τη μεγάλη κινητοποίηση στις κηδείες των θυμάτων της τρομοκρατίας ήταν φανερό ότι η τρομοκρατία είχε σκοτώσει πολλούς, δεν κατάφερε όμως να τρομοκρατήσει τον κουβανικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ