Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Οι ακρότητες και το καζάντεπι...

Το καλό καζάντεπι, ωραίο και βαρύ ανατολίτικο γλυκό που βρίσκεις ακόμα μόνο στη βόρεια Ελλάδα, έχει ένα «σημάδι» ολοκλήρωσης στο μαγείρεμά του. Αφού λιώσει και βραστεί (και μαδηθεί προηγουμένως) το κοτόπουλο μαζί με βούτυρα, ζάχαρη κι άλλα τινά, ξαναψήνεται σε ταψί ως νέου βρασμού. Είναι έτοιμο μόλις εμφανιστούν στην επιφάνεια της πηγμένης κρέμας, σκουρόχρωμες, μαύρες σχεδόν, φουσκάλες...

Αυτό το γλυκό είναι κατά τέλεια, ευθεία αναλογία, η συνταγή της πετυχημένης αντιλαϊκής κι εν τέλει αντικομμουνιστικής επικοινωνιακής προπαγάνδας.

Στην αρχή έχουμε το λιώσιμο της σκέψης στο αταβιστικό συναίσθημα. Επί μακρόν, ρεπορτάζ για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, την ανεργία, τη φτώχεια στα λιμάνια. Υστερα το αργό ανακάτεμα και βράσιμο στη μέτρια φωτιά της «ισορροπημένης» ειδησεογραφίας, οπότε αρχίζουν και ενώνονται, δένουν σε κρέμα γλυκερού παραλογισμού, τα προβλήματα της ελληνικής ναυτιλίας - πλοιοκτησίας με τα βάσανα των ναυτικών και των λιμενεργατών.

Στο τέλος της... συνταγής, καλούνται από την εξουσία ομού ναυτεργάτες και εφοπλιστές να σώσουν τη σημαία (και την πατρίδα) σε σαπάκια και μη. Οι μεν με το εκβιασμένο αζημίωτο, οι δε με τις συνεχείς εκβιαστικές θυσίες. Κάβοι να λύνονται, να θριαμβεύει η καταναλωτική δημοκρατία των παχυλών λογαριασμών ώσπου χορεμένο και χωνεμένο στο ταψί το μείγμα, να βγάλει το απαιτούμενο πρόσωπο της εκάστοτε κυβέρνησης των επιστρατεύσεων: Μαύρες φαιόχρωμες φουσκάλες αυταρχισμού. Νόμος και ταξική τάξη.

Στο πρόσφατο καζάντεπι που έφαγε η χώρα σε υπερβολικές δόσεις, ως λιγώματος, πυγμής κι αποφασιστικότητας πασπαλισμένο με διχασμό εργατικών στρωμάτων, οι φαιές φούσκες ήρθαν να κλείσουν με τις πρωθυπουργικές ρήσεις - πλατάγισμα της μεγαλοαστικής γλώσσας μετά από μια γερή δόση καζάντεπι - περί ακροτήτων των ναυτεργατών και των κόκκινων υποκινητών τους στο... έγκλημα της απεργίας.

Αλλωστε το μήνυμα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, το έστειλε η κυβέρνηση όπως είχε κάμει και η προηγούμενη. `Η βγάζετε κάθε απεργία παράνομη και καταχρηστική ή αν τολμήσετε το αντίθετο, στη δικαστική σας νομιμότητα απαντάμε με επιστράτευση. Ατομικό φυλλάδιο. Στρατιωτάκια αμίλητα, ακούνητα, αγέλαστα. Υστερα τ' αφεντικά θα ρευτούν και θ' αφήσουν τους καταναλωτές του εικονικού καζάντεπι να σκέφτονται πως άμα έχεις στιβαρή κυβέρνηση εφοπλιστών τότε η δικαιοσύνη περισσεύει. Μπορεί να ελλιμενίζεται στην... κάθαρση για πάντα.

Οι μαύρες φούσκες στην επιφάνεια της προπαγανδιστικής εξίσωσης των ναυτικών με τη ναυτιλία, δηλαδή των εργατών με το κεφάλαιο της θάλασσας, σκάνε όλες μαζί μετά τη μεγαλύτερη, την καλά ψημένη πρωθυπουργική. «Εσπασε ο ομφάλιος λώρος Ρηγίλλης-Περισσού» έλεγαν οι μάγειροι της κρέμας που πετάχτηκε στα μούτρα των τηλε-πολιτών. «Πάει περίπατο το "άνοιγμα" του Καραμανλή στην... Αριστερά». Ποιο άνοιγμα; Αυτό που γεφυρώνει η Καρατζαφέρειος χατζάρα κρατώντας για τον εαυτό της το μεγάλο εκείνο κομμάτι που μικραίνει την πίτα της εξουσίας, αν δεν την αφαιρεί κιόλας.

Αλλωστε πολλοί διανοούμενοι της νεοδεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας αρέσκονται να τιμούν δεόντως παραδοσιακές συνταγές γλυκών αφορισμών με μαύρες φούσκες ορατές ως επιτυχία...

Επικοινωνιακό καζάντεπι, λοιπόν, για να κρυφτεί ο κηρυγμένος πόλεμος. Μόνο που νεκρός από σπασμένο κάβο δε βρέθηκε ποτέ πλοιοκτήτης στο Σίτι.

Υ.Γ.: Η ΕΜΥ δεν απέδωσε στο ΚΚΕ την κόκκινη λασποβροχή από τη Σαχάρα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ