ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η παγκρήτια κινητοποίηση στη Σούδα

Ολοκληρώνεται η διεθνής συνάντηση κινημάτων ειρήνης και φορέων για τις βάσεις

Από διαδήλωση μπροστά στη βάση της Σούδας
Από διαδήλωση μπροστά στη βάση της Σούδας
Με την παγκρήτια κινητοποίηση στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, κορυφώνεται σήμερα Κυριακή 26 Φλεβάρη το διήμερο της Διεθνούς Συνάντησης φορέων και Κινημάτων Ειρήνης από μεσογειακές και βαλκανικές χώρες, που έχουν στο έδαφός τους ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη από κοινού με τις Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης και είναι υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Το σημερινό ραντεβού για την παγκρήτια κινητοποίηση είναι στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Αγορά Χανίων, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης και θα ακολουθήσει η κινητοποίηση στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας.

Χτες, εξάλλου πραγματοποιήθηκε η διεθνής συνάντηση - ημερίδα με θέμα «Οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή», που έγινε στα Χανιά (αμφιθέατρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων), με τη συμμετοχή εννέα ξένων οργανώσεων, δεκάδων μαζικών φορέων, φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και εργατικών σωματείων από την Κρήτη. Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη Διεθνή Συνάντηση θα έχουμε στο φύλλο της Τρίτης.

Είχε προηγηθεί, την περασμένη Παρασκευή, συνέντευξη Τύπου εκ μέρους των επιτροπών ειρήνης Κρήτης όπου μίλησε ο Νάσος Γαλής, πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, ενώ συμμετείχαν επίσης η Marie Nassif Debs από την Κίνηση για την Ειρήνη Λιβάνου και ο Akel Tagaz από το Κέντρο για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία Παλαιστίνης.

Στην ομιλία του ο Νάσος Γαλής τόνισε ότι η επιλογή να γίνει η πρώτη διεθνής συνάντηση ενάντια στις ξένες βάσεις στην Κρήτη δεν είναι τυχαία αφού η λειτουργία της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας όχι μόνο αποτελεί ορμητήριο των ιμπεριαλιστών σε βάρος άλλων λαών αλλά σήμερα αναβαθμίζεται κιόλας με σκοπό να αποτελέσει το κέντρο για τη δήθεν αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δηλαδή την ισχυροποίηση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων σε βάρος των λαών που αντιστέκονται. «Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος, είναι δύσκολος και μακρύς σημείωσε. Γι' αυτό το λόγο κρίνουμε απαραίτητη την ανταλλαγή εμπειριών που θα βοηθήσει στην οργάνωση της αντίστασης των λαών και μέσα από τη συζήτηση θα αναδειχτούν οι νέοι στόχοι, μεγάλοι στόχοι του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος».

Η Marie Nassif Debs από την Κίνηση για την Ειρήνη Λιβάνου, στην παρέμβασή της υπογράμμισε ότι η συμμετοχή τους στη διεθνή συνάντηση δεν είναι μόνο εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κρήτης ενάντια στη βάση της Σούδας, που όπως τόνισε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τις επιθέσεις στη χώρα της, αλλά και για τον ίδιο το λαό της ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών βάσεων.

Με τη σειρά του ο Ακέλ Ντα Καρ από το κέντρο για την ειρήνη και τη δημοκρατία Παλαιστίνης, ανέφερε ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά σε ένα ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος. Το πρώτο βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, είναι να σταματήσουν οι ξένες επεμβάσεις στην περιοχή. Η κοινή μας δράση θα έχει αποτέλεσμα, οι λαοί θα νικήσουν τελικά».

Να σημειώσουμε πως από το εξωτερικό συμμετείχαν οι εξής οργανώσεις: Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, Τουρκική Επιτροπή Ειρήνης, Φόρουμ Βελιγραδίου για έναν Κόσμο της Ισότητας, Γερμανικό Συμβούλιο Ειρήνης, Αντιιμπεριαλιστική Λίγκα Βελγίου, Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία, Παλαιστινιακό Κέντρο για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, Επιτροπή Ειρήνης Συρίας, Επιτροπή Ειρήνης Λιβάνου.

Πατριδογνωμόνιο
Οι ακρότητες και το καζάντεπι...

Το καλό καζάντεπι, ωραίο και βαρύ ανατολίτικο γλυκό που βρίσκεις ακόμα μόνο στη βόρεια Ελλάδα, έχει ένα «σημάδι» ολοκλήρωσης στο μαγείρεμά του. Αφού λιώσει και βραστεί (και μαδηθεί προηγουμένως) το κοτόπουλο μαζί με βούτυρα, ζάχαρη κι άλλα τινά, ξαναψήνεται σε ταψί ως νέου βρασμού. Είναι έτοιμο μόλις εμφανιστούν στην επιφάνεια της πηγμένης κρέμας, σκουρόχρωμες, μαύρες σχεδόν, φουσκάλες...

Αυτό το γλυκό είναι κατά τέλεια, ευθεία αναλογία, η συνταγή της πετυχημένης αντιλαϊκής κι εν τέλει αντικομμουνιστικής επικοινωνιακής προπαγάνδας.

Στην αρχή έχουμε το λιώσιμο της σκέψης στο αταβιστικό συναίσθημα. Επί μακρόν, ρεπορτάζ για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, την ανεργία, τη φτώχεια στα λιμάνια. Υστερα το αργό ανακάτεμα και βράσιμο στη μέτρια φωτιά της «ισορροπημένης» ειδησεογραφίας, οπότε αρχίζουν και ενώνονται, δένουν σε κρέμα γλυκερού παραλογισμού, τα προβλήματα της ελληνικής ναυτιλίας - πλοιοκτησίας με τα βάσανα των ναυτικών και των λιμενεργατών.

Στο τέλος της... συνταγής, καλούνται από την εξουσία ομού ναυτεργάτες και εφοπλιστές να σώσουν τη σημαία (και την πατρίδα) σε σαπάκια και μη. Οι μεν με το εκβιασμένο αζημίωτο, οι δε με τις συνεχείς εκβιαστικές θυσίες. Κάβοι να λύνονται, να θριαμβεύει η καταναλωτική δημοκρατία των παχυλών λογαριασμών ώσπου χορεμένο και χωνεμένο στο ταψί το μείγμα, να βγάλει το απαιτούμενο πρόσωπο της εκάστοτε κυβέρνησης των επιστρατεύσεων: Μαύρες φαιόχρωμες φουσκάλες αυταρχισμού. Νόμος και ταξική τάξη.

Στο πρόσφατο καζάντεπι που έφαγε η χώρα σε υπερβολικές δόσεις, ως λιγώματος, πυγμής κι αποφασιστικότητας πασπαλισμένο με διχασμό εργατικών στρωμάτων, οι φαιές φούσκες ήρθαν να κλείσουν με τις πρωθυπουργικές ρήσεις - πλατάγισμα της μεγαλοαστικής γλώσσας μετά από μια γερή δόση καζάντεπι - περί ακροτήτων των ναυτεργατών και των κόκκινων υποκινητών τους στο... έγκλημα της απεργίας.

Αλλωστε το μήνυμα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, το έστειλε η κυβέρνηση όπως είχε κάμει και η προηγούμενη. `Η βγάζετε κάθε απεργία παράνομη και καταχρηστική ή αν τολμήσετε το αντίθετο, στη δικαστική σας νομιμότητα απαντάμε με επιστράτευση. Ατομικό φυλλάδιο. Στρατιωτάκια αμίλητα, ακούνητα, αγέλαστα. Υστερα τ' αφεντικά θα ρευτούν και θ' αφήσουν τους καταναλωτές του εικονικού καζάντεπι να σκέφτονται πως άμα έχεις στιβαρή κυβέρνηση εφοπλιστών τότε η δικαιοσύνη περισσεύει. Μπορεί να ελλιμενίζεται στην... κάθαρση για πάντα.

Οι μαύρες φούσκες στην επιφάνεια της προπαγανδιστικής εξίσωσης των ναυτικών με τη ναυτιλία, δηλαδή των εργατών με το κεφάλαιο της θάλασσας, σκάνε όλες μαζί μετά τη μεγαλύτερη, την καλά ψημένη πρωθυπουργική. «Εσπασε ο ομφάλιος λώρος Ρηγίλλης-Περισσού» έλεγαν οι μάγειροι της κρέμας που πετάχτηκε στα μούτρα των τηλε-πολιτών. «Πάει περίπατο το "άνοιγμα" του Καραμανλή στην... Αριστερά». Ποιο άνοιγμα; Αυτό που γεφυρώνει η Καρατζαφέρειος χατζάρα κρατώντας για τον εαυτό της το μεγάλο εκείνο κομμάτι που μικραίνει την πίτα της εξουσίας, αν δεν την αφαιρεί κιόλας.

Αλλωστε πολλοί διανοούμενοι της νεοδεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας αρέσκονται να τιμούν δεόντως παραδοσιακές συνταγές γλυκών αφορισμών με μαύρες φούσκες ορατές ως επιτυχία...

Επικοινωνιακό καζάντεπι, λοιπόν, για να κρυφτεί ο κηρυγμένος πόλεμος. Μόνο που νεκρός από σπασμένο κάβο δε βρέθηκε ποτέ πλοιοκτήτης στο Σίτι.

Υ.Γ.: Η ΕΜΥ δεν απέδωσε στο ΚΚΕ την κόκκινη λασποβροχή από τη Σαχάρα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Ημερίδα του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών καλεί στην ημερίδα που διοργανώνει αύριο Δευτέρα 27 του Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2), με θέμα: «Ερευνα, αξιοποίηση και προβολή της βιβλιογραφικής κληρονομιάς των Μαρξ, Ενγκελς», με εισηγητές τους: Bagaturiya Georgy, διδάκτορα Φιλοσοφικών Επιστημών, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μόσχας, πρόεδρο της Συντακτικής Επιτροπής των απάντων ΜΕΓΚΑ, μέλος της Διοίκησης του Διεθνούς Ιδρύματος Κ. Μαρξ και Φ. Ενγκελς, και Vasina Liudmila, διδάκτορα Οικονομικών Επιστημών, κύριο εμπειρογνώμονα των Ρωσικών Κρατικών Αρχείων Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας (ΡΚΑΣΠΙ), μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των απάντων ΜΕΓΚΑ. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο πρόεδρος του ΚΜΕ, Τηλέμαχος Λουγγής. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ανακηρύξεις υποψηφίων δημάρχων

Συνεχίζονται οι ανακηρύξεις των δημάρχων, τους οποίους στηρίζουν το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις. Συγκεκριμένα:

  • Αύριο Δευτέρα 27 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Αμαρουσίου του ΚΚΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα την παρουσίαση του πλαισίου συσπείρωσης.
  • Τετάρτη 1η Μάρτη, 7 μ.μ., οι ΚΟ Ν. Ιωνίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση - συζήτηση με το ίδιο θέμα στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 2). Ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας.
  • Τετάρτη 1η Μάρτη, 7 μ.μ., η «Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση» παρουσιάζει το πολιτικό πλαίσιο και τον υποψήφιο δήμαρχο στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα (Καραολή & Δημητρίου 32-36).
  • Τετάρτη 1η Μάρτη, 6.30 μ.μ., η «Δημοκρατική Συνεργασία Αγ. Βαρβάρας» οργανώνει συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ποντίων «Ο ΦΑΡΟΣ» (Σίφνου 1) για τα 10 χρόνια απουσίας του Μήτρου Σουλιμιώτη και την ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου. Θα χαιρετίσει ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, Ηλίας Νικολόπουλος.
  • Τετάρτη 1η Μάρτη, 7 μ.μ., η ΚΟ Ελληνικού του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού (παλιά αμερικάνικη βάση) με θέμα «Δημιουργία δημοτικής Κίνησης και ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει και ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Γιώργος Μαυρίκος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ