ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝ ΤΣΕΧΙΑΣ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη

Σε μια νέα φάση μπαίνει ο αγώνας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας ενάντια στις επιθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας που προσπαθεί να την απαγορεύσει. Η τεράστια διεθνιστική αλληλεγγύη που εκφράστηκε προς την ΚΕΝ από όλες τις γωνιές του πλανήτη, με διαμαρτυρίες, παραστάσεις και συλλογή υπογραφών ανάγκασε το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας να δώσει μια ακόμα παράταση στην δεύτερη προθεσμία που είχε θέσει για τις 4 Μάρτη του 2006, για δύο ακόμα βδομάδες.

Η ΚΕΝ Τσεχίας, με χτεσινή ανακοίνωσή της, τονίζει πως υπάρχει μια αλληλοσύνδεση μεταξύ των πρόσφατων προσπαθειών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και σε κάθε αντικομμουνιστική και αντιδημοκρατική επίθεση σε οποιαδήποτε χώρα. Η αντικομμουνιστική αυτή επίθεση έχει ήδη μια ενωμένη απάντηση και αντεπίθεση. «Το κτίσιμο αυτής της ενότητας αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία», προστίθεται.

«Η σημαντική πίεση της διεθνούς καμπάνιας υπεράσπισης της ΚΕΝ έχει ήδη αποφέρει καρπούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΝ και καλεί στη συνέχιση ακόμα πιο εντατικά της καμπάνιας αλληλεγγύης προς τη νεολαιίστικη Οργάνωση.

Με αυτή τη λογική, συνεχίζεται ακόμα πιο εντατικά και με αμείωτους ρυθμούς η συγκέντρωση υπογραφών στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://4ksm.kke.gr που χτες το βράδυ οι υπογραφές πλησίασαν τις 4.000. Με επιστολή του διεθνούς τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζονται οι ευχαριστίες σε «όλους τους φίλους και τα μέλη που υπογράφουν και διακινούν την έκκληση αλληλεγγύης και για τη συνεισφορά τους στην επιτυχία της πρωτοβουλίας. Από τις 11 Φλεβάρη του 2006 πάνω από 3.900 φίλοι, από πάνω από 60 χώρες έχουν υποστηρίξει την έκκληση». Επίσης, το διεθνές τμήμα «καλεί όλους και όλες να συνεχίσουν και να εντείνουν την αλληλεγγύη τους με την ΚΕΝ συνεχίζοντας και προωθώντας τη διάδοση της έκκλησης αλληλεγγύης με την ΚΕΝ και στηρίζοντας ενεργά κάθε άλλη πράξη αλληλεγγύης».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Κορυφώθηκαν οι αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις

Πυρ άνοιξαν οι στρατιωτικές δυνάμεις κατά τις χτεσινές διαδηλώσεις
Πυρ άνοιξαν οι στρατιωτικές δυνάμεις κατά τις χτεσινές διαδηλώσεις
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Ινδία εναντίον της επίσκεψης Μπους στη χώρα χτες, οι οποίες αμαυρώθηκαν από επεισόδια στη βόρεια πόλη Λάκναου ανάμεσα σε ινδουιστές και μουσουλμάνους, με τρεις νεκρούς, και τραυματίες από συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών στη Χαϊντεραμπάντ.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, χαρακτήρισε χτες «παγκόσμιους ηγέτες» την Ινδία και την Αμερική - ένα ρητορικό τέχνασμα το οποίο, ασφαλώς, εντάσσεται στην προσπάθειά του να υπαγάγει την ινδική πολιτική ηγεσία στις στρατηγικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον. Η ομιλία Μπους, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στην Ινδία και στις ΗΠΑ, έγινε από ένα μεσαιωνικό φρούριο στο Δελχί, όπου, κατά ειρωνικό τρόπο, στεγάζεται επίσης ο ζωολογικός κήπος της πρωτεύουσας της Ινδίας. Η ομιλία επισφράγισε την κατάληξη της επίσημης επίσκεψης του Βορειοαμερικανού προέδρου. Ο Μπους μίλησε για «οικονομικά οφέλη» από τη συμφωνία συνεργασίας στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Κύρια, ασφαλώς, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη αφορούν τα έσοδα των αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην πυρηνική τεχνολογία. Μεσομακροπρόθεσμα, η συμφωνία θα ωφελήσει επίσης την αμερικανική οικονομία λόγω της (προβλεπόμενης) κάποιας μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Πέραν αυτής της συμφωνίας, ο Μπους πίεσε επίσης για άνοιγμα των ινδικών αγορών στα αμερικανικά προϊόντα, τη διάθεση φθηνού ινδικού εργατικού δυναμικού κ.ά., κινήσεις που κατ' ουσίαν θα αποβούν υπέρ των πολυεθνικών εταιριών.

Καθώς ο Μπους μιλούσε περί «φιλίας», «κοινών αξιών» κλπ., γινόταν γνωστό ότι στην πόλη Λάκναου, όπου γίνονταν διαδηλώσεις - όπως αυτές που συγκλόνισαν την Ινδία εδώ και τρεις ημέρες εναντίον της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου -ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα σε ινδουιστές και μουσουλμάνους, με τρεις νεκρούς.

«Η Ινδία οφείλει να συνεχίσει να αίρει τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις, να καθιστά πιο διαφανείς τους κανονισμούς της και τις ρυθμίσεις της και... να μειώσει τους τελωνειακούς δασμούς», απαίτησε ο Μπους. «Να ανοίξει τις αγορές στα προϊόντα της αμερικανικής γεωργίας και στα βιομηχανικά αγαθά και τις υπηρεσίες», συνέχισε, βαφτίζοντας την επιβολή των αμερικανικών όρων «ελεύθερο και αμερόληπτο εμπόριο»!

Στο Πακιστάν, στο μεταξύ, οι αρχές επέβαλλαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου χτες γίνονταν απεργία και διαδηλώσεις για τα σκίτσα του Μωάμεθ και ενόψει της επίσκεψης Μπους. Τουλάχιστον είκοσι έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν χτες στην Κέτα του Μπαλουχιστάν για «διατάραξη της τάξης».

Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στα περίχωρα και το κέντρο του Ισλαμαμπάντ κι οι πακιστανικές αρχές έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας μετά την προχθεσινή επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι, με ένα Αμερικανό διπλωμάτη και άλλα 4 άτομα να βρίσκουν το θάνατο.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεμένους σε καρέκλες και σιτιζόμενους υποχρεωτικά τρεις φορές την ημέρα, με αυτό τον τρόπο βασάνιζαν οι δεσμοφύλακες στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο τους απεργούς πείνας, που φυσικά πάντα το Πεντάγωνο αρνείται την ύπαρξή τους.

Την καταγγελία έκανε πρώην κρατούμενος στο κολαστήριο των aμερικανών, ο Φαουζί Αλ Οντάχ, σε μία σπάνια για την περίπτωση συνέντευξη στο βρετανικό BBC, ο οποίος κρατείται από το 2002 στο Γκουαντάναμο. Εννοείται ότι επισήμως και σε αυτές τις καταγγελίες Αμερικανοί αξιωματούχοι απαντούν ότι δε γίνονται βασανιστήρια στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο. Πάντως οι μαρτυρίες του Αλ Οντάχ θα χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία στην εκδίκαση της προσφυγής του Μοχάμεντ Μπαουαζίρ - ενός Υεμένιου που κρατούνταν από το 2002 - εναντίον των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με τους αναλυτές η προσφυγή του Μπαουαζίρ θα αποτελέσει το πρώτο τεστ για το νέο νόμο που ενέκρινε προσφάτως το Κογκρέσο και ο οποίος απαγορεύει τη χρήση οποιουδήποτε είδους βασανιστηρίων σε υποθέσεις υπόπτων τρομοκρατίας. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, η αμερικανική κυβέρνηση μελετά οποιαδήποτε πτυχή του νόμου και δηλώνουν ότι η βάση του Γκουαντάναμο εξαιρείται του νόμου για τα βασανιστήρια που υπέγραψε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ. Ου. Μπους.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για τη Συνταγματική Συνέλευση

ΛΑ ΠΑΣ.--

Πιθανότητα που δύναται να πραγματοποιηθεί πια είναι το ζήτημα της σύγκλησης Συνταγματικής Συνέλευσης παρά τις πολύ έντονες αντιδράσεις και τις απειλές για αυτονόμηση της Σάντα Κρους, μέσω των οποίων η εγχώρια ολιγαρχία προσπαθεί να ανακόψει τις προσπάθειες για την αλλαγή πλεύσης της χώρας.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Εβο Μοράλες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρένσα Λατίνα», καταδίκασε τις απειλές των επαρχιών της Σάντα Κρους και της Ταρίχα να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα για την αυτονόμησή τους μόνο και μόνο για να συγκαλύψουν την ήττα τους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών, του Δεκέμβρη του 2005. Η εγχώρια ολιγαρχία προτιμά την άμεση σύγκρουση με την κυβέρνηση, αλλά και τη λαϊκή ετυμηγορία, με μοναδικό στόχο να αποτρέψει την προοπτική του δημοψηφίσματος - κατά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Αλβαρο Γκαρσία μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούλη - που θα ενισχύσει την κυβέρνηση, ώστε να πραγματοποιήσει δημοκρατικές αλλαγές και να θέσει τους όρους για τις τοπικές εκλογές. Τέλος, δημοσκόπηση της κοινής γνώμης για τις πρώτες 40 ημέρες της νέας κυβέρνησης καταγράφουν συντριπτικό ποσοστό αποδοχής τόσο του προέδρου Μοράλες με 79% και αντίστοιχο ποσοστό και για τη νέα κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ