Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Κορυφώθηκαν οι αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις

Πυρ άνοιξαν οι στρατιωτικές δυνάμεις κατά τις χτεσινές διαδηλώσεις
Πυρ άνοιξαν οι στρατιωτικές δυνάμεις κατά τις χτεσινές διαδηλώσεις
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Ινδία εναντίον της επίσκεψης Μπους στη χώρα χτες, οι οποίες αμαυρώθηκαν από επεισόδια στη βόρεια πόλη Λάκναου ανάμεσα σε ινδουιστές και μουσουλμάνους, με τρεις νεκρούς, και τραυματίες από συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών στη Χαϊντεραμπάντ.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, χαρακτήρισε χτες «παγκόσμιους ηγέτες» την Ινδία και την Αμερική - ένα ρητορικό τέχνασμα το οποίο, ασφαλώς, εντάσσεται στην προσπάθειά του να υπαγάγει την ινδική πολιτική ηγεσία στις στρατηγικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον. Η ομιλία Μπους, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στην Ινδία και στις ΗΠΑ, έγινε από ένα μεσαιωνικό φρούριο στο Δελχί, όπου, κατά ειρωνικό τρόπο, στεγάζεται επίσης ο ζωολογικός κήπος της πρωτεύουσας της Ινδίας. Η ομιλία επισφράγισε την κατάληξη της επίσημης επίσκεψης του Βορειοαμερικανού προέδρου. Ο Μπους μίλησε για «οικονομικά οφέλη» από τη συμφωνία συνεργασίας στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Κύρια, ασφαλώς, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη αφορούν τα έσοδα των αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην πυρηνική τεχνολογία. Μεσομακροπρόθεσμα, η συμφωνία θα ωφελήσει επίσης την αμερικανική οικονομία λόγω της (προβλεπόμενης) κάποιας μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Πέραν αυτής της συμφωνίας, ο Μπους πίεσε επίσης για άνοιγμα των ινδικών αγορών στα αμερικανικά προϊόντα, τη διάθεση φθηνού ινδικού εργατικού δυναμικού κ.ά., κινήσεις που κατ' ουσίαν θα αποβούν υπέρ των πολυεθνικών εταιριών.

Καθώς ο Μπους μιλούσε περί «φιλίας», «κοινών αξιών» κλπ., γινόταν γνωστό ότι στην πόλη Λάκναου, όπου γίνονταν διαδηλώσεις - όπως αυτές που συγκλόνισαν την Ινδία εδώ και τρεις ημέρες εναντίον της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου -ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα σε ινδουιστές και μουσουλμάνους, με τρεις νεκρούς.

«Η Ινδία οφείλει να συνεχίσει να αίρει τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις, να καθιστά πιο διαφανείς τους κανονισμούς της και τις ρυθμίσεις της και... να μειώσει τους τελωνειακούς δασμούς», απαίτησε ο Μπους. «Να ανοίξει τις αγορές στα προϊόντα της αμερικανικής γεωργίας και στα βιομηχανικά αγαθά και τις υπηρεσίες», συνέχισε, βαφτίζοντας την επιβολή των αμερικανικών όρων «ελεύθερο και αμερόληπτο εμπόριο»!

Στο Πακιστάν, στο μεταξύ, οι αρχές επέβαλλαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου χτες γίνονταν απεργία και διαδηλώσεις για τα σκίτσα του Μωάμεθ και ενόψει της επίσκεψης Μπους. Τουλάχιστον είκοσι έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν χτες στην Κέτα του Μπαλουχιστάν για «διατάραξη της τάξης».

Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στα περίχωρα και το κέντρο του Ισλαμαμπάντ κι οι πακιστανικές αρχές έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας μετά την προχθεσινή επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι, με ένα Αμερικανό διπλωμάτη και άλλα 4 άτομα να βρίσκουν το θάνατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ