Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται με διακυμάνσεις η ενδοκοινοτική βία

Η κατάσταση στο Ιράκ εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη
Η κατάσταση στο Ιράκ εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η μικρή πόλη Ναχραουάν, δίπλα στη Βαγδάτη, έγινε θέατρο απίστευτου μακελειού. Τα ξημερώματα, χθες, δεκάδες ένοπλοι μπήκαν στην πόλη, σκότωσαν τους φρουρούς της τοπικής μονάδας μεταφοράς ρεύματος και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση. Στη συνέχεια, εισέβαλαν σε δύο εργοστάσια τούβλων και εκτέλεσαν εν ψυχρώ 19 σιίτες εργάτες. Την περασμένη εβδομάδα, 47 σιίτες εργάτες δολοφονήθηκαν από αγνώστους ενόπλους, ενώ επέστρεφαν με μικρά λεωφορεία στην πόλη.

Μετά και από το χθεσινό επεισόδιο, δεκάδες οικογένειες σιιτών άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Αν και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, η επίθεση αποδόθηκε σε σουνίτες ενόπλους. Εντούτοις, χθες, επικράτησε σχετική ηρεμία σε άλλες πόλεις του Ιράκ, τουλάχιστον όσον αφορά στις επιθέσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Κέισι, δήλωνε ότι «όπως φαίνεται η κρίση βαίνει προς αποκλιμάκωση». Δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο νέας όξυνσης, με αφορμή μια μεγάλη επίθεση, εκτιμώντας ότι η «σταθερότητα της χώρας είναι εξαιρετικά επίφοβη». Οι κατοχικές δυνάμεις σε ολόκληρο το Ιράκ έχουν τεθεί σε επιφυλακή, και, όπως ανακοινώθηκε, φρουρούν, από μακριά, τα τεμένη.

Χθες, ο πρωθυπουργός Τζαφάρι προχώρησε σε παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που ισχύει στις περισσότερες πόλεις για αρκετές ώρες, και συμπεριλαμβάνει και την απαγόρευση μετακίνησης αυτοκινήτων. Επίσης, κάλεσε τους ιμάμηδες όλων των δογμάτων να «κηρύξουν την ενότητα γιατί έχουν τη δυνατότητα να κατευνάζουν τους πιστούς». Η στάση του Τζαφάρι, πάντως, δε φαίνεται να λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση Σουνιτών, Κούρδων και κοσμικών σιιτών να ζητήσουν την αντικατάστασή του από τη σιιτική θρησκευτική «Ενωτική Συμμαχία» που τον στηρίζει, ως πλειοψηφόν κόμμα στη νέα βουλή, κρίνοντάς τον «σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τις βιαιότητες ακραίων σιιτικών στοιχείων που τροφοδοτούν τη βία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ