Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Θετικές» και συγκρατημένες οι συνομιλίες «Χαμάς» - Μόσχας

ΜΟΣΧΑ - ΝΑΖΑΡΕΤ.--

«Εποικοδομητικές και ανοιχτές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς» Κχαλέντ Μασχάαλ, που άρχισε, χτες, τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα. Ο Μασχάαλ, όμως, επανέλαβε ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Ισραήλ, ούτε να αποκηρύξει τη βία «όσο δεν αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα στα όρια του 1967 και δεν επιτρέπεται η επιστροφή των προσφύγων. Αν αυτό γίνει, είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη».

Από την άλλη, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η ισλαμιστική οργάνωση φάνηκε έτοιμη «να τιμήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Παλαιστινιακή Αρχή, εφόσον το Ισραήλ δεν εμμείνει στη μη εφαρμογή τους, από την πλευρά του». Υποστήριξε, επίσης, ότι η οργάνωση συμφώνησε σε μια ετήσια εκεχειρία. Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος τονίζοντας ότι «υπάρχει δυνατότητα προόδου, αλλά χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη». Υπογράμμισε πως είναι «σαφές ότι η "Χαμάς" δεν έχει μέλλον αν δεν αλλάξει, δηλαδή αν δε γίνει ένα πολιτικό κόμμα, του οποίου το στρατιωτικό σκέλος, θα υπακούει στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας».

Ξαφνική ένταση

Σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες το απόγευμα, στην ισραηλινή πόλη Ναζαρέτ, όταν άγνωστο ζευγάρι, παριστάνοντας τους χριστιανούς, μπήκαν σε ιστορική χριστιανική εκκλησία της πόλης και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα. Εξαγριωμένοι Ισραηλινοί Αραβες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, ενώ στην πόλη έφθασαν ισχυρές ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις. Μέχρι νωρίς το απόγευμα, είχαν τραυματιστεί 7 άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ