Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΕΕ
Παραπέμπονται όλα στη συνεδρίαση της Δευτέρας

ΒΙΕΝΝΗ.-

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν, μετά από αρκετές ώρες, οι συνομιλίες του Ιρανού διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζανί, και των υπουργών Εξωτερικών της ευρωπαϊκής τρόικας (Γαλλία - Βρετανία - Γερμανία). Οι συνομιλίες είχαν ζητηθεί, την Πέμπτη το βράδυ, από την Τεχεράνη. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τις χαρακτήρισε «θερμές» αλλά «άκαρπες».

Το ζήτημα, πλέον, τίθεται προς συζήτηση, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Πριν από ένα μήνα, το Συμβούλιο είχε λάβει απόφαση αναφοράς του ιρανικού πυρηνικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και είχε δοθεί μια μικρή χρονική παράταση προκειμένου το Ιράν να «αποδείξει» ότι δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. Αρνητική, ουσιαστικά, είναι και η έκθεση που θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, όπου αναφέρεται ότι «μετά από τρία χρόνια επιθεωρήσεων, δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι απολύτως ειρηνικό».

Ο Λαριτζανί επέμεινε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές και προειδοποίησε ότι αναφορά του ιρανικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας απλώς θα κλιμακώσει την ένταση. Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάν κατηγόρησε τη ΔΕΑΕ ότι υποκινείται από «πολιτικά κίνητρα και υποχωρεί στις δυτικές πιέσεις». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι «από εδώ και πέρα το Ιράν ευθύνεται για οτιδήποτε συμβεί».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι μέχρι τη Δευτέρα «υπάρχει πάντα η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας για μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού του ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος». Συμπλήρωσε ότι προϋπόθεση είναι η Τεχεράνη να σταματήσει εντελώς κάθε διαδικασία εμπλουτισμού, όρος, που προς στιγμήν, δεν είναι αποδεκτός. Ο Λαβρόφ, πάντως, επέμεινε ότι «δεν υπάρχει καμία κοινή στρατηγική για το τι θα γίνει σε περίπτωση αναφοράς του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν έχει, ακόμη, συναινέσει ούτε καν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ