ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ»
Επιχείρηση καταστολής της απεργίας

Η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τη συγκέντρωση των εργαζομένων στην Εθνική Οδό, στο ύψος του εργοστασίου

Πλάτες στην εργοδοσία, καταστολή των αγώνων των εργαζομένων από την κυβέρνηση
Πλάτες στην εργοδοσία, καταστολή των αγώνων των εργαζομένων από την κυβέρνηση
Μαζική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της «Κόκα - Κόλα» στην Αθήνα και συμβολική ολιγόλεπτη κατάληψη της ανόδου της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που βρίσκονται σε νέα 48ωρη απεργία από χτες το πρωί μέχρι και το πρωί της Κυριακής, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των πρόσφατων απολύσεων και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ για να χτυπήσουν τους απεργούς και να εμποδίσουν - ανεπιτυχώς - τη συμβολική κατάληψη, δικαίωσαν και πάλι το ρόλο της σαν θεματοφύλακα των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, ο Γ. Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι που από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη του εργοστασίου περιφρουρώντας τον αγώνα τους, λίγο πριν το μεσημέρι κατέλαβαν την Εθνική Οδό στο ύψος της γέφυρας προς το Ολυμπιακό Χωριό. Το χτύπημα των ΜΑΤ προκάλεσε την έντονη αντίδρασή τους βροντοφωνάζοντας «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει»! Με το πανό τους και συνθήματα απαίτησαν δουλιά για όλους και ανάκληση των απολύσεων. Μετά τη συμβολική κατάληψη οι εργαζόμενοι ανέβηκαν στη γέφυρα απλώνοντας το πανό και φωνάζοντας συνθήματα για να εισπράξουν τη συμπαράσταση των διερχόμενων οδηγών με κορναρίσματα. Στη συνέχεια επανήλθαν στην πύλη του εργοστασίου.

Η Ελπ. Παντελάκη, μιλώντας στους απεργούς, σημείωσε ότι η επίθεση των ΜΑΤ με τα οποία προσπάθησαν να εμποδίσουν ακόμα μια συμβολική κατάληψη δείχνει καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης. Την αποφασιστικότητά της να εντείνει το χτύπημα κατά των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, βάζοντας πλάτες και εξυπηρετώντας τις ανάγκες και επιταγές του κεφαλαίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δηλώνει «αναρμόδια» για το δικαίωμα στη δουλιά

Αποκαλυπτική η απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου για την «Κόκα - Κόλα»

Αναρμόδια «να αποφανθεί ή να αναμειχθεί στη λήψη απόφασης εντός της επιχείρησης» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου της «Κόκα - Κόλα 3Ε» στην Αθήνα και των αποθηκών Ρόδου, Κέρκυρας και Μεσολογγίου, που θα προκαλέσει την άμεση απόλυση 150 εργαζομένων και θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενους. Επιβεβαιώνεται έτσι για μια ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι τίποτα δεν έχουν να περιμένουν από τον ευρωμονόδρομο, στο όνομα του οποίου πίνουν νερό η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ.

Στην Ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε την ξεκάθαρη πρόθεση της εταιρίας να αυξήσει τα υπερκέρδη της, που μόνο στην περίοδο 2004-2005 αυξήθηκαν κατά 17%, γεγονός που αποδεικνύει τους πραγματικούς σκοπούς και τις αιτίες των λεγόμενων «αναδιαρθρώσεων» και των μαζικών απολύσεων.

Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν, φαίνεται ότι «δεν έχει δικαίωμα» να παρέμβει για να εμποδίσει τις μαζικές απολύσεις και για να εξασφαλίσει τη διατήρηση, αύξηση και βελτίωση των θέσεων εργασίας, καθώς τέτοιες ενέργειες δεν αποτελούν παραβίαση του κοινοτικού δικαίου. Δεν παραβιάζουν δηλαδή το δίκαιο των επιχειρήσεων, των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως «αναλώσιμο» είδος, πραγματοποιώντας μαζικές απολύσεις, καταστρατηγώντας το ωράριο και την κοινωνική ασφάλιση και εφαρμόζοντας συμβάσεις εργασίας με τους πιο επαχθείς όρους για τον εργαζόμενο.

Μάλιστα, με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι τα ζητήματα των «αναδιαρθρώσεων» και της «απασχόλησης» είναι ζητήματα μείζονος σημασίας για την ΕΕ, αντιπροτείνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15-16 Δεκέμβρη 2005 για τη «συγκρότηση ενός ταμείου προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση, προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους που απολύονται μετά από ένα μείζον σοκ προκαλούμενο από την παγκοσμιοποίηση, να καταρτιστούν και να εξεύρουν νέα εργασία». Προτείνει ουσιαστικά την αποδοχή από τους εργαζόμενους της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας, συσκοτίζοντας τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων τους και προσφέροντάς τους λύσεις κοροϊδίας, που προβλέπουν την κατάρτιση και επανακατάρτισή τους, χωρίς να εξασφαλίζουν δουλιά, γίνονται όμως όλο και πιο ευέλικτοι για τις ανάγκες του ευρωμονοπωλιακού κεφαλαίου.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ: Αιφνιδιαστική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων». Απέκλεισαν το δικαστικό μέγαρο όπου μέσα εκδικαζόταν υπόθεση με εμπλεκόμενο τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι έτσι έστειλαν μήνυμα πως δε θα αφήσουν σε χλωρό κλαρί όσους υπηρετούν και στηρίζουν την απόφαση των μετόχων τραπεζών να καταδικαστούν στην ανέχεια και την ανεργία 600 οικογένειες. Στο μεταξύ, διοχετεύονται πληροφορίες πως κυβέρνηση και τράπεζες εξετάζουν νέο σενάριο, προσωρινής αναστολής του «λουκέτου», για το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα η διοίκηση της ΒΦΛ αποφάσισε αναστολή της χρηματοδότησης για καταβολή μισθοδοσίας και αγορά πρώτων υλών, για το εργοστάσιο της Καβάλας.

ΑΓΝΟ: «Ανακάλυψε» ένα νόμο του 1955, τον 3198, ο νέος εργοδότης της πρώην συνεταιριστικής ΑΓΝΟ, για να απολύσει με μειωμένες αποζημιώσεις το ανεπιθύμητο σ' αυτόν προσωπικό. Χτες οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας έκαναν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων εννέα συναδέλφων τους, που ανακοίνωσε η εργοδοσία για το προσεχές διάστημα. Αν τελικά περάσουν τα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη της ΑΓΝΟ, «ανοίγεται ο δρόμος» για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και των υπόλοιπων εργαζομένων.

«ΘΡΙΑΣΙΟ»: Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Θριάσιου» νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι καταδίκασαν την πολιτική ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων, τη σταδιακή μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία και Πρόνοια, τις συμπράξεις με το ιδιωτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο και την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και στο «Θριάσιο» νοσοκομείο. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση του νοσοκομείου προωθούν τη λειτουργία και νέων τμημάτων χωρίς να έχουν καλυφθεί τα κενά των υπαρχόντων τμημάτων. Απαίτησαν την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης του αμιάντου, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ωρών και εφημεριών στους εργαζόμενους, δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.

ΕΥΑΘ: Συνεχίζονται οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ ΑΕ). Χτες η εταιρία επιχείρησε να σπάσει την απεργία τους κινητοποιώντας εργολάβους για την εκτέλεση έργων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Μετά από αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων η απεργοσπασία δεν πέρασε.

ΤτΕ: Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Τράπεζας της Ελλάδος στο Νομισματοκοπείο, ενάντια στην απόφαση της διοίκησης να μετακινήσει τους δύο προϊσταμένους ασφάλειας γιατί, πριν λίγες ημέρες, δεν εμπόδισαν την είσοδο σε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας στο γραφείο του διοικητή. Στα πλαίσια της στάσης οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συμβολική ολιγόλεπτη κατάληψη της λεωφόρου Μεσογείων. Την ερχόμενη Τρίτη 7 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία σε όλες τις υπηρεσίες της Τράπεζας.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Παράνομη κρίθηκε χτες η 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδας (ΟΜΥΠΑΕ), διαμαρτυρόμενοι για «απευθείας» ανάθεση σε εταιρία, των ελέγχων αποσκευών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προσέφυγε στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η απεργία είναι «παράνομη και καταχρηστική», καθώς η ανάθεση του έργου φύλαξης του αεροδρομίου «Μακεδονία» έγινε με διαγωνισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ